Hoppa till huvudinnehåll
TRÄNING

Så sätter du SMARTA mål

Så sätter du SMARTA mål
Amy Golby
Skribent och expert1 år I år
Visa Amy Golby profil

Oavsett om du vill bli mer vältränad, bygga muskler eller gå ner i vikt så är väldefinierade mål viktigt för en långvarig framgång. Det finns några sätt att bestämma dina mål, men att följa ramverket för SMART är ett av de bästa sätten.

Från att hjälpa dig att hålla ditt fokus och bygga en effektiv träningsplan, här är alla tips du behöver för att kunna sätta SMARTA mål och framgångsrikt nå dem.

Varför ska jag sätta upp mål?

Att ha ett övergående mål och ett slutmål är viktigt för framgång eftersom det ger dig någonting att arbeta mot och hjälper dig att hålla träningen fokuserad.

Mål är också användbara verktyg för att hålla dig själv ansvarig och logga och anpassa din träning om det behövs.

Vad är SMARTA mål?

SMART står för specifika (specific), mätbara (measurable), uppnåeliga (attainable), relevanta (relevant) och tidsmässiga (timley). De här fem stegen är ett sätt att hjälpa dig att hålla koll på, prioritera och hålla dig till svars när du tränar inför ett mål. När du sätter dina mål, arbeta genom varje steg nedan:

Specifikt

Det första steget i SMART är att vara specifik. Det är bra att ha en allmän idé om vad du vill uppnå och när du vill uppnå det, men för bästa möjliga förutsättningar för framgång, är det det viktigt att ta sig tiden till att verkligen tänka igenom vilket slutmål du har och vara specifik kring det.

Om ditt mål är att bli mer vältränad, behöver du vara mer specifik och definiera vad "mer vältränad" betyder. Det kan innebära att du kan spring 5 eller 10km utan att stanna eller så kan det betyda att du kan genomföra 10 armhävningar. Det spelar ingen roll vad målet är, men så länge som du vet exakt vad det är så är det mycket enklare att uppnå det.

Mätbart

Det andra elementet i SMART-ramen är mätbarhet. Det betyder att du ska sätta mål som du enkelt kan överblicka. Exempelvis, om ditt mål är att springa 5 km utan att stanna så kan du räkna ut om du gör framsteg genom att se över tiden du springer och hur långt du kan springa.

I takt med att träningen utvecklas kan du logga dina framsteg vecka för vecka. Att se att du kommer närmre dina mål kommer också ge dig mer motivation att fortsätta.

Uppnåeligt

När vi börjar att arbeta mot våra mål är det enkelt att tappa insikten i vad som är uppnåeligt. Tänk på ett nyårslöfte - varje år sätter människor upp vilt orealistiska mål, går från 0-100% och bränner oundvikligen ut sig själva snabbt och tappar motivationen.

Medan mål måste vara utmanande, måste de också vara görbara. Om du inte har sprungit tidigare kommer det inte vara uppnåeligt att träna för att springa ett ultramarathon inom sex månader. Men du kan arbeta dig upp till det över en längre tid. Sätt istället ett mål på 10km inom sex månader och sedan ett halvmarathon sex månader efter det. Det är mer realistiskt och samtidigt utmanande.

Relevant

Vi är alla unika individer och våra mål bör därför också vara det. Dina mål bör matcha dina intressen eller din livsstil, eller hjälpa tid att nå en ambition. Ju mer relevanta dina mål är för dig desto mer troligt är det att du uppnår dem.

Om du har satt upp ett mål att du ska springa en längre distans, men du egentligen inte tycker om att springa, finns det kanske något annat mål som passar dig bättre? Ett mål som du faktiskt tycker om att aktivt vill göra. Istället kan du testa att simma eller cykla.

Likväl, om du åtar dig att börja träna sex gånger i veckan, men har svårt att passa in med familj och arbete, så finns det förmodligen alternativ som är bättre anpassade till dina omständigheter.

Tidsmässigt

Det sista steget i SMART är att sätta en tydlig tidslinje. Sätt inte bara upp ett slutmål och lita på att du når det utan en specifik deadline. Sätt istället en tydlig tidsram med delmål så att du gradvis tar dig i mål.

Det här kommer ge dig en struktur och göra planeringen av träningen enklare och hålla dig på banan framgångsrikt.

Genom att sätta en tydlig tidsram kan du också omvärdera ditt mål. Detta är viktigt för även om du inte är helt på väg att nå ditt mål kan du enkelt anpassa det utan att tappa motivationen. Du kommer fortfarande att kunna ta dig dit så småningom - det kan bara vara så att det tar lite längre tid än du förväntade dig.

Att ta med sig

Att sätta ut tydligt definierade mål är en av de viktigaste faktorerna för att bidra till en långvarig framgång. Genom att arbeta med SMART kan du ha fördel av tydliga delmål, sätta realistiska tidsramar och arbeta dig gradvis mot målen gradvis eller omvärdera dem.

Att klargöra dina SMARTA mål kan ta lite tid men om du investerar i det ordentligt i början kommer du ha mycket bättre förutsättningar att lyckas i slutändan.

Vill du har mer träningsråd LÄS DET HÄR ARTIKLARNA HÄRNÄST:

Våra artiklar ska endast användas för informations- och utbildningssyfte och är inte avsedda att tas som någon medicinsk rådgivning. Om du är orolig över något, vänd dig till proffesionellt kunniga inom hälsa innan du tar kosttillskott eller inför några större förändringar i din kost.

Amy Golby
Skribent och expert
Visa Amy Golby profil
Amy har varit en atlet på en nationell nivå och har spelat rugby och nätboll i över 18 år, hon har varit en certifierad personlig tränare i fem år och har också kunskaper inom nutrition tack vare sin examen i idrott och idrottsnutrition tillsammans med en examen inom psykologi. Hon har tränat styrketräning på gym i över 10 år och fortsätter fortfarande att lära sig och förbättra sin träning för att kunna nå sina mål. Amy tror på att fysiska såväl som mentala fördelar ges med hjälp av sport och fitness tillsammans men balanserad kosthållning och livsstil. Amy har skapat program kring sport och fitness och hur det kan hjälpa att främja den mentala hälsan för Red Bull, Look Magazine, Spartan UK och Mental Movement UK. På sin fritid uppskattar Amy att idrotta, socialisera sig med vänner och ge efter för sitt beroende av att köpa träningskläder. Du hittar henne här -https://www.instagram.com/dreams_and_dumbbells/?hl=en
myprotein