Hoppa till huvudinnehåll
LIVSSTIL

Var en allierad och stoppa ojämlikheten

Var en allierad och stoppa ojämlikheten
Emily Wilcock
Skribent och expert2 år I år
Visa Emily Wilcock profil

Det finns ingen anledning till att förstärkning och firande av kvinnor och deras prestationer ska vara begränsat till ett visst datum i kalendern. Men internationella kvinnodagen är definitivt dagen att lägga extra fokus på den här strävan när vi går med i rörelsen för att #breakthebias (stoppa ojämlikheten).

Många män ser sig naturligt som stöttare av jämlikhet mellan könen, men eftersom de själva inte kan uppleva ojämlikheterna är ignoransen för de utmaningar kvinnor möter dagligen fortfarande närvarande. En viktig faktor är kommunikation, att öppna en rättvis dialog är till allas fördel. Att vara en allierad kan höja allas medvetenhet för att bättre lägga märke till ojämlika situationer och prata eller agera när de uppstår. Det handlar om att stå på samma sida och inte på olika.

Ingen mer dominering i området med fria vikter. Inget mer stirrande eller förbiseende av andra personliga utrymme. Inget mer att få sig att känna sig obekväm. Det här är gymmet och alla som besöker det har rätten att känna sig välkomna och trygga där.

Vi mötte upp några av våra mest inspirerande kvinnliga ambassadörer för att ta reda på mer om vad det innebär för dem att vara en allierad och hur man kan uppnå det.

Farah Fonseca

 

Efter att ha öppnat ett gym enbart för kvinnor för att skapa ett tryggt utrymme för kvinnor i fitnessindustrin, Farah känner att alliansen går längre än bara inom fitnessindustrin, den behöver finnas närvarande överallt. Stöttning är viktigt på arbetsplatsen, nattklubben och i relationer. Trots att hon inte frågar efter mycket så är alliansen i hennes ögon enkel.

"Det behöver bara vara någon som är stöttande. Någon som är väldigt stöttande i det kvinnor vill göra."

https://www.instagram.com/p/CaAdwqagqRp/?utm_source=ig_embed

Som vinnare av världens starkaste kvinna vet Farah att hon är kapabel att utkämpa sina egna strider om hon skulle finnas sig själv i en svår situationen, men det innebär inte att hon inte skulle uppskatta hjälp om det kom till det.

""Trakasserier skulle vara något jag skulle kunna reda ut själv, om det var någon som bokstavligen inte skulle lämna ditt personliga utrymme, då kanske jag skulle vilja ha hjälp."

Att vara en allierad innebär olika saker för alla kvinnor, därför är kommunikation det bästa sättet att säkerställa att dina allierade vet vad du behöver från dem. Om det råder oklarheter, prata.

"Jag tror att kvinnor ska kunna hjälpa män, för det kan handla om någonting som de inte förstår...Eftersom hur en kvinna ser hjälp är inte hur en annan ser på det...Kommunicera hur du vill bli stöttad".

Ella Mintram

Ella är en ivrig gymbesökare. Som de flesta kvinnorna har hon upplevt negativa kommentarer och känslan av att hon inte hör hemma i vissa delar av gymmet. Det är en av anledningarna till att allianser är så viktigt. Det är viktigt att kvinnor känner att de har ett stöd från män omkring sig och att de är välkomna i träningsutrymmen.

"I termer av att verkligen vara en allierad så är det att inse att nedlåtande kommentarer inte att okej att använda som ett skämt...Om du är på gymmet så var lite mer medveten om att kvinnor troligen kommer känna sig obekväma eftersom det är en mansdominerad miljö så se till att du inte oavsiktligt stirrar på dem och ansträng dig för att säkerställa att kvinnorna känner sig bekväma. Om hon är i ett utrymme, ge då henne det utrymmet."

https://www.instagram.com/p/CaAZOf_I1QJ/?utm_source=ig_embed

Men vad innebär det att vara en allierad för Ella? Att bemöta alla med respekt oavsett deras könstillhörighet.

"Fokusera på en person personlighet och inte deras kön. Och håll munnen stängd om du inte har någonting snällt att säga."

"Behandla kvinnor på samma sätt som du behandlar dina manliga vänner. Behandla alla likadant."

Det ligger inte enbart på män. Kvinnor har en viktig roll i att undervisa. Ingen kan förväntas vara perfekt utan en klar kommunikation.

"Försök att utbilda dina manliga vänner, berätta för dem och förklara vad de är de borde göra för att se till att de undviker saker som kan uppfattas på fel sätt - det är det bästa sättet att utbilda människor, genom att förklara."

Nicole Latham

Nicole är en 21-årig student och styrkelyftare. Att samvara i en mansdominerad miljö är som en andra natur. Hon låter det inte stoppa henne från att äga sitt utrymme och hon omger sig med allierade.

"En allierad är för mig någon som inte är rädd för att stå upp för andra människor. Någon son inte sitter vid sidan av om de ser att någon kämpar, de bryr sig om andra."

https://www.instagram.com/p/CaAl56tjRxS/?utm_source=ig_embed

Sophie Goodman

Sofie är en livsstils- och träningsinfluencer som använder sin sida till att prata med, inspirera och motivera sina följare. Vi pratade med henne om anledningarna till varför hon inte alltid känt sig hemma på gymmet och hennes gastric sleeve operation och viktminskningsresa. Men hon samlade så småningom självförtroende till att ta sig fram till viktområdet.

"Att få bort ett stigma...det behöver komma från män likväl som de behöver komma från kvinnor. Det är väl och bra att ha som en kvinnlig empowerment-rörelse. Men om du inte utbildar de människor som behöver utbildas, kommer vi inte att komma särskilt långt."

"Män är skyldiga kvinnorna i deras liv, som deras mammor, deras systrar, döttrar, syskonbarn, att vända sig emot och bekämpa all form av sexism eller någon form av ojämlikhet mellan könen de ser eller hör."

https://www.instagram.com/p/CaAa42MN6m4/?utm_source=ig_embed

Och när det gäller utsikterna att kvinnor ska hjälpa män att bli allierade, är Sophie allt för det.

"Jag tror att kvinnor kan hjälpa män att bli allierade. Jag tror att det handlar om att kvinnor ifrågasätter sina manliga vänner när de hör om något diskriminerande... Men jag tror inte alls att det enbart är kvinnors ansvar. Jag tror så mycket som att du kan utbilda människor.”

Att ta med sig

Att vara en allierad är verkligen en av de enklaste och effektiva vägarna för att stärka kvinnor i skrämmande utrymmen, som gymmet. Förstå vad kvinnor behöver, vad medveten om problematiskt beteende och ifrågasätt och tala när det behövs. Som med många andra saker, kommunikation och respekt är viktigt.

Emily Wilcock
Skribent och expert
Visa Emily Wilcock profil
Emily studerar Business Management och marknadsföring vid University of Birmingham och är nu under sitt praktikår. Hon har ett starkt intresse både för att skriva och fitness och är därför glad att kunna kombinera dem. Emily tycker om att spendera fritiden med sina vänner både i och utanför gymmet.
myprotein