Hoppa till huvudinnehåll
KOSTTILLSKOTT

Orsakar proteinshakes akne?

Orsakar proteinshakes akne?
Jamie Wright
Skribent och expert1 år I år
Visa Jamie Wright profil

Joe Fazer beskriver sig själv som en "ganska typisk gymkille" som gillar träning, kyckling och ris och självklart dagliga proteinshakes.

Men Joe har lidit av dåliga akneutbrott och när han försöker ta reda på orsaken undrar han om proteinshakes har någon påverkan?

En snabb googlesökning visar att konsumtion av för mycket vassleprotein faktiskt kan öka risken för akneutbrott.

Men Joe var inte nöjd med ett svar från internet - han ville testa detta i verkligheten.

Sätta teorin på prov

Joe samlade ihop fem av sina vänner som också tränar på gym regelbundet för att testa sin teori. För att undersöka om överkonsumtion av vassleprotein skulle påverka deras hud, skulle de under de kommande 30 dagarna dricka tre proteinshakes om dagen - totalt 90 shakes.

Detta var mer protein än den rekommenderade mängden, men experimentet syftade till att testa om överkonsumtionen av protein skulle orsaka några hudproblem.

Joe berättade inte för sina vänner vad experimentet handlade om, utan bad dem enbart att dricka shakesen i 30 dagar och rapportera tillbaka till honom.

https://youtu.be/Ft7xKW_HqTg

Resultat

Hal, en av vännerna som deltog i experimentet, märkte att hans hud försämrades lite efter en vecka, och några av de andra märkte att några finnar dök upp på deras hud under de 4 veckorna.

Vid slutet av de 30 dagarna sa 3 av de 5 killarna att de hade märkt några fler finnar under perioden, och 2 sa att de inte hade märkt något.

Joe visade bilder av Ben under hela 30 dagar. Ben sa att han hade märkt några fler finnar, men när Joe bläddrade igenom hans dagliga bilder kommenterade han att det var "väldigt, väldigt minimalt".

Joes slutgiltiga dom

Orsakar proteinshakes akne?

"Ja, de kan orsaka några enstaka finnar här och där, men i slutändan är inte de stora akne-utbrotten som du kanske upplever på grund av proteinshakes. Det kommer att vara någon annan faktor som du behöver ta itu med."

"Mitt råd? Fortsätt att dricka detta."

Min slutgiltiga dom

För närvarande har vi inte tillräckligt starka bevis för att påstå att vassleprotein orsakar akne.

De flesta av våra data är baserade på observationsstudier och fallrapporter (1), vilket inte är tillförlitligt nog för att dra några definitiva slutsatser eftersom det inte finns några kontrollgrupper att jämföra med och vi har ingen möjlighet att fastställa den exakta orsaken till akneutbrott.

Länken mellan mejeriprodukter och akne är mer pålitlig, men det finns fortfarande obesvarade frågor. Vi förlitar oss fortfarande på observationsdata (även om det finns mer av det denna gång), och i den största översikten av ämnet som finns tillgänglig, samlades data in genom kostminnesundersökningar (vilket är känt för att vara opålitligt) (2).

Dessutom har inte alla mejeriprodukter visat sig orsaka akneutbrott. I den tidigare nämnda översikten upptäckte forskarna att varken yoghurt eller ost hade någon signifikant associering med utvecklingen av akne.

Det är viktigt att notera att det kan finnas personer som är genetiskt predisponerade för akneutbrott när de äter vissa livsmedel (3).

Mejeriprodukter har pekats ut som en potentiell riskfaktor, men också högre sockerhaltiga livsmedel och fet mat... och det är bara på matfronten!

Andra potentiella riskfaktorer inkluderar: familjehistorik, övervikt, fetma, fet eller blandad hud, oregelbundna menstruationscykler, rökning, felaktig användning av kosmetika, långvarig användning av elektronik, dålig sömnkvalitet, stress, höga temperaturer, solsken, luftföroreningar och mer.

Så innan du skyller på proteinpulvret direkt skulle det vara bra att utesluta alla dessa andra möjliga faktorer först - vanligtvis förekommer akneutbrott i närvaro av en rad olika problem; sällan kan du bara skylla på en enda sak.

Att ta med sig

Vassleprotein fungerar för många människor - men det kan ha negativa biverkningar för dem med laktosintolerans, allergener eller känsligheter.

Det finns gott om proteinprodukter att välja mellan om vassle inte fungerar för din kropp.

Om du vill lära dig mer om att byta till veganska proteinkällor kan du läsa Scotts historia här:

Vill du har mer av Fazer? LÄS DE HÄR ARTIKLARNA:

 

Våra artiklar ska endast användas för information och utbildningsändamål och är inte avsedda som medicinsk rådgivning. Om du är orolig, bör du rådfråga en hälsoexpert innan du tar kosttillskott eller gör stora förändringar i din diet

  1. Zamil DH, Perez-Sanchez A, Katta R. Acne related to dietary supplements. Dermatol Online J. 2020 Aug 15;26(8):13030/qt9rp7t2p2. PMID: 32941710.
  2. Aghasi M, Golzarand M, Shab-Bidar S, Aminianfar A, Omidian M, Taheri F. Dairy intake and acne development: A meta-analysis of observational studies. Clin Nutr. 2019 Jun;38(3):1067-1075. doi: 10.1016/j.clnu.2018.04.015. Epub 2018 May 8. PMID: 29778512.
  3. Yang J, Yang H, Xu A, He L. A Review of Advancement on Influencing Factors of Acne: An Emphasis on Environment Characteristics. Front Public Health. 2020 Sep 17;8:450. doi: 10.3389/fpubh.2020.00450. PMID: 33042936; PMCID: PMC7527424
Jamie Wright
Skribent och expert
Visa Jamie Wright profil
Han är ackrediterad med Association for Nutrition och har hjälpt hundratals klienter; från de med ätstörningar till internationellt tävlande atleter. Jamie stödjer sina klienter med evidensbaserad och holistiska kostprogram för att de ska nå sina hälso- och träningsmål. Utöver att ha sin egen praktik bidrar Jamie regelbundet till näringsområdet genom att presentera och skriva om dess många aspekter. Han har fått sin forskning presenterad på UK Obesity Congress samt utländska konferenser och har skrivit flera e-böcker samtidigt som han bidragit till andra (inklusive välgörande) idrottsorganisationer. Hans forskning har centrerats kring viktkontroll och sport-/träningsprestanda och kosttillskott. Jamie är en stor idrottsgalning, ivrig gymbesökare och älskare av allt hundrelaterat. Hans mål med att dela med sig av sin erfarenhet och den kunskap han har skaffat sig både akademiskt och professionellt gör honom till en källa till klarhet bland en mängd ”missvisande och felaktig information” som existerar i hälsa- och fitnessbranschen. Du kan spana in hans arbete på OUTWRK eller @jamiesdietguide på sociala medier.
myprotein