Hoppa till huvudinnehåll
LIVSSTIL

Fördelarna med aloe vera & billigare alternativ som är nutritionistgodkända

Fördelarna med aloe vera & billigare alternativ som är nutritionistgodkända
Myprotein
Skribent och expert2 år I år
Visa Myprotein profil
Av: Jamie Wright, nutritionist och dietist. 

Aloe vera har varit ett populärt samtalsämne den senaste tiden med påståenden om dess fördelar för hud- och tarmhälsan i många klipp på TikTok. I en video döpt till "Aloeverajuice för hud- och tarmhälsan 11/10" påstod en kvinna att hennes hy hade renare och att hennes tarmhälsa "aldrig hade varit bättre" sen hon började dricka aloe verajuice.

För en del av oss är aloe vera mer känt som ett botmedel för exem eller för att behandla solbränna. Men är det mer än någon som lugnar huden? Det är ett klurigt ämne. I den här artikeln får vi till botten med det. Det här är vad forskarna har att säga om aloe vera för hud- och tarmhälsan.

Vad är aloe vera?

Aloe vera tillhör växtfamiljen suckulenter och de flesta känner igen den tack vare dess typiska tentakelliknande, sågtandade blad.

Aloe veraplantan är källan till aloe vera gel, vilket utvinns från insidan av de köttiga bladen av aloe veraplantan. Den här gelen finns i lagret som är precis under det yttre skalet av de köttiga bladen och består av vatten och kolhydratspolymer. Gelen är också vitaminrik, innehåller essentiella aminosyror, lipider och polyfenoler vilket tros ge aloe vera antivirala, antibakteriella och svampdödande egenskaper.

Aloe vera juice görs av gelen från plantan och produceas på två sätt:

Bearbetning av hela blad

Vid den här produktionsmetoden används hela aloe verablad för att producera juice. Den mixas up och filtreras sedan för att ta bort alla latexföreningarna (kallade "aloin").

Det är viktigt att ta bort alla latexföreningar eftersom de har en bitter smak, har en stor laxerande effekt och kan potentiellt vara skadligt i större mängder.

Bearbetning av de inre bladen

Med den här metoden har det yttre skalet och latexen redan tagits bort innan den inre gelen bearbetas till en vätska. En till tillverkade filtrerar gelen ytterligare för att höja koncentrationen.

Det här är haken...

Innan vi ger oss in i potentiella fördelar med aloe verajuice är det viktigt att notera att det är otroligt svårt att studera dem på grund av skillnaderna i dess preparation, produceringsmetoder, dosering och växtkällor.

Aloe vera har (som du snart kommer läsa) många halsofördelar, men alla produkter på marknaden är inte jämlika. Det är som med proteinpulver; en del företag producerar premiumprodukter medan andra kommer sälja dåligt tillverkade pulver.

Vad säger forskningen och aloe verajuice?

Det finns många dokumenterade fördelar med applikation av aloe vera och mänsklig hälsa (1). Forskning föreslår att aloe extrakt kan hjälpa med att hantera olika hudåkommor likväl som vissa former av immundysfunktion, aterogenes (plackuppbyggnad i artärerna) och många andra cellfunktioner.

Det är några få studier kring enbart aloe vera juice, men det är rimligt att anta att det finns en korsning mellan det och andra aloe veraprodukter eftersom de kommer innehålla många om inte alla samma bioaktiva föreningar.

Aloe verajuice för tarmhälsa

En av de huvudsakliga anspråken i Tiktok-videon, tillsammans med andra liknande videos, är att aloe verajuice främjar tarmhälsa.

Det har visat sig att det verkar finnas en del bevis som backar upp det här påståendet. En studie undersökte aloe veras påverkan på laktobaciller, ett probiotikum som vanligtvis finns i mänskliga matsmältningssystem. Där fann man att olika koncentrationer av aloe verajuice främjade tillväxten av tarmvänlig bakteria (2). En separat studie observerade en antimikrobiell effekt av aloe vera-juice på potentiellt skadliga bakterier och svampar (3). Det kan också hjälpa till med IBS-relaterade problem som förstoppning och uppblåsthet (4).

Om aloe verajuice spelar en roll för att främja "bra" och minska "dåliga" tarmbakterier, är påståenden om förbättrad matsmältningshälsa inte utan värde. Det kan också leda till fördelar som en förbättrad matsmältning, ett bättre humör och ett mentalt välmående, minskad uppblåsthet och en minskning av olika hudåkommor (5).

Aloe verajuice och rynkor

Aloe verajuice kan också ha andra spännande fördelar. En fördel som är av stort intresse är en potentiellt unik anti-rynkeffekt i huden (6). En studie jämförde En studie jämförde möjliga appliceringar mot hudrynkor med både juice och gel. Forskarna fann att juice visade anti-rynkeffekter, men gel gjorde det inte.

Det finns däremot några begränsningar med studien; forskarna testade isolerade hudceller i en labbmiljö och inte på mänskliga medverkande. Det innebär inte på något sätt att resultaten är värdelösa, men den applikationen är värd att notera. Att applicera aloe verajucie på hunden kommer troligtvis inte ge samma effekter som att dricka det så om du överväger att använda det för den här potentiella fördelen så kan det vara värt att applicera lokalt.

Aloe vera och sårläkning

Det har under år varit populärt att använda aloe vera för att behandla bränn- och skrapsår och forskningen backar upp det här användandet av aloe verajuice som ett behandlande verktyg för att läka sår. En studie utvärderade två olika typer av aloe verajiuce (från två olika plantsorter) vid behandling av sår. Resultaten visade att båda plattyperna hjälpte till att läka och motverkade tillväxten av skadliga mikrober utan biverkningar på huden (7)

Alternativ till aloe vera

Ett av hindren för ett konsekvent intag av aloe verajuice är kostnaden likväl som frågor kring tillverkningsprocessen.

Det finns inte så många praktiska alternativ till aloe vera juice när det kommer till hudhälsan och sårläkning. Det finns däremot några möjliga alternativ när det handlar om att förbättra tarmhälsan. Tarmhälsa är i sig ett enormt och complext ämne, det är otroligt svårt att föreslå produkter som förbättrar matsmältningen eftersom alla personers tarmsystem är unika.

För den generella hälsan är probiotika användbart för att förbättra profilen och mångfalden av dina mikrobiom. Dessutom kan en antiinflammatorisk som omega-3 vara hjälpsamt om du har IBS eller något annat tarmrelaterat problem. Ett fibertillskott kan också vara värt att se över om du t.ex. har problem med förstoppning.

Om du verkligen kämpar med tarmrelaterade problem, rekommenderas det att du pratar med en specialist med expertis inom området innan du tar några kosttillskott, eftersom du annars riskerar att förvärra problemen.

Hur lång tid tar det att se fördelarna med aloe verajuice?

Effekten aloe verajuice (AVJ) har på hudhälsan brukar ses ganska snabbt. I många av de studier som tas upp i artikeln förbättrades hudproblemen nästan direkt efter att AVJ introducerades. Du kanske upptäcker att dina tarmproblem också förbättras ganska snabbt med fördelar som observerats inom några dagar. AVJs laxerande och maglugnande effekter syntes snabbare.

Att ta med sig

Aloe verajuice är mer än bara en Tiktok-trend. Det finns många potentiella fördelar med att ta det, däremot, så är det ganska kostsamt.

Möjligheterna att använda det både för att förbättra tarmhälsan och förebygga rynkor är båda väldigt intressanta.

Normalt skulle vi inte rekommendera att man hoppar på en trend från TikTok, men när det kommer till AVJ och aloe vera så kan det vara värt ett försök. Följ din magkänsla.

Tyckte du om den här artikeln? LÄS DE HÄR ARTIKLARNA HÄRNÄST:

NÄRING

10 bästa snacksen för energi

Därför är det viktigt med snacks.

2 år I årAv Jamie Wright
NÄRING

5 Hälsofördelar med avokado

viktminskning, hjärthälsa, matsmältning och mycket mer

Våra artiklar ska endast användas för informations- och utbildningssyfte och är inte avsedda att tas som någon medicinsk rådgivning. Om du är orolig över något, vänd dig till proffesionellt kunniga inom hälsa innan du tar kosttillskott eller inför några större förändringar i din kost.

Myprotein
Skribent och expert
Visa Myprotein profil
myprotein