Hoppa till huvudinnehåll
NÄRING

10 bästa snacksen för energi

10 bästa snacksen för energi
Jamie Wright
Skribent och expert2 år I år
Visa Jamie Wright profil

Det finns en hel uppsjö av information som säger oss hur vi ska göra för att få näringsrika måltider, hur de ser ut och varför de är viktiga.

Om man jämför så är fakta kring snacks lite mer sparsamma. Det kan göra att livsmedelsvalen mellan måltiderna blir lite mer komplicerade.

Snacks, som i huvudsak är mellanmål eller minmåltider, förser oss med energi mellan måltiderna och hjälper oss behålla våra näringsnivåer.

Vi kan också introducera något roligare och flexiblare till våra dieter genom snacks. Att äta med njutning är ett sätt att behålla en hälsosam och positiv relation till mat.

I den här artiklen diskuterar vi vikten av snacks och täcker över 10 av de bästa snacksen att inkludera i din kost.

Vikten av snacks för energi

Snacks kan ha en otroligt varierad roll i vår kost. Oavsett om det här för hälsa, prestation, njutning eller praktiskthet så kan snacks hjälpa oss att nå våra näringsbehov och förse oss med energi under dagen.

När vi väljer snacks är det användbart att överväga deras näringsvärden och våra energibehov.

Om vi till exempel äter snacks för att få mer energi är det för en snabb energikick då eller en mer hållbar energi?

Makronäringsämnen spelar också olika roller i energi, men vad är skillnaden mellan dem?

Kolhydrater är kroppens primära energikälla. Om ditt mål är en mer varaktig energi så välj något som har långsammare kolhydrater som frigör energi under en längre tid.

Om du behöver en mer direkt energikälla - t.ex. innan, efter eller under träning - är snabba kolhydrater som pasta eller frukt ett bättre alternativ. De här livsmedlen absorberas snabbare i blodflödet och förser kroppen med en snabbare frisläppning av energi.

Protein och fett är också viktiga energikällor, men det är inte deras primära fördelar för våra kroppar. Även om de båda är viktiga för vår hälsa är ingen av dem någon speciellt effektiv källa till energi.

Keto- och lågkolhydratdieter innebär att man anpassar ämnesomsättningen för att använda fett som energi, så människor som följer dessa tillvägagångssätt kan vara bättre lämpade för mellanmål med hög fetthalt för energi.

Protein är den minst effektiva energikällan eftersom den behöver genomgå flera omgångar av omvandling innan det kan bli en del av energicykeln. Det hjälper oss att kännas oss mätta och har en uppgift i att reparera och återbygga muskelvävnad efter träning.

Så nu känner vi till makron och deras roller i energi, låt oss gå vidare till några snacks som kan hjälpa dig att känna dig pigg och produktiv hela dagen.

Topp 10 bästa snacksen för energi

Banan eller torkade bananchips

Den ödmjuka bananen är det perfekta snacket att ha innan, efter eller under ett träningspass. Det är en otrolig blandning av lättillgängliga kolhydrater, vitaminer elektrolyter och vatten. Uppenbarligen kommer inte bananchips hjälpa till med rehydration, men de andra fördelarna kvarstår.

Proteinbar eller Flapjack

Proteinbars och Flapjacks är utmärkt praktiskt taget när som helst på dygnet, oavsett om det är under träning, vid frukost, innan läggdags eller som återhämtning av energi mitt på morgonen eller eftermiddagen.

De är en bra proteinkälla, en blandning av lättillgängliga och långsamt smältande kolhydrater, och vanligtvis packade med många ytterligare vitaminer och mineraler.

Äppelskivor, riskakor och nötsmör

En fantastisk kombination av kolhydrater och fett som kan hålla dig med energi under dagen samtidigt som som den ger en mängd hälsosamma fetter, lite fibrer, massor av vitaminer och näringsämnen och långsamt smältande kolhydrater.

Vill du ha ett mellanmål innan ditt träningspass? Byt helt enkelt ut jordnötssmöret till sylt på dina riskakor eller ät äppelskivorna för sig med en kopp svart kaffe eller PWO!

Nötter

Nötter är fantastiskt som snacks, de är energirika och packade med hälsosammafetter. Dessutom är de otroligt lätta att ha med sig på språng mellan måltiderna.

De flesta varianter av nötter är inte det bästa alternativet för ett mellanmål före träningspasset, men de är otroligt praktiska för dem som vill öka sitt kalori-, fiber- och proteinintag.

En liten näve nötter är en perfekt kombination tillsammans med fettlösliga vitaminer (som vitamin D) eftersom det kan hjälpa till att absorbera dem bättre.

Yoghurt

Yoghurt är en toppenkälla till högkvalitativt protein och kolhydrater. Den är också rik på vitaminer och mineraler, som kalcium, vilket är viktigt för hälsosamma och starka ben.

Yoghurt är ett bra val inför träning och att tillsätta granola eller någon annan form av flingor kan bidra till bonusenergi.

Yoghurt är också bra för att ge hållbar energi hela dagen. Med tanke på dess proteininnehåll kan det hjälpa till att reglera energifrisättningen. Du kan till och med tillsätta lite frukt för lite extra fibrer.

Hummus och morot/selleri/paprika stavar

Hummus (gärna hemmagjord - det är så gott!) och grönsaksstavar är näringsrikt snack som är enkelt att förbereda och det bidrar också till dina "fem om dagen"!

Det passar utmärkt som en snack efter lunch eller sen eftermiddag och är ett bra sätt att tillsätta lite grönsaker i din kost som annars kanske känns tråkiga.

Flingor

Alla älskar flingor, eller hur? De bra nyheterna är att flingor är perfekt för pre- eller postträningssnacks för att hjälpa dig att öka eller återställa energi.

Ta en skål med lite växtbaserad mjölk eller komjölk, eller till och med yoghurt, för lite extra protein.

Bagels

Bagels: är det det bästa brödet? De är definitivt uppe i toppen. Bortsett från omöjliga frågor är bagels en utmärkt källa till stärkelsehaltiga kolhydrater för träning och återhämtning, men vissa varianter kan också vara bättre som mellanmål då de är rika på fibrer och långsamt smältande kolhydrater.

De är också det perfekta paketet för en rad andra hälsosamma ingredienser. En bagel med färskost med hög proteinhalt är ett bra mellanmål när målet är att behålla energi. Men å andra sidan kan en bagel med russin och kanel med marmelad eller sylt vara bättre för att ge energi till ett intensivt gympass!

Proteinshake

Det här alternativet borde inge behöva så mycket förklaring. Att ta en proteinshake under dagen (när det än må vara) är ett bra sätt att uppnå dina proteinbehov.

Att dricka en shake efter ett träningspass stödjer återhämtningen och hjälper dig att bättre anpassa musklerna till träningen du just har genomfört – ett virtuellt måste för alla träningsentusiaster.

Torkad frukt

Torkad frukt är ett av de bästa alternativen på språng. De är fyllda med lättillgängliga kolhydrater och massor med vitaminer, mineraler och fibrer. Torkad frukt är ett bra tillskott i smoothies, yoghurt, grötskålar och proteinpuddingar. De är toppen att äta för sig själva också - att slänga i sig en näve under ett träningspass kan göra en stor skillnad för dina prestationer!

De bästa proteinrika snacksen

Vi kunde såklart inte avsluta den här artikeln utan att prata om protein...Så det här är några av de bästa proteinrika snacksen som du kan lägga vantarna på från Myprotein *Författade av Monica Green*

Lean Layered Bar

Letar du efter ett lättare mellanmål som fortfarande levererar när det kommer till smak och proteinmängd? Lean Layered Bar kommer då bli ditt nya standardval. Lager på lager med godsmak och mjuk textur på bara 138kalorier men hela 15g protein - det är makros man inte kan argumentera emot.

Pop Rolls

Vill du ha en godbit som också ger en liten proteinkick? I våra Pop rolls hittar du just detta. En krämig fyllning som täcks med len choklad, allt i bara 94kalorier men 7,8g protein. Just det, de här passar alldeles utmärkt med en kopp te eller kaffe också.

Crispy Layered Bar

Crispy Layered Bar är ett lite mer frestande alternativ - det är fyllt med knapriga proteincrispies, mjuk karamel, proteindeg och allt täckt i choklad. Den här baren ger inte bara smak och textur, den serverar också 16g protein.

Crispy Wafers

Crispy coated wafer är en riktig underdog i proteinvärlden. Den stillar dina sötsug utan sockerkicken och innehåller dessutom 15g protein vilket gör det här till en riktig hjälte bland snacks.

Vegan Double Dough

Kombinerar man kakdeg med brownie så får du Vegan Double Dough Brownie. Den är baserad på proteinkakedeg med ett lager av poteinbrownie som sedan toppas med karamel med ett lågt innehåll av socker som avslutas med ett lager choklad. Allt detta samtidigt som det ger dig 13g protein.

FAQs

Vilket snack ger mest energi?

Det beror helt och hållet på portionsstorleken och vilket typ av energi du behöver. Ju mer kolhydrater du har och ju mer tillgängliga de är, desto mer energifull känner kan du känna dig. Men ha i åtanke att den kanske inte håller lika länge eftersom blodsockret kommer toppa och sedan sjunka om energi inte snabbt används.

Om du behöver mer omedelbar energi, välj stärkelsehaltiga och sockerhaltiga kolhydrater (frukt, beige kolhydrater, etc).

Om du behöver energi under dagen, välj fullkorn, frö- eller fiberrik mat (till exempel frukt och grönt).

Vilka livsmedel ger snabb energi?

De livsmedel som ger snabb energi är kolhydrater med stärkelse och socker eftersom de tar minst tid för kroppen att smälta och absorbera. Det är en anledning till att torkad frukt eller till och med gummigodisar är populära alternativ vid träning!

Hur kan jag öka min energi?

Utöver näringsämnen så påverkas energinivåerna också av din sömnkvalitet likväl som stress. Sikta på att ha mer långsamma energikällor under dagen och tajma in snabba energikällor i samband med träning.

Det är också fördelaktigt att följa en sömnrutin, hantera stress och äta en välbalanserad kost.

Att ta med sig

Snacks spelar en viktig roll i vår kost men de diskuteras troligen inte alls så mycket som de faktiskt förtjänar. Efter huvudmål är det en av de huvudsakliga källorna till energi och näringsämnen i vår kost. De kan användas för att förbättra prestation och återhämtning likväl som behålla en produktivitet och ett fokus under dagen.

För träning är tid och val av mellanmål viktigt. Livsmedel frigör energi på olika sätt, så vi måste välja rätt mat vid rätt tidpunkt beroende på vad det är vi behöver.

Vi måste också komma ihåg att också uppskatta mat. Mat är lika bra för lycka och njutning som det är för för näring och energi.

Vill du ha lite inspo för snacks? LÄS DE HÄR ARTIKLARNA HÄRNÄST:

Våra artiklar ska endast användas för informations- och utbildningssyfte och är inte avsedda att tas som någon medicinsk rådgivning. Om du är orolig över något, vänd dig till proffesionellt kunniga inom hälsa innan du tar kosttillskott eller inför några större förändringar i din kost

Jamie Wright
Skribent och expert
Visa Jamie Wright profil
Han är ackrediterad med Association for Nutrition och har hjälpt hundratals klienter; från de med ätstörningar till internationellt tävlande atleter. Jamie stödjer sina klienter med evidensbaserad och holistiska kostprogram för att de ska nå sina hälso- och träningsmål. Utöver att ha sin egen praktik bidrar Jamie regelbundet till näringsområdet genom att presentera och skriva om dess många aspekter. Han har fått sin forskning presenterad på UK Obesity Congress samt utländska konferenser och har skrivit flera e-böcker samtidigt som han bidragit till andra (inklusive välgörande) idrottsorganisationer. Hans forskning har centrerats kring viktkontroll och sport-/träningsprestanda och kosttillskott. Jamie är en stor idrottsgalning, ivrig gymbesökare och älskare av allt hundrelaterat. Hans mål med att dela med sig av sin erfarenhet och den kunskap han har skaffat sig både akademiskt och professionellt gör honom till en källa till klarhet bland en mängd ”missvisande och felaktig information” som existerar i hälsa- och fitnessbranschen. Du kan spana in hans arbete på OUTWRK eller @jamiesdietguide på sociala medier.
myprotein