Hoppa till huvudinnehåll
LIVSSTIL

Vad du ska ha på dig på gymmet: en guide för män

Vad du ska ha på dig på gymmet: en guide för män
Myprotein
Skribent och expert10 månader I år
Visa Myprotein profil
Av: Simon Cushman, personlig tränare och föreläsare

Gymkläder har verkligen utvecklats under de senaste åren, med framsteg inom design och klädteknologi som förbättrar komfort och prestanda för män i alla storlekar och former.

Du har kanske inte tidigare tänkt mycket på dina träningskläder, men det är faktiskt viktigt vad du har på dig och vilka kläder du bör bära för att få ut det mesta av din träning.

Varför är det viktigt vad du har på dig när du tränar?

I gymmet finns vanligtvis ingen strikt klädkod, men det är viktigt att klä sig på rätt sätt. Du vill ha kläder som ger dig frihet att röra dig samtidigt som de täcker dig ordentligt. Välj material som är luftigt, lätt och bekvämt.

Det finns också en psykologisk fördel: om du känner dig bekväm med det du har på dig är det troligare att du är motiverad att träna ordentligt.

Råd för att hitta de bästa träningskläderna för män

Komfort är nyckeln när det gäller att hitta träningskläder för män. Leta efter tyger som är lätta, luftiga och fuktavledande - det är särskilt viktigt för de som svettas mycket - så att du kan hålla dig sval under träningen och träna längre.

När det gäller vad du inte ska ha på dig, undvik kläder med en hög andel bomull. Bomull är bra för de flesta ändamål, men det håller kvar svett, vilket är det sista du vill ha när du tränar.

Om du vill ha mer än bara komfort och verkligen vill maximera din prestation kan du prova kompressionskläder - åtsittande träningskläder som är designade för att minska muskelrörelse och lindra träningsvärk efter träningen.

Min personliga preferens är att träna i löst sittande, lätta kläder - shorts och en t-shirt - med en långärmad tröja för uppvärmning och nedvarvning. Men det är helt upp till dig - träna i det du känner dig mest bekväm i.

1. Klä dig så att du matchar ditt träningspass

För komfort och prestanda bör du klä dig efter aktiviteten. Till exempel, om du använder maskiner är säkerhet nummer ett. Så undvik löst sittande kläder som kan fastna.

Om du tränar styrka kommer du vilja ta med extra lager av kläder för att hålla dig varm mellan seten.

Och om du kommer att röra dig mycket är det bättre att bära kläder som ger dig gott om rörelsefrihet och där du känner dig bekväm.

2. Skor som passar aktiviteten

Att bära rätt skor kan också ha en enorm påverkan på din prestation, eftersom olika aktiviteter kräver olika skor.

Till exempel har traditionella skor för tyngdlyftning en hård sula, förhöjd häl och ger lateralt stöd, vilket gör dem idealiska för djupa knäböj. Men det innebär också att de inte är lämpliga för andra övningar som kräver en mer flexibel sula.

Alla löparskor är utformade för löpning, men det finns olika former och storlekar att välja mellan baserat på din löpstil och den distans du springer. Fel skor kan leda till obehag och till och med skador, så du behöver hitta ett par som passar just dig.

Träningsskor är ett modernt alternativ som har en stabil sula med viss flexibilitet. De är specifikt utformade för att användas vid olika träningsaktiviteter, även om det kan innebära att de inte är det bästa paret för en specifik övning.

Min egen preferens är att bära löparskor för de flesta aktiviteter, men att använda tyngdlyftningsskor för underkroppspass och styrkeövningar.

3. Följ gymetiketten

Många gym har regler eller riktlinjer för uppförande och gymetikett. Som en generell regel är det bäst att undvika att bära kläder som är överdrivet utmanande eller linnen som kan göra andra obekväma. Att ha med en liten handduk för att torka av utrustningen efter användning är också en trevlig gest.

Lär här för fler tips kring gymetikett:

4. Smycken och accessoarer

Även om du kanske vill bära smycken eller accessoarer med sentimental eller andlig betydelse, är det bäst att ta bort så mycket smycken eller icke-funktionella tillbehör som möjligt innan du tränar. Dessa föremål kan lätt fastna och orsaka skada för dig själv eller andra.

Om du har piercings som inte kan tas bort lätt, kan du försöka tejpa över dem för att undvika att de fastnar eller blir dragna i.

Vad du bör har på dig på gymmet

Cardio

För kardiovaskulär träning, cardio, är ett tips att bära kläder som tillåter dig att röra dig fritt och hålla dig sval. Velocity kortärmad T-shirt och Tempo shorts är perfekta och ger både flexibilitet och god luftgenomströmning.

Styrketräning

Under mer lågintensiv träning som styrketräning vara klädd i flera lager för att behålla en bra temperatur medan du tränar. Performance T-shirt och 2-i-1-shorts är idealiska, och knäskydd ger extra stöd.

Tempo Long Sleeve tröja är perfekt för uppvärmning, nedvarvning och stretching för att undvika plötsliga temperaturfall i kroppen.

Yoga

För att yoga behöver du bekväma kläder som ger dig gott om rörelsefrihet. Välj de lätta Woven joggers tillsammans med en gymtopp som du själv väljer.

Kampsport

Det är viktigt att skydda din kropp under kampsportsträning. Håll dig täckt med Engage långärmad base tröja och Engage base leggings under intensiva träningspass. Kompressionskläder kan också hjälpa till med återhämtning.

HIIT

Träning med högintensiv intervallträning kräver kläder som är lätta och ventilerande. Seamless Tank Top och Tempo Stretch Woven Shorts är utmärkta val för att hålla sig bekväm och smidig under en intensiv träningspass.

Att ta med sig

I slutändan är det viktigaste att bära något som passar din träning och dom du känner dig bekväm i när du tränar. Oavsett om du föredrar joggers framför shorts eller hoodies över T-shirts är det upp till dig.

Det finns gott om valmöjligheter idag, vilket är bra. Så hitta några träningskläder som låter dig träna säkert och röra dig fritt, och gör dig redo att ta i ordentligt under din träning.

TRÄNING

Axelträning för att bygga massa | 6 effektiva axelövningar med hantlar

6 axelövningar med hantlar som är bra att lägga till i ditt träningsprogram för att bygga mer muskelmassa på axlarna. Går att göra både på gym och hemma!

3 år I årAv Grant Koch
NÄRING

Bulkdiet | En introduktion till en hardgainers diet

Ta dig över den där platån du står still på och gå upp i vikt med de här tipsen för en hardgainer.

3 år I årAv Myprotein

Vill du har mer inspiration? LÄS DET HÄR ARTIKLARNA:

Myprotein
Skribent och expert
Visa Myprotein profil
myprotein