Hoppa till huvudinnehåll
TRÄNING

Gymetikett och gymrädsla | Dos and Don’ts på gymmet

Gymetikett och gymrädsla | Dos and Don’ts på gymmet
Amy Golby
Skribent och expert1 år I år
Visa Amy Golby profil

Gymmet tenderar att vara ganska fullt med folk den här tiden på året eftesom många människor har satt upp nyårslöften och är i full gång med göra det här till sitt bästa år hittills.

Alla de här nya personerna kan göra gymmet till en lite mer utmanande omgivning, både för gymveteraner som försöker navigera kring gymetikett och för nybörjare som kanske känner sig lite skrämda. Oroa dig inte, vi täcker upp alla punkter för dig.

I den här artikeln kommer vi förklara vikten av att hålla en gymetikett och ge dig några användbara tips för att överkomma den gymrädslan som du kanske känner.

Vad är gymetikett?

Gymetikett handlar helt och hållet om respekt: respekt för dig själv, respekt för andra gymmedlemmar och respekt för gymutan och utrustningne. Några grundregler att följa är att plocka undan efter sig själv, ställa tillbaks utrustningen på rätt plats och vara medveten om andras personliga utrymme.

En god gymetikett är viktig eftersom det hjälper till med att skapa en trygg och bekväm miljö för alla och säkerställer att alla kan ha ett bra träningspass utan distraktioner eller förseningar.

Varför är gymetikett viktigt?

En god gymetikett är viktigt för att säkerställa att du och människorna omkring dig kan träna enkelt och utan onödiga förseningar. Att praktisera en god gymetikett betyder att du gör din del i att se till att gymmet är en bekväm och trygg miljö för alla som vistas där. Vi vill alla bli behandlade med respekt, därför är det också viktigt att ge det tillbaks.

Vad är en god gymetikett?

Som tidigare nämnt så handlar en god gymetikett om respekt. Det innebär enklar saker som att gör allas upplevelse på gymmet bättre, som att städa upp efter dig själv, återtsätta utrustningen efter du är färdig och respektera andras personliga utrymmen. Att vara öppen och vänlig mot andra på gymmet är också viktigt.

Vad är gymrädsla (gymtimidation)?

Gymrädsla är känslan av rädsla eller osäkerhet när man tränar framför andra personer. Det är en vanlig känsla som orsakas av rädslan av att bli bedömd, att inte veta vad man håller på med, eller känslan av att man inte hör hemma på gymmet.

I en studie som genomfördes 2019 svarade nästan 47% av deltagarna att de någon gång hade upplevt gymrädsla.1 Men oroa dig inte, det finns flera sätt för att komma över det.

7 Sätt att överkomma din gymrädsla

1. Gör upp en plan

Förbered dig själv för framgång genom att planera dina pass i förväg. Det här kommer hjälpa dig att fokusera på det du behöver i form av utrustning och vad du kommer att göra under passet.

TRÄNING

Push Pull Legs | Den bästa träningspliten för muskeltillväxt

Letar du efter det bästa push, pull, legsprogrammet för muskeltillväxt? Spana in den bästa muskelbyggande träningsplanen här!

3 år I årAv Myprotein

Börja med att prova det här passet:

2. Hitta rätt gym

Det är viktigt att du känner dig bekväm i din gymmiljö. Testa lite olika gym så att du kan hitta det som känns stöttande och uppmuntrande för dig.

3. Prova gruppträning

Gruppträning är ett bra sätt att träffa folk på, lära sig nya övningar och få ta del av expertisen hos instruktörerna. Dessutom är det verkligen en vi-känsla i många gruppträningsbaserade pass vilket kan vara toppen både för självförtroende och för att känna att du har ett stöd.

4. Träna med en kompis

Det finns få saker som känns lika bra som stödet från en kompis. Att ha en träningskompis är hjälpsamt om du till en början känner dig obekväm men också för att bibehålla motivationen i takt med att du blir mer bekväm och säker.

5. Ha på dig kläder du är bekväm i

Om du känner dig bekväm med dig själv och det du har på dig kan det göra en stor skillnad när du tacklar nya utmaningar. Investera i lite nya träningskläder som får din att känna dig bekväm, självsäker och redo att ta dig an världen.

Här är några av våra favoriter:

6. Undvik rusningstimmarna

Om du känner dig lite olustig krig att träna på ett fullpackat gym så testa att gå dit de timmarna när det inte är lugnare. På det här sättet kan du mjukstarta in i gymatmosfären och bygga upp ditt självförtroende. Innan du vet ordet av det kommer du inte längre oroa dig över att vara på gymmet när det är som mest rusning.

7. Påminn dig själv om ditt "varför"

Motivation kommer och går, men du kan ändå hålla dig på banan genom att påminna dig själv om ditt "varför". Om du känner dig överväldigad så ta bara ett steg tillbaka för en stund och påminn dig själv om anledningarna som du skrivit upp och vilka mål du arbetar för. Ditt "varför" ska vara i ditt största fokus och hålla dig motiverad. Kom ihåg, om du inte jobbar för det kommer ingen annan heller göra det.

LIVSSTIL

Motivation: Är det allt som krävs?

Vad mer skulle du kunna behöva?

1 år I årAv Amy Golby

Vår PT bryter ner hur man håller sig motiverad, oavsett vad:

Dos and Dont's på gymmet

Att lära sig gymmets sociala regler kan vara skrämmande för dem som inte redan känner till dem. Men oroa dig inte - vi har din rygg. Här är några enkla regler att följa för att se till att du tränar bra gymetikett:

Ställ tillbaka dina vikter

Ingenting är mer frustrerande än att bara hitta en av hantlarna du ska använda och sedan spendera kommande 10-15 minuter på att leta efter den matchande hanteln. När du är färdig med utrustningen så sprita av den och ställ tillbaks där den hör hemma.

Gör rent utrustningen innan och efter du har använt den

Vi blir alla svettiga när vi tränar så se till att göra rent utrustningen du har använt till nästa person. Att lägga några sekunder på att tvätta av t.ex. en bänk du använt bidrar till en trevligare miljö för alla.

Ha en god hygien

Från att tvätta utrustningen till dig själv. Att hålla en god hygien kan göra hela gymmet till en trevligare och renare plats för dig och de andra medlemmarna.

Respektera andras personliga utrymme

Det kan ibland vara mycket folk på gymmet så var medveten om vilka rörelser och övningar du planerar att göra, vilket utrymme som är tillgängligt och vilka som befinner sig omkring dig. Ta tiden att hitta tillräckligt med utrymme för ditt träningspass men se också till att inte inskränka på andras träningsutrymme.

Återställ maskinerna när du är färdig

Precis som med fria vikter så behöver många maskiner återställas när du är färdig med dem. Torka av maskinerna, återställ vikter och inställningar så att nästa person kan sätta sig utan problem.

Fråga om hjälp om du behöver

Alla har någon gång varit nybörjare så var inte rädd för att be om hjälp eller be någon visa dig hur du använder en viss maskin. Att fråga om hjälpa är också ett bra sätt att starta en konversation med andra gymmedlemmar.

Blockera inte andras synfält

Det finns många speglar på gymmet och de används i regel för att kontrollera formen och utförandet när man genomför övningar. Ha det i åtanke när du väljer var du ska stå så att du inte blockerar synfältet för någon som kontrollerar sin teknik i spegelbilden. Om du är osäker på om du kan stå på en viss plats, fråga bara.

Lägg inte beslag på maskinerna

Det kan vara mycket folk på gymmet ibland, speciellt kring tider i slutet av arbetsdagen. Vi har alla set att hitta med men att lägga beslag på en maskin i flera timmar eller använda alla fria vikter som andra också behöver är inte ett bra sätt att börja på ett gym. Försök att vara öppen för att dela mellan seten, vila vid sidan av maskinen och se till att inte ta utrustning om du inte behöver den. Sharing is caring.

Lämna inte vikter liggandes efter dig

Ingen har lust att snubbla eller skada sig på gymmet så se alltid till att du ställer tillbaka vikter när du är färdig med dem eller ställ dem säkert åt sidan medan du vilar mellan seten.

Stirra inte

Det kan vara skrämmande att kliva in på gymmet som nybörjare eller när man ska sätta igång igen efter ett uppehåll. Tänk efter och var medveten om att andra kanske precis har börjat träna eller kommit tillbaka till träningen efter en skada, det kanske är första gången personen provar en viss maskin. Var vänlig och öppen för att hjälpa andra och erbjud en plats eller ett leende till de som ser ut som att de behöver det.

Var inte sen till PT-pass eller gruppträning

Om du har anmält dig till ett gruppträningspass eller har bokat en PT så är punktlighet viktigt. Dyk upp 10 minuter innan utsatt tid, det ger dig utrymme för att ställa eventuella frågor och ger instruktören tiden att hjälpa dig innan de andra deltagarna dyker upp. Ingen vill vara anledningen till att passet blir försenat. Och om du blir sen eller inte kan komma pga. en rimlig anledning försök att meddela detta till instruktören i god tid.

Stå inte och häng medan du väntar på utrustningen

Vi har alla stötta på någon som står och hänger bredvid när man försöker avsluta sitt sista set. Det är inte coolt och gör att många känner sig obekväma. Om du vill använda samma utrustning så vänta tills personen har avslutat sit set och fråga om du kan ta den efter eller om de är öppna att dela mellan seten. Var säker på att du inte beter dig på ett sätt som gör att personen känner sig stressad eller obekväm.

Att ta med sig

Gymetikett är viktigt för att säkerställa att alla kan få till ett bra träningspass och att gymmet är en trygg och säker plats för alla medlemmar.

För de som är nya på gymmet eller kommer tillbaks till det efter en tid utan kan de små vänliga handlingar göra en stor skillnad. Det kan hjälpa till att få dem att känna sig mer bekväma och i sin tur minska deras gymrädsla. Grundprincipen är helt enkelt att visa respekt för andra personer och behandla dem så som vi själva vill bli behandlade.

Amy Golby
Skribent och expert
Visa Amy Golby profil
Amy har varit en atlet på en nationell nivå och har spelat rugby och nätboll i över 18 år, hon har varit en certifierad personlig tränare i fem år och har också kunskaper inom nutrition tack vare sin examen i idrott och idrottsnutrition tillsammans med en examen inom psykologi. Hon har tränat styrketräning på gym i över 10 år och fortsätter fortfarande att lära sig och förbättra sin träning för att kunna nå sina mål. Amy tror på att fysiska såväl som mentala fördelar ges med hjälp av sport och fitness tillsammans men balanserad kosthållning och livsstil. Amy har skapat program kring sport och fitness och hur det kan hjälpa att främja den mentala hälsan för Red Bull, Look Magazine, Spartan UK och Mental Movement UK. På sin fritid uppskattar Amy att idrotta, socialisera sig med vänner och ge efter för sitt beroende av att köpa träningskläder. Du hittar henne här -https://www.instagram.com/dreams_and_dumbbells/?hl=en
myprotein