Hoppa till huvudinnehåll
TRÄNING

Det här är anledningen till att träning får dig att må så bra

Det här är anledningen till att träning får dig att må så bra
Myprotein
Skribent och expert3 månader I år
Visa Myprotein profil
Av: Elle Kelly, Skribent och Expert.

Det blir allt viktigare att vi tar oss tid att ta hand om vår mentala hälsa likväl som vi tar hand om vår fysiska hälsa. Träning är ett utmärkt sätt att kombinera både mental och fysisk välmående på en gång, ruschen av endorfiner efter träning är något som ingen kan förneka att man njuter av.

Träning har många fördelar när det gäller att förbättra din kondition, styrka och uthållighet, men det kan också spela en avgörande roll för att förbättra övergripande humör, frisättning av endorfiner, öka hjärnhälsan, höja självkänslan och förbättra livskvaliteten.

Det kan också finnas en stor känsla av gemenskap inom träningsområdet, och detta kan också hjälpa till att bygga en källa till socialt stöd som även kan bidra till att stärka din mentala hälsa.

Varför är träning kopplad till mental hälsa?

Det har genomförts flera studier som har undersökt sambandet mellan mental hälsa och träning. En studie vid University of Nebraska Medical Centre konstaterade att "Träning förbättrar mental hälsa genom att minska ångest, depression och negativt humör samt genom att förbättra självkänsla och kognitiv funktion.2 Träning har även visats lindra symtom som låg självkänsla och socialt tillbakadragande."

I många studier bör de hälsofördelar som regelbunden träning ger uppmuntras inom området för mental hälsa eftersom det hjälper till att förbättra sömn, stress, humör, energi, mental vakenhet och andra fysiska aspekter också.

Hur påverkar träning sinnet?

Träning eller fysisk aktivitet har också kopplats till hjärnans förmåga att tänka, lära sig eller lösa problem samt främja en bättre emotionell balans. Det finns också samband mellan träning och förbättring av minnet samt minskad risk för sjukdomar som leder till kognitiv försämring, som demens.

En studie från Division of Nutrition, Physical Activity, and Obesity, National Centre for Chronic Disease Prevention and Health Promotion, Centers for Disease Control and Prevention, fann att kognitiv försämring är dubbelt så vanlig hos vuxna som är inaktiva jämfört med de som är aktiva.

Det finns även bevis som visar att regelbunden träning hjälper dig att sova och återhämta dig bättre, kan minska risken för vissa former av cancer och bidra till ett längre liv.

Vad är endorfiner?

Endorfiner är kemikalier som frigörs i hjärnan och är allmänt kända som "feel good"-kemikalier. De är naturliga smärt- och stressdämpare som frigörs vid utförandet av angenäma aktiviteter som träning.

Endorfiner är en neuropeptid eller kemisk signal som hjärnan frigör för att blockera uppfattningen av smärta. De frigörs av hjärnan under nöjsamma händelser men också i samband med känslor som skratt, kärlek, och kan även kopplas till njutbar mat och smärthantering.

Att öka nivåerna av endorfiner kan hjälpa till att höja humöret, självkänslan, stödja kognitiv funktion och immunhälsa, men även minska stress, ångest och depression samt reglera aptiten och minska inflammation.

Vilka är de mentala hälsofördelarna med träning?

Det finns många fördelar med träning, vi har sammanställt de främsta mentala hälsofördelarna:

Förbättrar humöret

En av de största fördelarna med träning är att det kan förbättra ditt humör. De "feel good"-kemikalierna kan hjälpa dig att må bättre. Vi känner alla till den där känslan av upprymdhet efter träning, och det beror på dessa kemikalier. Ju mer vi stimulerar dem, desto högre nivåer kan vi bygga upp, och dessa kemikalier kan hjälpa till att förbättra ditt humör, minska ångest och depression samt framkalla en känsla av lugn.

Förbättrar sömnen

Att träna regelbundet kan hjälpa till att förbättra din sömn och dess kvalitet. En god natts sömn kan stödja din hjärnfunktion. Träning får kroppen att frigöra "feel good"-kemikalier som endorfiner, vilka minskar ångest före sömnen och kan hjälpa till att förbättra vanliga sömnproblem som restless legs syndrome, sömnlöshet och sömnapné.

Ökade energinivåer

Regelbunden träning är ett utmärkt sätt att öka de övergripande energinivåerna, igen tack vare de fantastiska "feel good"-kemikalierna. De kan hjälpa till att blockera smärtpåverkan och få dig att må bättre, vilket gör att du känner dig piggare och rörligare.

Regelbunden träning främjar också hjärt-kärlhälsan och övergripande fitness, vilket gör vardagsaktiviteter enklare och ger dig mer energi på slutet av dagen.

Minskar fysiska hälsoproblem

Att träna regelbundet kan hjälpa dig att hantera fysisk hälsa, vilket också kan förbättra den mentala hälsan. Träning hjälper till med viktreglering, förbättrar ben- och muskelstyrka samt hjärt-kärlhälsa, vilket gör det lättare att utföra vardagliga aktiviteter.

Många studier har visat att de som tränar regelbundet hade mindre benägenhet att drabbas av hälsoproblem som hjärtsjukdom, stroke, högt blodtryck eller diabetes, samt mentala sjukdomar som demens.

Förbättrar självförtroendet

Hur du känner dig själv kan påverka din mentala hälsa avsevärt. Att ha bra självkänsla är ett utmärkt sätt att stärka vår mentala hälsa, och det har visats att regelbunden träning signifikant kan bidra till att förbättra självkänslan och därmed stärka den mentala hälsan.

Träning gör oss mentalt och fysiskt starkare, vilket hjälper till att öka självförtroendet både när det gäller vår förmåga att prestera och genom att öka en positiv attityd till vår kropp.

Förbättrar kognitiv funktion

Träning är ett utmärkt sätt att fördröja de kognitiva effekterna av åldrandet och vissa kognitiva sjukdomar som demens. Studier har visat att koncentration och kognitiv funktion förbättras efter träning, och över en längre period av regelbunden träning hjälper till att förbättra blodflödet och öka proteinnivåerna i hjärnan, vilket främjar kognitiv funktion.

Att ta med sig

Är du redo att förbättra din fysiska och mentala hälsa? Ja, det tänkte vi! Det finns otaliga studier som visar de oändliga fördelarna som träning kan ha för din mentala hälsa, från att minska ångest, stress och depression till förbättrad kognitiv funktion för att förebygga kognitiva sjukdomar.

Det finns ingen känsla som den efter träningspasset, och regelbunden träning kan hjälpa kroppen att översätta detta till ökat självförtroende och förbättrad självkänsla. Om detta inte vore nog kan de fysiska fördelarna, som vikthantering och förbättrad styrka, också få dig att må bättre både fysiskt och mentalt.

Kom ihåg att du inte behöver överdriva, även 30 minuter träning om dagen kan göra skillnad, från att ta en promenad till en svettig hitt-session kan det få dig att må bättre. Det finns så många olika sätt att vara aktiv på så att alla kan njuta av fördelarna.

Vill du ha fler likande artiklar?

SPANA IN DE HÄR:

LIVSSTIL

7 sätt att ta dig igenom vinterblues

Påverkar mörkret ditt mående? Här är tipsen som kan få det att vända.

4 månader I årAv Monica Green
TRÄNING

Löpning mot ångest | Allt du behöver veta

Kan löpning hjälpa till att minska ångest?

2 år I årAv Myprotein
Myprotein
Skribent och expert
Visa Myprotein profil
myprotein