Hoppa till huvudinnehåll
TRÄNING

Styrkan ökar med 30% på 30 dagar för nybörjare med kreatin

Styrkan ökar med 30% på 30 dagar för nybörjare med kreatin
Emily Wilcock
Skribent och expert3 månader I år
Visa Emily Wilcock profil

Kreatin är förmodligen det mest diskuterade kosttillskottet, förutom protein såklart. Med massor av vetenskaplig forskning som stöder det som en av de mest effektiva sakerna du kan ta för att förbättra din prestation, är det ingen överraskning att det är så populärt bland så många människor.

För att bevisa dess kvalifikationer engagerade Matt Morsia (@mattdoesfitness) sin fru Sarah för att ta kreatin i en månad. Som helt nybörjare var hon den perfekta kandidaten för testet. Här är vad som hände när hon tog kreatin varje dag i en månad.

https://youtu.be/mFRM7Yg1Woc

Tillsammans med ett muskelbyggande träningsprogram sammanställt av Matt beslutade sig Sarah att ta 5 g kreatin varje dag i 30 dagar för att se effekten på hennes styrka och fysik.

Först upp var "före"-passet. Sarah genomförde sin en-reps max - den tyngsta vikt hon kunde lyfta för en komplett repetition - för knäböj, bänkpress och marklyft.

Dag 1

Day 1
Squat 1RM 62.5kg
Bench press 1RM 40kg
Deadlift 1RM 80kg

 

Ett problem Sarah stötte på under utmaningen att ta kreatin en gång om dagen var att komma ihåg att ta kreatin en gång om dagen. Kom igen, Sarah, du hade ett jobb. Trots hennes glömska började hon känna och se effekterna redan efter en vecka.

Observera: Vi rekommenderar inte att "dry scoopa" kreatin. Det är mycket säkrare och godare att blanda kreatin med vatten eller blanda det i din favoritsmoothie.

Månaden fortskred, och även Sarahs framsteg, som inte visade några tecken på avmattning. Hon slog nästan nya one-rep max nästan varje träningspass. Hon hade också ökat i kroppsvikt, något som förväntas under initial kreatinsupplementering eftersom det kan få dig att behålla vatten.

KOSTTILLSKOTT

Så tar du kreatin | Vilket är det bästa sättet?

All kunskap du "måste veta" kring kreatin och vilket du bör ta.

1 år I årAv Myprotein

Få reda på mer om det här:

Några dagar före den sista uppföljningen tog Sarah några välförtjänta vilodagar för att låta hennes muskler vila.

Dag 30

Day 1 Day 30
Squat 1RM 62.5kg 80kg
Bench press 1RM 40kg 50kg
Deadlift 1RM 80kg 110kg
Total weight lifted 182.5kg 240kg

Jag tror att vi alla kan vara överens om att de slutgiltiga resultaten är ganska imponerande. Totalt sett ökade Sarahs lyft med 57,5 kg, vilket är en enorm ökning med 31,5%.

Hennes viktförändring utjämnades med en ökning på 1,5 kg, vilket ansågs vara jämnt fördelat vatten, eftersom hennes fysik inte förändrades alltför märkbart.

Att ta med sig

Allt detta på bara 30 dagar. Vi kan bara föreställa oss de möjliga framstegen över en längre tid med samma nivå av konsekvens. Håll utkik, snart kommer Sarah att överträffa Matt med sin enorma styrka ... så länge hon kommer ihåg att ta sin kreatin varje dag.

Emily Wilcock
Skribent och expert
Visa Emily Wilcock profil
Emily studerar Business Management och marknadsföring vid University of Birmingham och är nu under sitt praktikår. Hon har ett starkt intresse både för att skriva och fitness och är därför glad att kunna kombinera dem. Emily tycker om att spendera fritiden med sina vänner både i och utanför gymmet.
myprotein