Hoppa till huvudinnehåll
TRÄNING

Håll motivationen till träningen med de här 8 tipsen

Håll motivationen till träningen med de här 8 tipsen
Myprotein
Skribent och expert3 månader I år
Visa Myprotein profil

Träning kan vara utmanande även under de bästa omständigheterna. Men när du har mycket att göra kan det vara extra svårt att hålla fast vid träningen.

Den goda nyheten är att det finns sätt att motivera sig själv för träning även när man inte är på humör. Här är hur du kan hålla dig på rätt spår och uppnå dina träningsmål när du känner att motivationen tryter.

Därför kan du känna dig omotiverad till att träna

Först och främst - det är okej att tappa motivationen. Det händer nästan alla någon gång. Den goda nyheten är att det går att återfå inspirationen även efter en mindre svacka. Nyckeln är att förstå sitt "varför".

Det finns många anledningar till varför människor tappar motivationen för träning. De vanligaste orsakerna är brist på tid eller pengar, minskat intresse och brist på socialt stöd.

Dessa orsaker kan vara verkliga eller upplevda, vilket innebär att du kanske upplever att du har mindre tid än du egentligen har på grund av andra åtaganden som tar upp utrymme i ditt sinne.

Ett sätt att hantera denna brist på motivation är att helt enkelt ta dig igenom det och gå till gymmet eller utföra en annan aktivitet för att kickstarta det.

Om detta inte fungerar och din brist på motivation fortsätter kan det vara värt att titta på ditt träningsprogram och utvärdera hur det går. En kontinuerlig minskning av entusiasm kan bero på bristande framsteg.

Det är inte ovanligt att de synliga resultaten avtar efter en inledande framgångsperiod, vilket kan minska vissa personers motivation till att fortsätta träna.

Det motsatta kan också vara sant. Ibland, när du når en stor milstolpe, kan du vara osäker på vilket nästa mål du ska sätta upp för dig själv. Det bästa du kan göra i detta fall är att vara förberedd med korta, medellånga och långsiktiga mål.

Att hålla fast vid samma gamla träningspass kan ha en liknande effekt. Även om du utmanar dig själv med tyngre vikter kan det kännas repetitivt att göra samma sak om och om igen. Därför bör du prova nya rörelser för att injicera lite variation i din träningsrutin.

Andra åtaganden kan också påverka din motivation att gå till gymmet. Det vardagliga livet - familj, vänner, arbete - kan ta upp mycket tid i ditt schema. Ibland, efter en hektisk eller stressig dag, är det sista du känner för att göra att ge dig iväg till gymmet. Det är helt förståeligt, men det kan vara värt att få in någon form av motion för att hålla dig på rätt spår.

Slutligen är det viktigt att inte underskatta stödet från vänner och familj. Uppmuntran från de personer som betyder mest för dig kan vara en av de mest kraftfulla motivationsfaktorerna när du själv känner att du har brist på motivation.

Är det vanligt att bli av med träningsmotivationen?

Det är helt normalt att förlora motivationen, särskilt när det gäller träning. Alla går igenom upp- och nedgångar i livet, och det är likadant när det kommer till träning.

Så bli inte nedstämd om du har en svacka och missar ett eller två träningspass. Din övergripande framgång påverkas inte av en enda dag eller vecka med träning, utan av den dedikation du visar över en längre tid.

Var därför konsekvent och rättvis mot dig själv. Om din motivation dalar, ta ett steg tillbaka och fundera över vad som kan vara orsaken. Därefter kan du fatta välgrundade beslut om vilken åtgärd som är bäst för att komma tillbaka på rätt spår.

Du kanske vill göra några förändringar i din livsstil, ändra om i din träningsrutin eller ompröva dina målsättningar. Dessa perioder av reflektion är värdefulla tillfällen för att utvärdera och göra förändringar om det behövs.

8 tips som hjälper dig att hålla dig motiverad till träningen

1. Skriv ner dina målsättningar

Dina mål bör vara specifika, mätbara och uppnåeliga. Skriv ner dem och sätt upp dem någonstans där du kan se dem för att hjälpa dig att hålla dig själv ansvarig.

2. Logga dina framsteg

Att logga och skriva ner din utveckling gör att du enklare ser dina framsteg och det ger dig också någonting att se tillbaka på så att du kan se hur långt du har kommit och samtidigt få en bild av vad du behöver fortsätta göra.

3. Ha en plan

Om du har en plan att utgå ifrån eliminerar det behovet för dig att fatta beslut på plats när du väl är på gymmet. Du kan istället fokusera på att bara göra det du behöver göra den dagen och fokusera din energi dit den behövs.

4. Berätta om dina mål för familj och vänner

Genom att hålla andra uppdaterade om dina framsteg skapas en ökad ansvarskänsla för dina ansträngningar och ger dig extra motivation att fortsätta på rätt väg. Detta kan göras både offline och online, men var medveten om eventuell negativ feedback på sociala medier och hur det kan påverka din motivation.

5. Anlita en personlig tränare

Om du känner att du saknar självförtroende eller står still på en plattå kan du få en kick framåt av att anlita en personlig tränare som kan guida dig framåt. En bra PT håller dig ansvarig, ger motivation och hjälper dig utvecklas.

6. Prova en ny klass, klubb eller lokal

Uttråkning kan ta död på motivationen. Om du känner att du är oinspirerad kan det kanske var dags att prova att byta miljö. Gå till ett annat gym eller spring i en annan park. Du kan också träffa nya människor och utmana dig själv genom att gå med i ett lag, en löparklubb eller en träningsklass.

7. Köp nya träningskläder

Personligen motiverar jag mig själv genom att köpa ny utrustning. Det kan vara en liten av en placeboeffekt, men jag känner alltid att jag presterar bättre när jag bär något för första gången.

8. Hitta en träningskompis

Att träna på egen hand kan vara ensamt och svårt, speciellt om du kämpar med att vara konsekvent eller känner att du inte tränar lika mycket som du planerat att göra. Att ha någon med dig, även om de inte gör exakt samma tränings som du gör, kan ge den välbehövda dosen med motivation som du behöver för att hålla dig på banan.

Att ta med sig

Tappa motivationen är någonting som händer för de flesta vid ett eller annat tillfälle och det är ingenting att skämmas över. Det finns många bra anledningar till varför livet ibland kommer emellan, så att vara beredd på dessa utmaningar är det bästa sättet att hålla dig på banan även när du inte känner för det.

Om du känner att motivationen börja tryta så använd det som ett tillfälle att tänka om. Identifiera vad problemen är och vad du behöver göra för att hålla igång. Försök att inte var för hård mot dig själv - träning är någonting du bör tycka om och se fram emot.

Vill du har mer inspiration? LÄS DE HÄR ARTIKLARNA:

Myprotein
Skribent och expert
Visa Myprotein profil
myprotein