Hoppa till huvudinnehåll
NÄRING

”Beachbody” avslöjat: Därför är att få en strandkropp nonsens

”Beachbody” avslöjat: Därför är att få en strandkropp nonsens
Amy Golby
Skribent och expert11 månader I år
Visa Amy Golby profil

Vädret blir varmare, vilket innebär att semestersäsongen nästan är här. Medan solen, havet och sanden glädjer många kan denna tid på året också vara fylld av ångest, då vissa människor oroar sig för hur de kommer se ut på stranden.

Detta beror främst på många år med budskap om att man måste komma i form inför sommarsemestern genom att vara "strandkroppsredo". Sanningen är att "strandkroppar" är totalt nonsens. Här är varför.

Vad betyder ens "strandkropp", och varför är det ett skadligt uttryck?

Vi har alla hört uttrycket "strandkropp", men vad betyder det egentligen? I grund och botten handlar det om idén att du måste komma "i form" innan du kan sätta foten på stranden, vilket uppenbarligen är absurt och skadligt av många skäl.

Även om det inte är fel att vilja bli mer tränad och vara hälsosammare, är problemet tron att vissa kroppar hör hemma på en strand medan andra inte gör det - och att du måste förbereda din kropp för att passa denna idealbild.

Tyvärr verkar denna idé vara delad över många delar samhället. En studie från 2021 avslöjade att 58% av vuxna i Storbritannien har upplevt någon form av viktbaserad stigmatisering.1

Medierna har spelat en betydande roll i att skapa förvrängda uppfattningar om kroppen. En separat studie visade att 69% av deltagarna erkände att bilder i tidningar hade påverkat deras uppfattning om "idealvikt" för kroppen, och 47% uttryckte en önskan att gå ner i vikt efter att ha sett dessa bilder.

Även sociala medier har bidragit till orealistiska kropps­förväntningar, särskilt bland unga människor. Nyligen gjord forskning visade att 53% av unga vuxna som ansåg sig vara för tjocka eller fruktade att gå upp i vikt uppvisade "kliniskt betydande" symptom på kroppsfixeringssyndrom. 3

Dessa studier visar de skadliga effekterna som uttryck som "strandkropp" kan ha på både vuxna och unga människor, och varför det är viktigt att främja hälsosamma kroppsideal och omfamna kroppar i alla former och storlekar.

Kroppar är inte "bra" eller "dåliga"

Tyvärr påverkar samhället oss att betrakta vissa kroppsformer som antingen "bra" eller "dåliga". Mindre, tunnare kroppar betraktas ofta som "bra", medan större kroppsstorlekar ses som "dåliga".

Under många år har dessa skadliga kroppsideal förts vidare i tidningar, magasin och på TV - och det kan argumenteras att sociala medier bara har förvärrat situationen.

Denna typ av etikettering kanske inte verkar som ett allvarligt problem, men den kan ha en betydande påverkan på självkänsla och självförtroende. Personer som strävar efter det "goda" idealet kan känna sig pressade att vidta extrema åtgärder för att uppnå det, medan personer som redan motsvarar det kan känna en enorm press att upprätthålla det.

Det första steget mot att känna sig bekväm i sin egen kropp är att försöka släppa dessa etiketter. Det är inte enkelt - särskilt när de verkar så utbredda - men det enda som verkligen betyder något är din egen hälsa och ditt eget välbefinnande. Inget annat.

Hur hållbart är det ens med en strandkropp?

Från detox-teer till "fettförbrännande" leggings, metoder för att få en strandkropp består oftast av snabba lösningar som inte fungerar på lång sikt.

Dessa snabba lösningar, som extrema dieter och överdrivna träningspass, fungerar inte bara sällan - de kan också orsaka långsiktiga skador. Särskilt jojo-bantning kan leda till allvarliga hälsoproblem.

Fokusera mindre på att "behöva" få en strandkropp. Det är ingen skam i att vilja bli mer tränad eller gå ner i vikt, men det är viktigt att det görs på ett säkert sätt och av rätt anledningar.

Resultat som varar - om att minska kroppsvikt är ditt främsta mål - tar tid, engagemang och att du är konsekvent. Varje ansvarsfull tränare kommer att berätta detta - att förlora 0,5-1 kg per vecka är en hälsosam och hållbar approach.

Men om du vill blir mer vältränad då?

Om du vill bli mer tränad, gå ner i vikt eller bara leva lite hälsosammare behöver du betrakta det som en långsiktig process som tar tid, engagemang och konsekvens.

Det är viktigt att förbinda sig till verkliga livsstilsförändringar, men också små förändringar kan leda till stora framsteg över tid. Ta dig tid att lära dig om olika livsmedel och dina energibehov och skapa sedan en välbalanserad tränings- och kostplan som du realistiskt kan följa över tid.

Att sätta upp långsiktiga och hållbara mål är ett utmärkt sätt att bygga upp en hälsosammare relation med din kropp utan att behöva ge upp allt du tycker om.

Så hittar du en annan målsättning

Vi kopplar ofta vårt värde och vår lycka till vårt utseende, men det är viktigt att sträva efter mer än bara att se bra ut. Oavsett kroppens form och storlek är den kapabel till så mycket mer - så tänk bortom utseendet.

Att sätta upp mål som främjar din övergripande hälsa kan vara mycket mer givande och enklare att hålla fast vid än mål som bara fokuserar på fysiska eller estetiska resultat.

Fråga dig själv om det finns några sporter du alltid har velat prova på, färdigheter du har velat lära dig eller personbästa-du mål som har funnits i bakhuvudet, och gör dem till dina mål. Att fokusera på att uppnå något nytt bör ge en högre nivå av tillfredsställelse än att bara förändra ditt utseende.

Att ta med sig

Det är tråkigt att vi lever i en värld med så snäva normer när det gäller attraktivitet. Det lämnar de flesta människor, som inte uppfyller dessa ideal, missnöjda med sina egna kroppar, och det kan ha en betydande effekt på deras mentala hälsa och självkänsla.

Att utmana dessa omöjliga normer kan vara svårt, men det är viktigt att vi gör det. Vi borde alla kunna gå till stranden och njuta utan att oroa oss för vad andra tycker. Varje kropp är en strandkropp - låt ingen säga något annat.

Vill du ha mer inspo? LÄS DE HÄR ARTIKLARNA:

Amy Golby
Skribent och expert
Visa Amy Golby profil
Amy har varit en atlet på en nationell nivå och har spelat rugby och nätboll i över 18 år, hon har varit en certifierad personlig tränare i fem år och har också kunskaper inom nutrition tack vare sin examen i idrott och idrottsnutrition tillsammans med en examen inom psykologi. Hon har tränat styrketräning på gym i över 10 år och fortsätter fortfarande att lära sig och förbättra sin träning för att kunna nå sina mål. Amy tror på att fysiska såväl som mentala fördelar ges med hjälp av sport och fitness tillsammans men balanserad kosthållning och livsstil. Amy har skapat program kring sport och fitness och hur det kan hjälpa att främja den mentala hälsan för Red Bull, Look Magazine, Spartan UK och Mental Movement UK. På sin fritid uppskattar Amy att idrotta, socialisera sig med vänner och ge efter för sitt beroende av att köpa träningskläder. Du hittar henne här -https://www.instagram.com/dreams_and_dumbbells/?hl=en
myprotein