Hoppa till huvudinnehåll
LIVSSTIL

Jag behövde inte förändra min kropp för att vara värdig den | utöva egenkärlek med Jensofit

Jag behövde inte förändra min kropp för att vara värdig den | utöva egenkärlek med Jensofit
Monica Green
Skribent och expert2 år I år
Visa Monica Green profil

Flöden i sociala medier är ofta översvämmade med omöjliga kroppar: timglasfigurer, synliga magrutor och tonade lår. Men om du har tillräckligt med fett för en rund rumpa - och krossar dina marklyft - kanske inte synliga magrutor är en realistisk möjlighet. Liväl så att du inte har möjlighet till att ha tillräckligt med fett för en Kim K rumpa om du har ett sexpack. Som Taylor Swift säger det - “It’s all just f***ing impossible”.

Det har uppkommit en generell rörelse för kroppspositivitet, inkludering och realistiska kroppsstandarder i fitnessindustrin under de senaste åren - klädesstorlekar blir mindre restriktiva och modeller reflekterar allt mer vanliga människor - men ibland känns det som att representationen av kroppstyper på sociala medier går i den motsatta riktningen.

Jenny Garza är en person som försöker motverka den här trenden. Precis som många kvinnor har Jenny varit på en resa med sin kropp, hennes relation med den och hennes självkänsla. Hon är öppen och ärlig med utmaningarna hon har ställts emot och hon använder det för att motivera andra kvinnor till att träna för sin hälsa, för de mentala och fysiska fördelarna och för att lära sig att älska sina kroppar oavsett deras form eller storlek.

Jag pratade med Jenny för att höra hennes historia, hur hon förändrade sin relation till hennes kropp till det bättre och vilka råd hon har till andra kvinnor som vill uppnå detsamma.

"Jag behövde inte förändra min kropp för att vara värdig den"

Jenny, 30, är från Middletown, Indiana, en småstad i den amerikanska mellanvästern. Hon spenderar de flesta dagarna med att träna på gymmet och uppdatera hennes Instagram med gymma träningspass och stärker andra kvinnor till att träna utan att hålla tillbaka.

Men Jennys relation till hennes egna kropp har inte alltid varit så starkt. Det har tagit henne år att uppnå den här nivån av egenkärlek - både i och utanför gymmet.

Även om Jenny alltid har varit rolig och haft en utåtriktad personlighet så kämpade hon med sin kroppsimage när hon växte upp.

"Jag har alltid varit större och jag kommer ihåg många gånger i min barndom, som mina tonår och saker som det, när min kropp var ett ämne för diskussion för varje person i mitt liv.""Under uppväxten hade jag inte en bra relation till min kropp, jag pratade definitivt illa om mig själv,. Jag brukade klä mig i löst sittande kläder och var inte alls säker i vem jag var. Jag skulle säga att jag var mer självsäker tack vare att jag tyckte att jag var rolig och tyckte om min personlighet."

Jennys komplicerade relation med hennes kropp fortsatte in i tidig vuxen ålder. För några år sedan diagnostiserades Jenny med polycystic ovary syndrome (PCOS), en vanlig men ibland men ibland försvagande, störning som tros påverka en av tio kvinnor i Storbritannien. Diagnosen skadade Jennys uppfattning om sin egen kropp ytterligare.

"Säkert fram till att jag var 25/26 så uppskattade jag inte min kropp och det den gjorde för mig. I samband med att ha PCOS och hantera att växa upp så får man en slags förbittring mot sin kropp eftersom du ser andra människor göra saker och tänker "varför fungera inte det här?

Så jag hade en stor kamp med att tro att min kropp kunde klara av någonting, att min kropp var bra som den var, tills jag hade insåg att min kropp var bra som den var och att jag inte behövde ändra på den. Ja, det hjälpte mig. Men jag behövde inte ändra på min kropp för att vara värdig den."

https://www.instagram.com/p/CaIlpJOF9Tr/?utm_source=ig_embed

"Det räddade mitt liv"

Men de flesta utmaningarna väntade. När Jenny fick sitt genombrott gick hon igenom en av de mest utmanande perioderna i hennes liv. Hon hade ett missfall 2019 vilket gjorde att hon kände sig mer avskild från sin kropp än någonsin.

För att reparera den känslomässiga skadan och åter anknyta till kroppen skapade Jenny sina fitnessmål. För första gången var den fysiska förändringen inte hennes prioritet. "Jag började med fitness 2019. Jag fick ett missfall och det var bara en väldigt väldigt svår period i mitt liv.

To repair the emotional damage and reconnect with her body, Jenny made fitness her goal. But for the first time, physical transformation wasn’t her priority. “I got into fitness in 2019. I had a miscarriage. And it was just really a really hard time in my life."

"Efter mitt missfall hade jag som en avtrubbning med min kropp. Jag bestämde att jag verkligen ville vara vältränad, jag vill inte gå ner i vikt, jag vill inte vara en speciell storlek, jag vill liksom vara vältränad. Det är någonting jag verkligen var passionerad kring eftersom jag alltid har varit på en viktminskningsresa och de fungerar verkligen inte alltid. Så, mitt uppdrag var att vara vältränad. Jag började långsamt träna och lära mig mer om gymmet. Jag är glad att jag gjorde det för det räddade mitt liv."

Sedan hon började sin fitnessresa har Jenny upptäckt att några symtom på hennes PCOS är mer hanterbara - att få barn är åter en möjlighet- och hennes självförtroende har vuxit omätbart mycket.

"Sedan jag började har jag gått ner 38,5kg och många av symtomen från PCOS har minskat vilket har varit toppen eftersom jag nu är 30 och det är något som jag har kämpat med sedan jag var 18."

"För första gången ser jag och mina läkare en skillnad i mina siffror. Det är väldigt spännande eftersom PCOS har mycket infertilitetsproblematik. Att bilda familj är någonting jag skulle vilja göra och det är svårare när du har PCOS. Därför är det också spännande att kunna vara mer säker i min kropp men också mer säker i att när jag går vidare med min kropp veta vad den kan göra för mig."

https://www.instagram.com/reel/CaIaP3LFE9W/?utm_source=ig_embed

"Livsförändrande"

Jenny har förr provat många olika typer av träning, men det är styrketräningen hon har funnit vara den mest förändrande för hennes mentala hälsa och fysiska välmående.

“Jag tror att det här troligen är min tredje eller fjärde viktminskning- eller fitnessresa. Det är nu för första gången som jag har implementerat styrketräning i min rutin. Jag skulle säga att för kvinnor som finner självförtroendet att bege sig in i gymmet och lyfta vikter är det livsförändrande. Det är eftersom vi blivit lärda att 'åh, du borde inte lyfta vikter eftersom du kommer bli bulkig', eller andra liknande om gymmet som inte stämmer.

Det självförtroendet Jenny har byggt upp på gymmet har också överförts till resten av hennes liv.

"Det självförtroendet jag får när jag känner mig stark, när jag slår ett PB, eller går upp till bänken och kan värma upp med den vikt personen innan mig lämnade får mig att känna mig självsäker. Jag känner att det har ett stor påverkan på mig. Eftersom du inte känner att du kan lyfta den här typen av vikter och när du sen klarar det känner du dig kraftfull. Det ger oss självförtroende att tro på oss själva och fortsätta pressa framåt."

https://www.instagram.com/p/CaA2x1hFYuR/?utm_source=ig_embed

"Reagerar du verkligen på att jag har sport-BH?"

Att ha självförtroende i gymmet tar tid. Ingen går in där för första gången och vet exakt vad all utrustning är och vad den är till för. Den skrämmande känslan är oftast ännu intensivare hos personer med en större kropp.

Jenny kände också så till en början men med tiden växte hennes självförtroende och känsla av att höra hemma.

"Det finns alltid ett område som är en avskild plats eller ett hörn. Under de första sex månaderna tränade jag bokstavligen bara i det hörnet. Om någon var där när jag kom till gymmet tänkte jag att 'jag får gå och träna någon annanstans'.

Men långsamt efter sex månader började jag känna mig mer säker på mig själv och tänkte, 'Ok, jag ska gå ut till de fria vikterna eller 'jag ska använda hantlarna där ute' och långsamt började jag gå ut mer till det faktiska gymmet och använda det."

En självsäkerhet i vad du gör är en sak men en självsäkerhet i vad du har på dig kan vara en helt annan utmaning för kvinnor. Jenny känner til det här allt för väl, speciellt genom att hon kommer från en konservativ småstad. Men precis som med en självsäkerhet med träningsutrustningen så är det långsamt och i en lugnt takt som är vägen att gå.

"Jag tänkte, jag ska börja med en crop top och se hur det får mig att må och sedan ta det därifrån. Men ärligt, när jag bärjade bära sport-Bh när jag tränade kände jag liksom, 'åh, jag bryr mig verkligen int längre. Jag kommer göra det hela tiden'.

Men det tog mig omkring ett år att känna mig självsäker, inte bara säker i gymmet men också säker i mig själv. Jag är från en småstad i Indiana. Så, en väldigt konservativ stad. Jag blir alltid dömd för att jag har sport-bh. Men till och med hantera det får mig att känna mig mer självsäker för jag vet att jag tror på mig själv tillräckligt mycket för att inte bry mig om vad människor tycker om det jag har på mig."

"Liksom, reagerar du verkligen på att jag har på mig Sport-bh på gymmet? En sport-bh som är designad för att användas på gymmet? Men jag menar, det tog tid och jag skulle inte säga att det har varit enkelt."

https://www.instagram.com/reel/CZZ8f-7FfKC/?utm_source=ig_embed

"Du kan inte titta på någon och säga 'de är hälsosamma, eller 'de är ohälsosamma'"

Jenny har funnit en otroligt stöttande grupp i sina 28.000 Instagramföljare. Men sociala medier kan också vara en fientlig plats och hon har haft att göra med många troll. Hennes preferens är att möta negativitet med positivitet och hennes motto "Kill em' with kindness" slår aldrig fel.

"Jag är väldigt artig som person. Men du ska inte heller komma till min plattform och spy ur dig hat. Många gånger är det personer som säger,'åh, du är större, och du tränar, du uppmuntrar övervikt', vilket bokstavligen är det mest korkade jag någonsin hört."

Hur hemskt det än är, är denna uppfattning om att större personer med större kropp främjar fetma, helt enkelt genom att träna eller till och med existera, en vanlig sådan, särskilt online. Det är skadligt, regressivt och - som Jenny föreslår - helt ologiskt.

"Det är troligen den vanligaste kommentaren du får som en större person som befinner sig på gymmet. De kommer säga 'du uppmuntrar fetma', vilket är helt galet eftersom det faktiskt är motsatsen till vad vi gör. Bara för att du är större och tar plats på gymmet."

"Du kan inte titta på en person och säga de är hälsosamma eller de är ohälsosamma. Så att någon säger så eller tycker att du 'uppmuntrar fetma' bara för att du är större och är där och gör din grej, det är bara idiotiskt.

"Jag uppmuntrar människor till att älska sin kropp som de är för att röra på sig och att dricka sitt vatten, för att äta hälsosamt. Jag främjar en hälsosam livsstil. Men bara för att jag är större gör det inte det irrelevant."

https://www.instagram.com/p/CZINBEoFWdd/?utm_source=ig_embed

Att ta med sig

Jennys energi är smittsam. Trots att hon har varit med om några verkligt svåra utmaningar i sitt liv har hon genom fitness funnit ett sätt att ha en hälsosammare relation till sin kropp och hon har lärt sig att älska sig själv igen som ett resultat av det.

Hon vill också att andra kvinnor känner detsamma. "Jag brukar säga till personer att inte jämföra sig med andra människor. Vi är alla unikt skapade. Vi är alla unikt formade och har alla unika storlekar och färger och alla de här sakerna. Det är också superkraftfullt. Det finns liksom ingen annan som ser ut som jag."

Kila över till Jennys Instagram för träningstips och ärliga råd och tips behålla självförtroendet.

Monica Green
Skribent och expert
Visa Monica Green profil
Monica är ursprungligen från South London, hon tog examen i Filosofi från University of Leeds. Efter att ha upptäckt sin kärlek för gymmet under studietiden drogs Monica till styrketräning vilket var till stor hjälp för henne under stressiga tider som student. Genom att skriva för en populär studentsida utvecklade hin sina färdigheter som skribent, hon skrev populära artiklar som publicerades regelbundet. Idag är hon lycklig att kunna kombinera sin kärlek för att skriva med passionen för gymmet. På sin fritid älskar Monica att laga mat, testa på nya restauranger med vänner och utforska nya vandringsleder.
myprotein