Hoppa till huvudinnehåll
LIVSSTIL

Motivation: Är det allt som krävs?

Motivation: Är det allt som krävs?
Amy Golby
Skribent och expert1 år I år
Visa Amy Golby profil

Frågar du någon inom fitnessindustrin oavsett om det är en atlet, personlig tränare eller instruktör så kommer de troligen säg att en av de vanligaste frågorna de får är "hur håller du dig motiverad?".

Det är vanligt att många känner sig helt motiverade i början på det nya året, det är bara det att motivationen inte håller så länge. Nyårslöften med för högt satta förväntningar är svåra att upprätthålla.

Motivation är ett ord som ofta slängs runt med när det kommer till att börja och hålla fast vid en hälso- eller träningsrutin. Även om det är viktigt så läggs det lite för mycket vikt vid motivation. I den här artikeln kommer vi gå in på vad det innebär att vara motiverad och hur du fortsätter att jobba på när motivationen minskar.

Det är bar att vara motiverad, men du kommer inte alltid vara det

Först av allt, låt oss komma ihåg att vi bara är människor. Det är fullkomligt normalt att inte alltid känna sig motiverad. Alla, från nybörjare till professionella atleter, går igenom det här. Ingen är motiverad 100% av tiden.

Ett bra sätt att få ut det mesta av din motivation är att förstå vad det är som driver dig och varför.

Olika typer av motivation

När det kommer till att få en förståelse för motivation är det viktigt att tänka på varför du från första början vill göra någonting. Motivation kan komma både från inre och yttre faktorer.

Yttre Motivation

En typ av motivation är yttre motivation som drivs av belöningar. Den här typen av motivation är en av de huvudsakliga när det kommer till fitness. Det är vanligen en yttre belöning som en medalj eller trofé i en idrott eller t.ex. att komma i ett par gamla jeans. Men det behöver inte alltid var en fysisk sak.

Även om yttre motivation kan vara utmärkt för att starta med fitness så är den inte alltid hållbar i det långa loppet. Du kanske arbetar hårt för belöningen men inte för att du egentligen tycker om att göra det. Om belöningen då inte kommer snabbt är det alldeles för enkelt att ge upp.

Låt oss ta ett exempel. Om du går upp tidigt och tränar klockan fem på morgonen fem dagar i veckan i en månad utan att se några framträdande magrutor kan det leda till att du tappar motivationen och ger upp. Men det tar tid och tålamod för att se resultat.

Inre Motivation

En annan typ av motivation är den inre motivationen. Det är den inre drivkraften du har för att uppnå ett mål på grund av de känslor som är kopplade till den målsättningen.

Du vet den där känslan av eufori du får efter ett grymt träningspass eller när du har tagit ett nytt PB? Det är den inre motivationen i action. Det är den omedelbara tillfredsställelsen av hårt arbete.

De här bra vibbarna är kraftfulla påminnelser om att vi ska fortsätta att pressa oss själva och de brukar också leda till en mer hållbar och långsiktig relation till våra målsättningar. Den finns inte alltid där med det är ett utmärkt sätt att hålla sig motiverad.

Vilken motivation är bättre?

Att blanda de här två formerna av motivation hjälper till att hålla dig på banan och gör det enklare för dig att hålla dig motiverad. Men det betyder inte att du inte kommer känna dig omotiverad till och från - det är en naturligt del av livet. Det är i vid de tillfällena de som tränar har andra verktyg att ta till för att hålla dem fokuserade och se till att de fortfarande dyker upp och gör sina pass.

Vilken motivationstyp som är bäst är individuellt. För en del personer funkar det bäst med en yttre motivation som en träningskompis eller PT medan andra drivs av en inre motivation sm att nå ett personligt rekord eller sätta upp en visuellt mål.

Men här är grejer: båda formerna av motivation kan vara användbart. Att kombinera dem kan hjälpa dig upp på banan och göra det enklare för dig att hålla dig motiverad. Men kom också ihåg att vi alla har dåliga dagar och att det är helt normalt att inte kännas sig motiverad ibland. Det är då det är bra att ha andra verktyg att ta till så att du kan hålla dig fokuserad och fortfarande göra jobbet.

Shoppa looken

Så, vilka är de här verktygen?

Motivationen är något som kommer och går, därför är det en bra idé att ha planer på plats för att säkerställa att du håller dig konsekvent och disciplinerad de dagar motivationen tryter.

Att bygga dessa pelare kan ta tid och det är helt normalt att ta ett steg tillbaka eller börja om på olika punkter. Det finns några praktiska tips som kan hjälpa dig att övervinna de hinder som håller dig tillbaka när motivationen är låg.

6 tips för att hålla dig på banan utan motivation

Sätt SMARTA mål och var realistisk

SMARTA mål är en bra idé om du vill hålla dig i linje oavsett motivationsnivån. Motivationen är ofta hög när du börjar med någonting men om du också vill bibehålla motivationen behöver du vara ärlig med dina målsättningar.

Att använda ramverket SMART är ett sätt att se till att dina mål är specifika, realistiska och anpassade till din livsstil. Att bryta ner målsättningarna till kortsiktiga, medel, och långsiktiga mål inom olika tidsramar kan också vara hjälpsamt för att fortsätta arbeta mot målen.

Om din målsättning t.ex. är att bli starkare är det enklare att sätta upp specifika mål som att bli starkare i vissa övningar som knäböj, marklyft eller att lyfta en viss vikt än att ha ett ospecificerat mål. Dessutom kommer en detaljerad tidslinje med så mindre vinster längs med vägen hålla dig mer motiverad i det långa loppet.

Kom också ihåg att när livet kommer emellan så är det som är så bra med SMARTA målsättningar att du enkelt kan utvärdera och justera dem efter dina förändrade förutsättningar och behov.

Ta reda på mer om hur du sätter upp SMARTA mål här:

Planera en rutin och bygg upp en konsekvens

Nu när du har dina målsättningar klara och har en plan för att uppnå dem är det dags att fokusera på detaljerna. Avsätt lite tid till att planera ditt träningsschema, inklusive de klasser eller pass du vill göra och de övningar och den utrustning du behöver för att nå dina mål.

Var realistisk kring när och var du ska träna och var inte rädd för att be om råd om du behöver det. Gör lite research online och hitta den träningsstil som passar bäst för dig och överväg också att ta hjälp av personliga tränare eller en coach som är specialiserad på just dina mål.

Och viktigast av allt, se till att du väljer aktiviteter och miljöer som du tycker om och känner dig bekväm i. Detta hjälper dig att förbli engagerad och konsekvent och innan du vet ordet av kommer du att nå dessa mål!

Ta bort hinder som kan stå i vägen för dig

Vi är alla skyldiga till att komma på ursäkter till varför vi har gjort någonting eller varför vi har hoppat av ett program så det är viktigt att identifiera och eliminera eventuella hinder innan vi ens börjar. De har alla olika budget, upptagna schemat och olika ansvar som behöver prioriteras i vardagen. Men, om vi lägger tiden på att erkänna de här hindren och planerar kring dem är det också mer troligt att vi lyckas.

Ett gymmedlemsskap kan vara dyrt men det innebär inte att du inte alls kan träna. Det finns många former av hemmaträning som du kan göra med eller utan utrustning. Ta tillvara på klassbaserade erbjudanden eller gratis provträningar eller gå bara ut och gå, spring eller cykla. Det finns alltid vägar för dig att få in träning i dina vardagliga rutiner, även om du inte har tillgång till ett gym.

TRÄNING

15 min HIIT magträning | Hemmaträning

Simone Farrington tar oss igenom ett intensivt magpass på 15 min.

2 år I årAv Myprotein

Prova det här passet:

Är tiden ditt största hinder? Ha då i åtanke att ett träningspass inte behöver vara flera timmar. Som de säger, "arbetar smartare inte hårdare". Du kan få in ett effektivt pass på bara 20-30 minuter, 3-4 gånger i veckan. Det här innebär att du kan vara in och ut på gymmet inom en timme och dessutom ha tiden att ta en kaffe innan jobbet.

Var ärlig med dig själv när det kommer till vilka hinder du tror att du har och planera för hur du ska överkomma dem. Avsätt lite tid på söndagen till att se över din kalender och planera ett schema för veckan. Det här kommer hjälpa dig att följa planen och bygga upp disciplin och engagemang.

Shoppa looken

Ta tiden att introducera träning och återhämtning

När det kommer till att börja med en ny träningsrutin är det viktigt att börja långsamt och vänja sig och inte gå all in på en gång. Öka gradvis din aktivitetsnivå och fokusera på hållbarhet, det kommer hjälpa dig att förebygga att du bränner ut eller skadar dig.

Glöm inte heller att återhämtning är lika viktigt som själva träningen. Lägg till vilodagar och potentiella deload-veckor för att ge kroppen och sinnet chansen att återhämta sig innan du ger dig på nästa träningspass.

Var inte heller rädd för att göra ändringar eller justeringar till din plan. Om du märker att någonting inte fungerar för dig är det helt okej att ändra saker och ting. Ge dig själv tiden till att fundera på vad som fungerar bäst för dig och din kropp.

Påminn dig själv dagligen om dina prestationer och mål

Positiv förstärkning är ett kraftfullt verktyg som kan hjälpa dig att hålla dig motiverad och engagerad i dina rutiner. Oavsett om det är att fira små vinster, prova någonting nytt, hålla dig till planen i en vecka eller bara att påminna dig själv om den fantastiska känslan man får av att slutföra en uppgift. Den positiva förstärkningen kan hjälpa dig att hålla dig disciplinerad och konsekvent.

Ett sätt att använda positiv förstärkning är genom att bygga upp visuella signaler som påminner dig om dina målsättningar. Att se bilder, citat eller ord som relaterar till dina mål kan hjälpa dig att skapa starka minnen och hålla dig fokuserad. Prova att sätta de här visuella signalerna på ditt kylskåp, som bakgrund på telefonen eller datorn så att du kan se dem regelbundet.

Ett annat tips är att skiva ner vad du är stolt över hos dig själv i slutet av dagen. Det kan hjälpa dig att reflektera kring din utveckling och hålla dig motiverad.

Gå ihop med en vän och hitta ditt gäng

Kom ihåg att du inte behöver tacka alla dina träningsmål ensam. Att ha någon vid din sida kan göra resan så mycket mer njutbar, inspirera dig till att pressa hårdare och hålla dig ansvarig. Oavsett om det är en vän, en granne eller en familjemedlem du tränar med så kan sällskapet tillföra en rolig och tävlingsinriktad skärpa till dina träningspass.

Du behöver inte begränsa dig till personer som du redan känner. Den gemenskapen som finns inom hälsa och fitness är mer uppkopplad än någonsin så varför inte använda det som en möjlighet till att träffa nya personer? Ta en stund och fundera på vad som från början motiverade dig att börja din träningsresa och hur en träningspartner eller ett samhälle kan hjälpa dig att uppnå dessa mål.

När saker blir tuffare, kom ihåg att ett stödsystem finns där då för att lyfta dig och se till att du gör det du ska. Alla behöver lite extra push då och då, så var inte rädd för att söka hjälp.

Att ta med sig

Motivation är toppen och någonting som vi alla behöver, men när vi vill uppnå stora livsförändringar nå långsiktiga mål eller verkligen åta oss saker brukar vi behöva lite mer än bara motivation för att lyckas.

Det är viktigt att komma ihåg att motivation är något som både kommer och gåt och att alla dagar inte kommer var enkla. Det kommer komma hinder längs med vägen på din resa men det är också helt okej. Ha tålamod med dig själv, börja om från start om du behöver och att kunna anpassa efter situationer är viktigt vid långsiktiga livsförändringar. Det här klarar du!

Behöver du lite mer motivation? LÄS DE HÄR ARTIKLARNA HÄRNÄST:

Amy Golby
Skribent och expert
Visa Amy Golby profil
Amy har varit en atlet på en nationell nivå och har spelat rugby och nätboll i över 18 år, hon har varit en certifierad personlig tränare i fem år och har också kunskaper inom nutrition tack vare sin examen i idrott och idrottsnutrition tillsammans med en examen inom psykologi. Hon har tränat styrketräning på gym i över 10 år och fortsätter fortfarande att lära sig och förbättra sin träning för att kunna nå sina mål. Amy tror på att fysiska såväl som mentala fördelar ges med hjälp av sport och fitness tillsammans men balanserad kosthållning och livsstil. Amy har skapat program kring sport och fitness och hur det kan hjälpa att främja den mentala hälsan för Red Bull, Look Magazine, Spartan UK och Mental Movement UK. På sin fritid uppskattar Amy att idrotta, socialisera sig med vänner och ge efter för sitt beroende av att köpa träningskläder. Du hittar henne här -https://www.instagram.com/dreams_and_dumbbells/?hl=en
myprotein