Hoppa till huvudinnehåll
NÄRING

5 Hälsofördelar med avokado

5 Hälsofördelar med avokado
Claire Muszalski
Skribent och expert2 år I år
Visa Claire Muszalski profil

Avokado har länge varit känt för dess hälsosamma fetter men en del av er kanske också kommer bli överraskade av att avokado faktiskt är en frukt och inte en grönsak. Den är populär i många maträtter tack vare sin krämiga konsistens och mättande fördelar, avokados innehåller faktiskt en stor andel vatten och fibrer.1 Nyligen gjorda studier har visat att avokado, tack vara sitt näringsinnehåll, har många hälsofördelar och vi kommer gå igenom fem av dem här.

5 Hälsofördelar med avokado

1. Avokado är näringstäta

Det finns flera olika varianter av avokado, Hassavokado har de här näringsvärdet per 100g.2

  • 167 kalorier
  • 15g fett (10g enkelomättat)
  • 8.6 g kolhydrater
  • 6.8 g fiber
  • 3g protein

Medan en standardportion vanligen är 1/4 av frukten (30g) konsumerar de flesta en halv avokado per gång vilket är närmre 70g.1

2. Avokado kan främja hjärthälsan

Kliniska studier från 1990-talet visade inledningsvis att avokados, trots det höga fettinnehållet, hade en positiv inverkan på kolesterolvärdena genom att sänka LDL, eller det "dåliga" kolesterolet.3

Medan det inte finns något officiellt påstående relaterat till hjärthälsan vid det här tillfället så är avokadons näringämnen lika de i nötter, vilket har kvalificerats till att officiellt stödja hjärthälsan. (men har också mer kalorier per 100g).1

3. Avokado kan stödja en hälsosam matsmältning

Med en sådan krämig textur så är det svårt att tro att avokado är en bra källa för fibrer. Experter rekommenderar mellan 25-35 g av kostfibrer dagligen för en hälsosam matsmältning och en halv avokado kan bidra till omkring 5 av de grammen.4 Fibrer hjälper oss att känna oss mättare och kan hjälpa till att främja hälsosamma kolesterolnivåer.

 

4. Avokado kan hjälpa dig att gå ner i vikt

Tack vare sin höga fettprocent och fibermängd så är avokado inte bara gott utan också tillfredsställande. Fett, likt fibrer, gör att vårt matsmältningssystem bearbetar maten i magen långsammare och vi känner oss då mätta och mer tillfredsställda.

Avokado är, likt andra frukter, en utmärkt del i en viktminskningsplan. Kliniska studier har visat att trots kaloriinnehållet så är avokados ett bra livsmedel att inkludera om du vill hålla koll på din vikt.5

5. Övriga hälsofördelar

Tack vare fytokemikalier, eller växtföreningar,  och dess rika innehåll  avokado kan de också stödja ögonhälsan och hudhälsan med dess innehåll av lutein och zeaxantin.6 Både ögon och huden är utsatt för åldringsprocessen och livsmedel med ett högt innehåll av fytokemikalier har många potentiella hälsofördelar.

Att ta med sig

Sammanfattningsvis så är inte avokado bara gott och mångsidiga, de är också fullpackade med näring från hälsosamma fetter och fytokemikalier. Inkludera avokado i dina måltider och snacks, det är ett utmärkt sätt att få in mer näring i din dagliga kost.

 

Våra artiklar ska endast användas för informations- och utbildningssyfte och är inte avsedda att tas som någon medicinsk rådgivning. Om du är orolig över något, vänd dig till proffesionellt kunniga inom hälsa innan du tar kosttillskott eller inför några större förändringar i din kost.

Claire Muszalski
Skribent och expert
Visa Claire Muszalski profil
Claire är en certifierad dietist från The Academy of Nutrition and Dietetics och även cetrifierad Hälsa- och Wellnesscoach genom the International Consortium for Healt and Wellness Coaching. Hon har en kandidatexamen i biologi och en masterexamen i klinisk dietik och nutrition från University of Pittsburgh. Att prata och skriva om mat och hälsa ligger Claire varmt om hjärtat och hon använder också gärna hennes färdigheter till att hjälpa andra att nå sina mål inom träning och hälsa. Claire är också cetrifierad spinninginstruktör och älskar den mentala och fysiska energiboosten hon får av sin regebundna löpning och yoga. När hon inte spenderar tid på att hålla sig själv vid god hälsa hejar hon gärna på sin hemstads idrottslag i Pittsburgh, eller lagar mat till familjen.
myprotein