Hoppa till huvudinnehåll
LIVSSTIL

Gör dina mål för januari görbara

Gör dina mål för januari görbara
Myprotein
Skribent och expert3 år I år
Visa Myprotein profil

AV: Evangeline Howarth

Vi vet att många av er kanske känner sig lite överväldigade just nu när ni tänker på allt ni vill åstadkomma med det här året. Så, för att hjälpa er på traven frågade vi en av Storbritanniens bästa livscoacher, Nick Hatter, om guidning för var man ska börja någonstans.

Det här är hur den här livscoachen gör sina mål för januari görbara...

Så, det är nu 2021. Den här gången kommer du att få det att hända! Men, var det inte det du sa förra året också? Och året innan det? Det är ofta omkring två veckor in i januari (ibland tidigare), som vi finner oss själva falla tillbaka till våra gamla vanor. Hur går det egentligen till?

Du kanske kommer på dig själv med att fortfarande sjuta upp saker, du är kanske fortfarande fast på samma ställe utan att ta dig framåt. Vi har alla varit där någon gång och jag är här för att berätta att det finns en väg ut.

Det här är några frågor du behöver ställa dig själv:

1. Är mitt mål realistiskt och görbart inom den här tidsramen?

Vill du bli av med 10% av din fettmassa det här året? Det är toppen, jag gjorde det under 2020 - men det tog mig över 6 månader och inte 2 veckor. Du behöver var realistisk, speciellt när det kommer till träningsmål, och speciellt om du inte är en professionell bodybuilder.

Du kanske finner dig själv med att ge upp när du har varit på gymmet i en vecka, eller slutar hålla dieten efter två veckor, när du inte ser någon större förändring. Förändringar tar tid, kräver disciplin och att man är konsekvent. Så, vilka dina mål än är, se till att du ger dig i kast med dem med öppna ögon.

Jag inser också att inte alla dina mål kommer vara träningsrelaterade, så varför inte äntligen skriva eller publicera den där boken du alltid velat göra? Ja, min kommande bok "The 7 Questions" (kommer i januari 2022), tog omkring 9 månader att få ett publiceringasvtal för hos ett stort förlag i Storbritannien. Jag förutspår också att det kommer ta ytterligare 3 månader att finslipa den.

Du behöver ha tålamod - någonting som har blivit lite av en förlorad konst i vår kultur där vi får omedelbar respons och tillfredställelse. Fråga dig själv om ditt mål faktiskt är uppnåeligt. Varför inte istället fokusera på att tappa 0,5% kroppsfett i januari? Skjut inte dig själv i foten genom att sikta för högt, för snabbt, och sedan bli besviken.

2. Hur kan jag regelbundet hålla mig själv ansvarig?

Som ledningskonsulten Peter Drucker är känd för att ha sagt, "Allt som blir mätt, blir förbättrat".

Med min viktminskning, beslutade jag mig för att väga mig var tredje dag (eftersom vikten varierar från dag till dag), mäta mitt kroppsfett och räkna kalorier med hjälp av en app. För att göra kaloriräkningen enklare kan du också avrunda siffrorna - till exempel om en keso innehåller 189 kalorier, avrunda det till 200.

När det gäller min bok, så satte jag ett dagligt mål på 200 ord per dag under en tid - nu har jag skrivit omkring 75.000 ord. Lite och ofta tenderar att bli bättre, speciellt när det handlar om att skapa vanor som ska hålla längden.

Dessutom, att se små regelbundna förbättringar i siffrorna, oavsett om det handlar om marklyft eller löptakt, kommer vara något att fira längs med vägen och hålla dig motiverad.

3. Vad är det minsta nästa steg jag kan ta?

Det här är ett enkelt med ändå väldigt effektivt sätt att ta dig runt alla vimlande tankar och frågor kring vad du ska göra härnäst. Det är också enkelt på det sättet att det nästan är sunt förnuft. Men igen, sunt förnuft är inte samma som att kontinuerligt göra något. En förändring kan vara befriande och spännande, med den kan också vara överväldigande och stressframkallande - även om det är en positiv förändring.

Förändringsprocesser kan verkligen väcka alla möjliga obehag hos oss, vilket leder till att skjuta upp saker och ting. Förhalningar är lite som att vara ute på en vandring och stöta på ett högt berg och tänka, "det finns ingen chans att jag kan klättra över det där, det är alldeles för högt och för mycket arbete! Jag tror att jag sparar det till en annan dag".

Problemet med det är att du måste klättra över det där berget för att ta dig dit du ska. Ju längre du väntar med att klättra desto smärtsammare blir det.

Ett råd som jag fick, från en lektor på universitetet, när man skriver en ny uppgift är: börja bara genom att skapa ett dokument, ge det en titel och spara det. Om du klarar av att göra det, toppen, du är redan ett steg närmre att slutföra uppgiften.

Kanske är då nästa steg, om du är modig, att börja skriva den första meningen. Om du kan göra det, då kanske du också vill skriva färdigt det första stycket. Så fortsätter det och innan du vet ordet av det, har du skapat en snöbollseffekt. Men vilket är det svåraste steget? Det är oftast det första.

En del dagar under min vitkminskningsresa kände jag verkligen inte alls för ett helt träningspass. Perfektionsisten i mig sa då, "Där ser du, det är ingen mening med att gå till gymmet". Istället, brukade jag då tänka vad är det minsta nästa steget jag kan ta? Ibland var svaret att bara ta mig upp på crosstrainern i 10 minuter eller bara ta en promenad - och det var allt.

Du kommer inte alltid känna dig i form för ett monsterpass. Gör då bara det du kan med den energin du har i den stunden.

För att citera Naeem Callaway: "ibland är det minska steget i rätt riktning de som visar sig vara det största steget i ditt liv. Trippa på tå om du måste, men ta ett steg."

4. Vilka kan stötta mig med det här målet?

Vi kan komma att behöva stöd av en personlig tränare, eller kanske en livscoach som jag själv, för att hjälpa till att hålla oss själva ansvariga. En bra livscoach kan verkligen hjälpa dig att upptäcka vad det är som håller dig tillbaks. I en del fall kan det vara ett dolt beroende (som med mat eller öl), eller ett omedvetet negativt tankemönster. Du kan också dra nytta av hypnotiska övningar för att visualisera för dig själv att du uppnår målen (studier har visat att det, i vissa fall, kan vara nästan lika effektivt som att faktiskt träna på riktigt).

En undersökning genomförd av The American Society of Training and Development (ASTD) visade att regelbundna möten med någon där du hålls ansvarig för dina mål, ökar chanserna för att nå målen med upp till 95%. Det är inte direkt överraskande; vi är sociala varelser, och många av oss ogillar att framstå som dålig, speciellt inför personer vi respekterar.

Jag har sett mina klienter nå stora genombrott med livscoachning. Ibland är allt de behöver någon som ställer de rätta frågorna, för att stötta dem och slutligen hjälpa dem nå sitt fulla potential.

Oavsett om det är en personlig tränare, en livscoach eller en god vän, att ha någon som ser till att du håller dig kvar på banan är lika viktigt som att faktiskt köra racet.

Sexpack skapas inte bara i köket, de skapas också i sinnet. Många av oss tränar biceps, men hur många av oss tränar sinnet?

Att ta med sig

Nicks snabba frågor är ett bra sätt att börja när du sätter dina mål för att hålla dem realistiska, mätbara och hållbara. Du kan applicera dem på alla dina mål det här året för att hjälpa till att hålla dig på banan. Om du är intresserad av mer hjälp, varför inte läsa mer om hur Nick kan hjälpa dig nedan.

Om Nick Hatter

Nick Hatter är en av de ledande livcoacherna i Storbritannien, han är välaktad av läkare, neurovetenskapsmän och psykologer. Han är utbildad i Neurolingvistisk programmering (NLP), positiv psykologi, psykodynamik (omedvetna motivationer) och har certifikat i Human Givens Psychotherapy. Hans bok, The 7 Questions, kommer ut i handeln i januari 2022. För att ta reda på mer om Nick, gå in på www.nickhatter.com eller följ honom på Instagram och Twitter.

Tyckte om den här artikeln?LÄS DEN HÄR ARTIKELN HÄRNÄST:
TRÄNING

Det här händer med kroppen efter ett träningsuppehåll

Är gymlivet blott ett minne? Läs detta...

3 år I årAv Myprotein
Myprotein
Skribent och expert
Visa Myprotein profil
myprotein