Hoppa till huvudinnehåll
LIVSSTIL

Träningsmotivation | 10 enkla tips: från motiverad till dedikerad

Träningsmotivation  | 10 enkla tips: från motiverad till dedikerad
Monica Green
Skribent och expert3 år I år
Visa Monica Green profil
AV Finn Christo, Licenserad Personal tränare och Ted Talk Speaker

Så, du är alltså en av de som har hakat på januaris motivationsfluga. Du har varit helt fantastisk med dina träningspass och har inte handlat hem hämtmat sedan 31 december. Imponerande! Men, vi har alla varit här förut. En vecka eller kanske två av total framgång innan de gamla vanorna börjar smyga sig på. Så, vad kan du då göra annorlunda den här gången för att vara säker på att fortsätta motiverad och engagerad?

Kanske var det den noggrant planerade träningsplanen som varade tills att soffan lurade dit dig igen, eller en lean bulk som snabbt förvandlades till en grisbulk? Oroa dig inte, vi har några tips och hacks som kommer hjälpa dig att förflytta dig från "motiverad" och till det magiska världen av att vara "dedikerad".

1. Förbered maten för morgondagen

Du har haft en dålig dag. Du storknade nästan av ditt träningspass och har fått nog. Innan du låter dig själv kollapsa på soffan med fjärrkontrollen/extra stort Pringlesrör, SLUTA.

För att ha den ultimata träningsmotivationen bör du preppa din mat och packning inför morgondagen. Sätt dig inte ner, byt inte om och passera inte gå. Inled inte din vanliga "Älskling-jag-är-hemma-nu"-rutin, förrän morgondagens mat, kosttillskott och packning är preppad, portionerad och prydligt placerad redo att för dig att bara plocka upp och gå.

2. Var inte rädd för visualiserande bilder

Kanske har du en bild på Jake Gyllenhaal med bar överkropp tejpad på din badrumsspegel för... anledningar. Du kanske precis har sett Southpaw och har bestämt dig för att du behöver bli superdeffad.

Oavsett vilket träningsinspiration du har, är vi visuella varelser, så att använda visualisering är till din fördel. Använd dig av den motivationsbilden för att ta dig ur sängen på morgonen när alarmet tjuter, sätt det på kylskåpsdörren eller snegla på det innan benpass.

3. Rensa ur din spellista

Om det inte nu är så att det radion eller gymmets dåliga högtalare spelar får dig att tagga till, så lägg lite tid på att finjustera din spellista, det kommer att de dig extra pepp. Din spellista är soundtracket till din träning.

Vi har massor med spellistor som väntar på dig på Spotify och som kan hjälpa dig genom varje träningspass. Testa listan med våra favoritlåtar.

https://open.spotify.com/playlist/513K1CC89U0nXVEAML0i2U?si=5t7wjn2ZTh6NJMGXfoft9Q

4. Visa progression

Att ha x antal dagar bakom/framför dig kan vara en bra spark där bak. Sex veckor till en resa med grabbarna? Räkna ner de dagarna. Två veckor sedan du sista bytte ut träningspasset mot en kväll på soffan? Gratulera dig själv och markera det.

Att se en progression (utveckling) är ett utmärkt sätt att hålla träningsmotivationen uppe och hålla dig sanningsenlig gentemot dina mål. Använd dig av en whiteboard i köket eller en whiteboardpenna på badrumsspegeln. Vad som än fungerar för dig.

Håll det visuellt och specifikt - 5 veckor in i en 16-veckorsdeff är mycket mer konkret än att mer generellt sikta på att "hålla kosten clean tills man har under 10% kroppsfett".

5. Räkna ner dina reps istället för upp

"bara en rep till" kommer troligare få dig att pusha lite till än att ha räknat 9 av 10 reps och sen låta dig själv skippa den sista för att nio var bra nog. Det är också mer upplyftande att räkna neråt.

6. Ta foton, inte mått

Går inte siffrorna på vågen åt det håll du vill? Det kan vara så att din diet inte fungerar, eller bero på vätskenivåerna i kroppen, eller så kanske det är för att du framgångsrikt slukade en ovanligt stor sötpotatis till middag kvällen innan...

I grund och botten kan det finnas en rad olika orsaker, beroende på så många variabler, till att vågen försöker göra dig upprörd på morgonkvisten. En ödmjuk selfie för jämförelse ljuger däremot aldrig, så använd dig av det som gymmotivation och inspiration istället.

7. Lugnt och försiktigt

Att köra med full gas in i din nya livsstil/diet/träningsrutin kan göra det hela svårare än det faktiskt behöver vara. Du behöver få det här att vara hållbart i längden så att låga inte släcks efter ett fåtal veckor.

Börja litet och arbeta dig uppåt istället för att sluta för att allt inte fungerar till 100%. Ett träningspass i veckan är bättre än inget. Små förändringar kommer att adderas upp över tiden - det kommer också din träningsmotivation.

8. Tackla utmaningar

Sarah från marknadsavdelningen fyllde år igår och hade tagit med sig en tårta, hon skulle mer eller mindre gråta om du inte tar en liten liten bit. Det serverades dessutom pizza i lunchrummet. Idag är det söndag kväll och du är djupt nere i en chokladask. Ta det lugnt. Anpassa dig. Överkom. Återhämta.

Att ha ett litet nederlag är vanligt - men det innebär inte att du ska skrota allt. Det är istället nu du behöver ta till din träningsmotivation, pusha dig igenom det och fortsätta framåt. Ladda upp med din egen träningsinspiration, även om det i sällsynta fall är med en bit chokladtårta.

9. Ta bort frestelser

Din partner kommer hem och letar efter det där kvällssnackset som du, utan dennes vetskap, kastade ut dem genom badrumsfönstret och ner i grannens trädgård igår kväll.

Gör dig proaktivt av med frestelser innan suget efter dem tar över, se bara till att inte göra den som behöver leva med dig upprörd på köpet.

Cykeln av att vara motiverad, sedan inte så motiverad, för att börja om igen är vanlig för oss alla. Alla. Det är inget personligt misslyckande, så ta det inte heller personligt! Tänk på det långa loppet och ha inte förväntningen att det kommer vara enkelt hela tiden.

10. Uthållighet

Glöm inte att motivation och engagemang är en pågående proces. Det allra viktigaste är att du fortsätter att påminna dig själv om varför du började, hur bra du faktiskt gör det och att inte ge upp!

Att ta med sig

Det första steget till framgång är att faktiskt börja. Så, ge dig ut och testa de här tipsen längs med vägen för den ultimata boosten av din träningsmotivation. Det värsta som kan hända är att du inte göra någonting alls, så börja smått så kommer du bli förvånad över var du kan ta dig inom några månader.

Våra artiklar ska endast användas för informations- och utbildningssyfte och är inte avsedda att tas som någon medisinsk rådgivning. Om du är orolig över något, vänd dig till proffesionellt kunniga inom hälsa innan du tar kosttillskott eller inför några större förändringar i din kost.

Monica Green
Skribent och expert
Visa Monica Green profil
Monica är ursprungligen från South London, hon tog examen i Filosofi från University of Leeds. Efter att ha upptäckt sin kärlek för gymmet under studietiden drogs Monica till styrketräning vilket var till stor hjälp för henne under stressiga tider som student. Genom att skriva för en populär studentsida utvecklade hin sina färdigheter som skribent, hon skrev populära artiklar som publicerades regelbundet. Idag är hon lycklig att kunna kombinera sin kärlek för att skriva med passionen för gymmet. På sin fritid älskar Monica att laga mat, testa på nya restauranger med vänner och utforska nya vandringsleder.
myprotein