Hoppa till huvudinnehåll
NÄRING

Studie föreslår: Stoppa överflödigt småätande med en stor frukost

Studie föreslår: Stoppa överflödigt småätande med en stor frukost
Emily Wilcock
Skribent och expert1 år I år
Visa Emily Wilcock profil

Precis som att du bäddar sängen när du kliver upp ur den och känner att det är en vinst att börja dagen med. Även om du inte är en morgonperson så kan du inte säga till mig att en stor hög med pannkakor inte får dig att le - även om det är innan 9 på morgonen.

Vid är stora förespråkare för frukost. Vi har många recept som kommer hjälpa dig att ta dig upp på morgonen, produkter som gör din morgon enklare och nämnde vi våra recept?

Spana in några av våra frukostförslag här.

Om du inte redan är ett stort fan av frukost, kanske de här nyligen genomförda studien (som publicerades i tidskriften Cell Metabolism) får upp din aptit. Dess huvudsakliga argument - en större frukost är bättre för att kontrollera aptiten.1 Vi ska prata med om det alldeles strax.

Studien

Forskare har nyligen slutfört en studie på "krononäring". Eller men enklare termer hur maten vi äter påverkas vår inre klocka. Till exempel så kan kvällen vara ett dåligt tillfälle att äta eftersom kroppen redan har skiftat sin ämnesomsättning till sömnläge. Det är i alla fall en av idéerna.

För att förstå ämnet mer använde sig forskarna av 30 frivilliga medverkande. De hade alla förberedda måltider under 2 månader som totalt bestod av 1700 kalorier per dag. För övrigt låter den här mealpreppen som en dröm - det skulle absolut spara in tid på söndagarna.

Den första månaden fick deltagarna äta en stor måltid i början av dagen - den upptog ungefär häften av det dagliga kaloriintaget. Sedan följdes det av mindre måltider vid lunch och kväll. Frukosten varierade från yoghurt, korv, svamp - allt självklart med mycket protein.

Vår variant på ett alternativ till en yoghurtskål:

Den andra månaden fick deltagarna istället äta en större måltid på kvällen. Deras ämnesomsättning mättes under experimentet genom att använda märkt vatten som kan spåras när det lämnar kroppen.

Resultaten

Eftersom deltagarna åt samma mängd kalorier båda månaderna är det ingen överraskning att de inte gick ner mer eller mindre i vikt beroende på när de åt kalorierna. Vi vet från vad vår nutritionist Richie att en viktminskning handlar om att vara i ett kaloriunderskott. Det finns inga hållbara quick fix när det kommer till viktminskning.

Hur som helst, forskarna var intresserade av att se om ämnesomsättningen under dagen hade någon påverkan på hur många kalorier som brändes. Åter igen så gjorde det ingen skillnad.

Studien visade däremot att en stor frukost hjälpte till att minska aptiten för deltagarna under dagen. Men varför är det relevant? Det är viktigt att poängtera att deltagarna i studien var på en strikt kostplan - utan rum för småätande. De åt därför samma mängd kalorier varje dag - oavsett hur hungriga de var.

I den verkliga världen, när klockan slår 11:00 och ditt snacksskåp bara är fem meter bort, kommer det att bli svårare att motstå ett mellanmål. Speciellt om frukosten bara bestod av en banan och en skiva rostat bröd. Men teorin är att en stor frukost hjälper till att kontrollera aptiten under hela dagen.

Att ta med sig

Se det här som ett tecken för att du behöver ta tillbaka dina morgonrutin. Studien tyder på att kostvanor som småätande och hungerkänslor kan minskas med en stor frukost. Levla upp din frukost så kommer din kropp att tacka dig resten av dagen.

Vill du ta tillbaka dina morgonrutiner? LÄS DE HÄR ARTIKLARNA HÄRNÄST:

Emily Wilcock
Skribent och expert
Visa Emily Wilcock profil
Emily studerar Business Management och marknadsföring vid University of Birmingham och är nu under sitt praktikår. Hon har ett starkt intresse både för att skriva och fitness och är därför glad att kunna kombinera dem. Emily tycker om att spendera fritiden med sina vänner både i och utanför gymmet.
myprotein