Hoppa till huvudinnehåll
KOSTTILLSKOTT

Nutritionisten avslöjar top 5 vitaminer för kvinnor

Nutritionisten avslöjar top 5 vitaminer för kvinnor
Monica Green
Skribent och expert2 år I år
Visa Monica Green profil

Generellt talat så har män och kvinnor liknande näringsbehov, de behöver samma kolhydrater, fetter och protein. Men  när det kommer till hormoner och reproduktiva cykler kan behovet av mikronäringsämnen för kvinnor och män kan skilja sig.

Om allt av det här redan känns komplicerat så oroa dig inte, MyProteins senior produktutvecklare, med magisterexamen i Nutrition, Katie Brown finns här för att klara ut förvirringar i det här segmentet av Nutritionisten förklarar.

Katie arbetar specifikt med MyVitamins produkter, så hon kan verkligen sina grejer, speciellt när det kommer till vitaminerna på våra hyllor. Det här är Katies top 5 vitaminer rekommenderade för kvinnor. Richie vem?

https://youtu.be/8Dmia25Difc

B 12

Vitamin B12 är Katies första rekommendation för kvinnor eftersom kroppen inte kan tillverka det själv. Katie säger att B12 är speciellt viktigt om du håller en vegetarisk eller vegansk diet eftersom B12 till mestadels finns i animaliska produkter som mjölk, ägg, kött och en del fisk.

B12 hjälper till att skapa röda blodkroppar (de som forsla runt syre i kroppen). Om du har ett underskott av B12 säger Katie att du troligen kommer känna dig svag och trött, och du kan till och med utveckla anemi där du har färre röda blodkroppar än normalt som bär syret.

B12 stödjer också hjärnan och nervsystemet och därför spelar det en viktig roll för våra känslor vilket innebär att ett tillskott av B12 kan hjälpa till med ett positivare mindset om du har varit i ett underskott.

Järn & Folsyra

Järn finns i kött, tofu och gröna bladgrönsaker tillsammans med andra livsmedel med att få i sig den rekommenderade mängden på 18mg per dag kan vara svårare att få till utan hjälp av tillskott.

Katie förklarar att likt B12 så är järn viktigt för formandet och transporten av röda blodkropparna. Det är speciellt viktigt för kvinnor eftersom de förlorar blod och järn under sin menstruation. Åter igen, likt som B12, brist av järn kan orsaka anemi vilket kan leda till att du känner dig yr, trött eller svag. Därför kan ett tillskott av järn ge dig den boost med energi som du behöver.

Det som är så bra med vårt tillskott med Järn & Folsyra är att det också innehåller vitamin C, vilket också underlättar järnupptaget.

Active Women

Active Women är det perfekta all-aroundtillskottet. Det innehåller en blandning av 18 essentiella vitaminer och mineraler, det här tillskotter är designat för att hjälpa dig att känna dig som ditt bästa jag varje dag.

Först pratar Katie och Vitamin C, vitaminernas "OG" som stödjer immunsystemet, fysiologiska funktioner och förebygger trötthet. Tillskottet innehåller också kalcium för dina ben, biotin för hår, hud och naglar och krom för makronäringsämnesmetabolism.

Och listan fortsätter: det finns CoQ10 för att stödja inre enzymfunktion, lutein för att stödja ögonhälsa och lipas och amylas för att underlätta matsmältningen.

Biotin

Katie förklarar att även om håravfall är något som tänks som något som påverkar män så är det "upp till 50% av kvinnorna som kommer uppleva ett märkbart håravfall under någon period i livet". Det där då biotin kommer in.

Biotin är en B-komplex vitamin och den är känd som tungviktaren bland tillskott för hår,hud och naglar eftersom den stödjer alla tre och gör att de ser och känns hälsosamma ut.

Det här är en vattenlöslig vitamin vilket innebär att den snabbt passerar genom kroppen, därför är ett tillskott ett utmärkt sätt att boosta dina nivåer.

Hyaluronsyra

Hudvårdsälskare vet allt om det här tillskottet och dess krafter i att hjälpa till att lyfta hyn från matt och trist till lysande och återfuktad.

Hyaluronsyra är "en naturligt förekommande, fuktbevarande molekyl i vår hud, bindväv, leder och muskler”. Med åldern minskar våra naturliga nivåer av hyaluronsyra. Det innebär att ett tillskott kommer hjälpa dig att återbygga nivåerna av den naturliga lagringen i hyn och få dig att lysa inifrån och ut.

Att ta med sig

Även om behovet av mikronäringsämnen är mer eller mindre detsamma för alla så är det rekommenderat att kvinnor tar med av vissa tillskott på grund av de fysiologiska skillnaderna mellan dem och män. Oavsett om dina mål är fysisk eller mentalt välmående, eller att höja din energi, så är de här fem tillskotten en bra plats att starta på.

 

Tyckte du om den här artiklen?

LÄS DE HÄR ARTIKLARNA HÄRNÄST:

Våra artiklar ska endast användas för informations- och utbildningssyfte och är inte avsedda att tas som någon medicinsk rådgivning. Om du är orolig över något, vänd dig till proffesionellt kunniga inom hälsa innan du tar kosttillskott eller inför några större förändringar i din kost.

Monica Green
Skribent och expert
Visa Monica Green profil
Monica är ursprungligen från South London, hon tog examen i Filosofi från University of Leeds. Efter att ha upptäckt sin kärlek för gymmet under studietiden drogs Monica till styrketräning vilket var till stor hjälp för henne under stressiga tider som student. Genom att skriva för en populär studentsida utvecklade hin sina färdigheter som skribent, hon skrev populära artiklar som publicerades regelbundet. Idag är hon lycklig att kunna kombinera sin kärlek för att skriva med passionen för gymmet. På sin fritid älskar Monica att laga mat, testa på nya restauranger med vänner och utforska nya vandringsleder.
myprotein