Hoppa till huvudinnehåll
KOSTTILLSKOTT

11 bästa alternativen till Whey protein

11 bästa alternativen till Whey protein
Claire Muszalski
Skribent och expert2 år I år
Visa Claire Muszalski profil

Många gymbesökare, styrkelyftare och atleter tror att tillskott är den enda vägen framåt när det kommer till protein. Men som kungar på protein finns vi här för att säga att så är inte fallet.

Vassleprotein, whey, är bara ett av alternativen som tillsammans med casein har sitt ursprung från mjölk. Vassle skapas vid produktionen av ost, från flytande vassle som är kvar när ostmassan sätts samman. När vassleprotein blir den flytande vasslen processad och raffinerad för att separera proteinet från fett och laktos, sedan torkas det för att producera ett pulver. Vassleprotein innehåller alla de 9 essentiella aminosyrorna vilket gör det till ett utmärkt och väldigt populärt "go to" för proteintillskott. Men det finns också andra kompletta proteinkällor där ute som kan vara väl värda att ha i åtanke.

Det finns flera andra alternativ till vassleprotein som kan passa bättre för den med allergier, uppfyller kostkrav som för veganska eller vegetarianska bodybuilders eller bara för att ge alla flexitarianer ett annat alternativ.

Vill du ha de grundläggande detaljerna om vassleprotein först? Dietisten Richie har all info där...

https://youtu.be/nSjmHzpwGiA

1. Veganska och vegetariska proteinpulver

https://youtu.be/vtdDKYoFr6U

Det vi presenterar först är vår Vegan Protein Blend som är en blandning av proteinpulver från växtbaserade källor. MyProteins tri-blend med ärtprotein, protein från fullkornsris och hampa kombineras till en toppenkälla av BCAA (byggstenarna i protein som tillför struktur till din nya muskelvävnad), som skapar en komplett aminosyraprofil.

Tillsammans med de här essentiella aminosyrorna levererar den här växtbaserade produkten hela 22g protein.

2. Laktosfritt proteinpulver

En vanligt förekommande farhåga för gainers som vill nå upp till sin rekommenderade nivå av protein ör laktos. Eftersom det mäktiga vassleproteinet härstammar från mjölk och ost behöver laktosintoleranta och de som vill sänka sitt laktosintag se sig om efter ett annat alternativ.

Svaret är att vända sig till våra växt- eller äggbaserade proteinpulver vilket inkluderar ris-, hampa- och ärtproteinpulver. De goda nyheterna är att du kommer bli positivt överraskad av att höra att proteinet per portion innehåller konkurrerar med innehållet i vasslen. Så ta en titt på vårt veganska och vegetariska protein.

3. Organic protein powder

Har du gått över till ekologiskt? Ekologiska proteinpulver är vägen framåt för den som vill dra ner på artificiella ingredienser, soja eller sötningsmedel. Vårt Organic Whey Protein är producerat under strikt kontroll med certifierade ekologiska mejerier där korna får leva så naturligt som möjlig.

Korna utfodras på rika, gröna betesmarker och vasslen är ultrafiltrerad, vilket ger 20 g protein per portion.

4. Hemp Protein Powder

Hampa anses vara ett av de mest populära växtbaserade proteinerna. Det innehåller ett stort antal av de nio essentiella aminosyrorna och är därför perfekt både för utveckling av muskelmassa och återhämtning.

Dessutom har hampa höga halt av omega-6 och omega-3 fettsyror, som du vanligtvis får från livsmedel som fisk. Det här är åter igen goda nyheter för vegetarianer, eftersom det i hög grad bidrar till ditt hjärtas och dina leders välmående. Vårt 100 % hampaproteinpulver är också helt utan några onödiga tillsatser.

5. Ärtprotein

Pea Protein Isolate innehåller omkring 23g protein per skopa vilket gör det till en riktig utmanare när det kommer till protein utan vassle. Det är också känt för att hjälpa till att kontrollera vikten för de som vill gå ner i kroppsfett tack vare dess förmåga att göra så att du känner dig "mättare" mellan måltiderna.

6. Brown Rice Protein Powder

Brown Rice Protein innehåller 23g protein per portion och ger de som vill undvika vassle ett bra alternativ som passar vegetarianer och veganer. Dent är också proppfullt med järn, vilket ger dig 10 procent av den dagliga rekommendationen på bara en matsked.

Du kanske vanligtvis tänker på ris som en källa till kolhydrater, men det här är goda nyheter för alla som vill begränsa sitt kolhydratsintag eftersom Brown Rice Protein är ett isolat som endast innehåller 2g kolhydrater per matsked.

7. Soy Protein Powder

Soy Protein Powder är lika effektivt som många andra animaliskt baserade proteinpulver. Det är också en bra proteinkälla för den som vill minska i kroppsfett. Sojabönor är en baljväxt som är naturligt hög i protein och också ganska låg i fett.

Sojamjöl bearbetas till ett sojaproteinisolat som består av cirka 90 till 95 procent protein. Den här processen minimerar fetter och kolhydrater.

Vårt sojaproteinisolat innehåller mäktiga 27g protein per portion.

8. Egg White Protein Powder

Äggvita är allmänt känt som en av de bästa proteinkällorna i kost för att bygga muskler. Äggprotein är väldigt biotillgängligt, vilket betyder att din kropp (musklerna) använder mer av det när det bryts ner.

Det har också en större mängd grenade aminosyror (BCAA) — 6,7 g BCAA jämfört med de 5,5 g du får från vassle. Äggviteproteinpulver är också naturligt fritt från både fett och kolhydrater.

9. Casein Protein Powder

Casein är, precis som vassle, en mjölkprodukt. Den främsta fördelen med casein är dess förmåga att ge en mättnadskänsla.

Det är ett långsamt smältande protein, vilket gör det perfekt för att ta det som den sista måltiden under kvällen för att motverka cravings och undvika den där åtta timmars fastan när du sover. Fördelen med det här är en större muskelbevaring och fettförlust.

10. Collagen Protein Powder

Collagen Protein Powder består upp till 90% av protein och hjälper till att öka det totala proteinintaget utan några tillsatta fetter eller kolhydrater.

Medan kollagen används av många olika skäl, erbjuder det en annan nivå av aminosyror än vassle eller andra former av proteinpulver för som kan komplettera resten av din kostplan.

11. Hydrolysed Beef Protein

Hydrolysed Beef Protein Powder är det perfekta alternativet till vassle för de som letar efter ett laktosfritt proteinalternativ.

Det innehåller alla essentiella aminosyror, vilket gör det perfekt både för muskelåterhämtning och uppbyggnad. Det har ett lågt innehåll av fett och socker utöver att det är mjölkfritt.

8 alternativ till proteinpulver

Layered Protein Bar

Vår Layered Protein Bar ett bra mellanmål eller ett komplement till din kostplan med många goda smakalternativ, 20 g protein och 4 g socker per bar – speciellt när du är på språng – och när du behöver öka ditt proteinintag.

All-Natural Peanut Butter

Vårt helt naturliga jordnötssmör är en naturlig källa till växtbaserat protein och innehåller inget annat än jordnötter! I kombination med hälsosamma fetter är jordnötssmör ett utmärkt tillskott till alla måltider eller mellanmål för att hålla dig mätt och öka ditt proteinintag. 100 g jordnötssmör innehåller 30 g protein.

Protein Pancake Mix

Om du vill starta dagen med en proteinpackad frukost är vår Protein Pancake Mix det ultimata alternativet för dig. Med 34 g protein per portion blir det svårt att slå den här muskelbyggande frukosten.

Ägg

Rocky Balboa var någonting på spåret när han började sin dag med ägg – men vi rekommenderar att du lagar dem först. Stora ägg innehåller cirka 6 g protein vardera, eller 13 g per 100 g. Du kan hårdkoka dem i stora mängder till mellanmål, äta dem som omelett på morgonen, eller till och med röra i äggvita i din havregrynsgröt när den tillagas för att öka ditt proteinintag som ett alternativ till vassleprotein.

Grekisk yoghurt

Grekisk yoghurt är en utmärkt källa till protein, eftersom den har koncentrerad kaseinprotein. Det mesta av den flytande delen av yoghurten silas ut, som innehåller vasslen. Kaseinprotein smälter långsamt och hjälper till att reparera dina muskler över natten eller under hela dagen.

100 g grekisk yoghurt innehåller cirka 10 g protein och kan som det är, med bär och mandelsmör, eller blandas i havregrynsgröten (tillsammans med måltider och mellanmål).

Keso

Keso är ytterligare en proteinkälla med koncentrerat kaseinprotein där det mesta av vassleproteinet tas bort under produktionsprocessen. Keso är ett enkelt sätt att öka ditt proteinintag som mellanmål eller som del av en måltid. Det kommer i varierande fetthalt så att du kan passa in det i din kostplan oavsett om du är ute efter att bulka eller deffa.

Beef Jerky

Beef Jerky är ett bra alternativ för att öka ditt proteinintag när du är på språng eftersom det inte behöver förvaras kallt och har en lång hållbarhet. I genomsnitt innehåller 100 g beef jerky cirka 22 g protein, vilket gör det till ett mycket proteinrikt alternativ till vassle.

Overnight oats med chiafrön

Overnight oats är en mångsidig frukost (eller mellanmål) som kan variera i proteinhalt beroende på om du tillsätter mjölk, proteinpulver eller yoghurt (eller alla tre). För att få en extra boost av protein kan du tillsätta chiafrön – de innehåller 17 g protein per 100 g och absorberar vätskan i din havre vilket hjälper dem att tjockna, dessutom tillför de fibrer och textur.

Att ta med sig

Det är viktigt att komma ihåg, särskilt för veganer, vegetarianer eller de som försöker minska mängden animaliska produkter i sin kost, att vassle inte är det enda proteintillskottet. Det finns gott om växt- och äggbaserade pulver där ute med en lika hög proteinhalt, även om mängden av aminosyror kan variera.

Att ändra dina proteinpulverkällor tillsammans med en hälsosam kost kan leda till bättre resultat och ett mer balanserat proteinintag.

Tyckte du att den här artikeln var intressant? LÄS DE HÄR EXPERTARTIKLARNA HÄRNÄST:

KOSTTILLSKOTT

10 bästa vitaminerna och tillskotten för energi

Somnar du vid skrivbordet? Vi finns här för att hjälpa dig.

3 år I årAv Myprotein
KOSTTILLSKOTT

Viktminskning med Kasein

Vad är kasein? Vilka fördelar finns och hur kan man använda det? Vi bryter ner hur du kan ha användning av kasein vid viktminskning.

KOSTTILLSKOTT

När ska man ta kreatin?

Ta reda på när och hur du bör ta det här kosttillskottet.

Våra artiklar ska endast användas för informations- och utbildningssyfte och är inte avsedda att tas som någon medicinsk rådgivning. Om du är orolig över något, vänd dig till proffesionellt kunniga inom hälsa innan du tar kosttillskott eller inför några större förändringar i din kost.

Claire Muszalski
Skribent och expert
Visa Claire Muszalski profil
Claire är en certifierad dietist från The Academy of Nutrition and Dietetics och även cetrifierad Hälsa- och Wellnesscoach genom the International Consortium for Healt and Wellness Coaching. Hon har en kandidatexamen i biologi och en masterexamen i klinisk dietik och nutrition från University of Pittsburgh. Att prata och skriva om mat och hälsa ligger Claire varmt om hjärtat och hon använder också gärna hennes färdigheter till att hjälpa andra att nå sina mål inom träning och hälsa. Claire är också cetrifierad spinninginstruktör och älskar den mentala och fysiska energiboosten hon får av sin regebundna löpning och yoga. När hon inte spenderar tid på att hålla sig själv vid god hälsa hejar hon gärna på sin hemstads idrottslag i Pittsburgh, eller lagar mat till familjen.
myprotein