Hoppa till huvudinnehåll
KOSTTILLSKOTT

8 växtbaserade proteinpulver | Hur du väljer det rätta

8 växtbaserade proteinpulver | Hur du väljer det rätta
Claire Muszalski
Skribent och expert3 månader I år
Visa Claire Muszalski profil

Vi har alla hört talas om proteinpulver, men varför skulle någon välja ett vegetabiliskt alternativ framför vassleprotein? Vegetabiliska, veganska proteinpulver har kommit långt från sina kritiga rötter — det finns nu så många olika alternativ när det gäller att välja ett proteinpulver, vi är bortskämda med val. Läs vidare för att ta reda på vilket som kan vara det bästa valet för dig.

Varför överväga proteinpulver?

Protein är ett nyckelnäringsämne för övergripande hälsa, men det är ännu viktigare för dem som tränar regelbundet, eftersom protein hjälper till med återhämtning, tillväxt och reparation av våra muskler.1 Trots att det finns många källor till protein i maten är proteinpulver ett effektivt sätt att öka ditt dagliga proteinintag för att uppnå dina tränings- och kroppsammansättningsmål.

Medan vassle- och kaseinproteinpulver är de mest populära alternativen, föredrar många människor växtbaserade proteinpulver istället för produkter som produceras från mjölk och andra animaliska källor. Oavsett om du har mjölkallergi eller intolerans eller undviker animaliska produkter av en annan anledning, finns det gott om högkvalitativa vegetabiliska proteinpulver.

Fördelar med växtbaserade proteinpulver

Vegetabiliska proteiner är tillverkade av veganska källor, vilket innebär att inga djur är involverade i processen. Förutom att ha lägre miljöpåverkan erbjuder vegetabiliska dieter ett brett utbud av näringsämnen som kan stödja tarmhälsan och minska risken för kroniska sjukdomar.2

Vad är en komplett proteinkälla?

Proteiner är uppbyggda av aminosyror. Aminosyrasekvensen för varje protein är unik, men vissa proteiner innehåller fler aminosyror än andra. Ett protein som innehåller alla de aminosyror som våra kroppar behöver för att fungera betraktas som ett "komplett" protein. Många animaliska proteiner innehåller alla dessa aminosyror, vilket gör dem kompletta proteiner. Medan vissa vegetabiliska proteiner som ärt- eller risprotein i sig inte är kompletta (de innehåller inte alla aminosyror), kan du ofta välja ett proteinpulver som innehåller en blandning av vegetabiliska proteiner som innehåller alla aminosyror. Sojaprotein är ett komplett vegetabiliskt protein, vilket gör sojaproteinpulver till ett enkelt sätt att få alla aminosyror som dina muskler behöver.

KOSTTILLSKOTT

Veganskt smaktest: dessa är era favoritsmaker

I den här artikeln går vi igenom vilka smaker som våra veganska kunder tycker mest om.

1 år I årAv Monica Green

Vegan Protein Blend

Vegan Protein Blend är tillverkat av ärt- och favabönsisolerat. Dessa har kompletterande aminosyraprofiler och gör det till en komplett proteinkälla. Vegan Protein Blend innehåller inga konstgjorda färger eller smaker, och det är även lågt i socker.

Vegan Protein Blend kan ha en lite annorlunda konsistens jämfört med typiskt vassleprotein, men det blandar sig bra i smoothies med andra ingredienser. Det innehåller 21 g protein (inklusive 5 g grenade aminosyror) och 110 kalorier per portion, vilket gör det till ett utmärkt alternativ om muskeltillväxt är ditt mål.

Soy Protein Isolate

Soy Protein Isolate är ett komplett protein framställt av avfettade sojabönor, vilket gör det rikt på protein och lågt i fett och socker. Sojaprotein är en komplett proteinkälla och varje portion av Sojaproteinisolat innehåller 27g högkvalitativt protein per portion.

Nutritionsmässigt är det svårt att slå sojaprotein som det idealiska växtbaserade proteinpulvret, men vissa människor är allergiska mot soja, så detta kommer inte att vara lämpligt för dem.

Pea Protein Isolate

Ärtprotein är ett annat populärt val av växtbaserat proteinpulver. Ärtproteinisolat är mycket raffinerat, vilket innebär att det är rikt på protein men lågt i fett och kolhydrater.

Det är helt fritt från soja och mejeriprodukter för de med allergier och även om det är något lägre i protein per portion än Sojaproteinisolat, gör 23g protein Ärtproteinisolat till ett utmärkt alternativ för dem som följer växtbaserade dieter.

Brown Rice Isolate

Brown Rice Isolate är gjort av fullkornsris och är ett utmärkt alternativ för personer som följer veganska och vegetariska dieter. Med 23 g växtbaserat protein per portion kan det kombineras med ärtproteinisolat för att skapa en komplett proteinkälla. Tack vare sin fullkornsursprung innehåller Brown Rice Isolate också 2,4 g fiber per portion.

Hampaprotein

Hampaprotein är ett annan fullkorns- och växtbaserad proteinpulver, men det har också fördelen av hälsosamma fettsyror. Även om det innehåller högkvalitativt protein, är det inte en komplett proteinkälla och har endast 15 g protein per portion. Detta är fortfarande ett bra tillskott till ditt totala dagliga proteinintag men relativt lågt jämfört med andra växtbaserade proteiner.

Clear Vegan Protein

Clear Vegan Protein är inte bara ett unikt uppfriskande alternativ till mjölkproteinshakes, det är också infuserat med riktiga frukter och har tillsatta B-vitaminer. Det innehåller 10 g växtbaserat protein per portion och är ett uppfriskande alternativ oavsett väder.

Clear Soy Protein

Clear Soy Protein ger näringsprofilen för ett komplett protein utan den mjölkiga konsistensen hos andra sojaproteinpulver. När du vill ha något med en lättare och mer uppfriskande smak är Clear Soy ett utmärkt alternativ och ger 11 g protein per portion, tillsammans med fiber och vitamin C.

Plant Protein Superblend

Det senaste tillskottet till vår familj av veganska proteiner - Plant Protein Superblend. Tillverkad av upcyclerat korn, överblivet från öltillverkare, använder detta protein produkter som annars skulle förbli oanvända.

Plant Protein Superblend är en komplett proteinkälla och erbjuder 20 g protein per portion på 28 g. Den är också rik på vitamin B12, koppar och kalium för att stödja din ämnesomsättning och hålla dina muskler friska. Den är också utformad med tanke på kalla eller varma caféstil-drycker, vilket gör denna shake till det perfekta sättet att tillsätta lite protein i eftermiddagens iskaffe.

Hur du väljer det protein som är bäst för dig

När du överväger en växtbaserad proteintillskott, tänk på några faktorer:

Dina mål

Om du försöker öka i vikt eller bygga muskler vill du kanske välja ett alternativ med högre proteinmängd per portion (som soja eller den veganska blandningen). Om du bara vill öka ditt dagliga intag av protein kommer vilket val som helst att hjälpa dig att uppnå det målet.

Kostrestriktioner

Har du några allergier, intoleranser eller matsmältningsproblem med källorna till dessa växtbaserade proteiner? Tänk på hur de kan påverka dig och bestäm vilka som skulle passa mest smidigt in i din dagliga rutin.

Din allmänna kost

Om du följer en vegansk- eller vegetarisk kost skulle något av dessa växtbaserade proteiner vara ett utmärkt val för att uppnå dina mål, men överväg hur viktigt det är för dig att få ett komplett protein i ditt proteinpulver. Om du äter en välbalanserad diet med andra växtbaserade proteinkällor under dagen eller äter mestadels växtbaserat men vet att du får komplett protein från andra livsmedelsgrupper kanske det spelar mindre roll.

Att ta med sig

Även om vi kanske ser vassle som guldstandarden för proteinpulver, finns det idag många imponerande växtbaserade proteinpulver att välja mellan. Växtbaserade proteiner kan vara lika effektiva som animaliska produkter när det gäller att stödja din hälsa, muskeltillväxt och återhämtning.2 Tänk på dina preferenser, övergripande kost och mål när du väljer vilket växtbaserat protein som passar dig bäst.

Tyckte du om den här artikeln? LÄS DE HÄR ARTIKLARNA HÄRNÄST:

RECEPT

14 Måltider för veganuari

Låt dig inspireras av de här måltiderna

2 år I årAv Myprotein
NÄRING

7 överraskande fördelar med vegansk kost

Experter väger in fördelarna med en växtbaserad kost för att minska inflammation, främja viktnedgång och mer därtill..

Våra artiklar ska endast användas för informations- och utbildningssyfte och är inte avsedda att tas som någon medicinsk rådgivning. Om du är orolig över något, vänd dig till proffesionellt kunniga inom hälsa innan du tar kosttillskott eller inför några större förändringar i din kost.

Claire Muszalski
Skribent och expert
Visa Claire Muszalski profil
Claire är en certifierad dietist från The Academy of Nutrition and Dietetics och även cetrifierad Hälsa- och Wellnesscoach genom the International Consortium for Healt and Wellness Coaching. Hon har en kandidatexamen i biologi och en masterexamen i klinisk dietik och nutrition från University of Pittsburgh. Att prata och skriva om mat och hälsa ligger Claire varmt om hjärtat och hon använder också gärna hennes färdigheter till att hjälpa andra att nå sina mål inom träning och hälsa. Claire är också cetrifierad spinninginstruktör och älskar den mentala och fysiska energiboosten hon får av sin regebundna löpning och yoga. När hon inte spenderar tid på att hålla sig själv vid god hälsa hejar hon gärna på sin hemstads idrottslag i Pittsburgh, eller lagar mat till familjen.
myprotein