Hoppa till huvudinnehåll
NÄRING

7 överraskande fördelar med vegansk kost

7 överraskande fördelar med vegansk kost
Claire Muszalski
Skribent och expert2 år I år
Visa Claire Muszalski profil

En vegansk diet kan för några kanske verka begränsande, men den är faktiskt full med näringsrika livsmedel. Även om vegansk kost inte innehåller animaliskt baserade produkter (ingen mejeri, kött, nöt, fisk, fågel etc.=) så kan den fortfarande möta alla dina dagliga behov om den innehåller en variation av frukt, grönsaker, baljväxter och fullkorn. Här är några av fördelarna med vegansk kost som du kanske inte har tänk på.

Fördelar med en vegansk kost

1. Minskar risken för metaboliska syndrom (1)

Metaboliska syndrom är en term för en grupp av syndrom associerade till utvecklandet av diabetes typ 2, diabetes och hjärtsjukdomar, och det är också vanligen länkat till övervikt. En studie visade att uteslutande av mycket fett och väldigt processade livsmedel och istället fokus på en hel, växtbaserad vegansk kost kan hjälpa till att kontrollera dessa risker.1

2. Det är mer hållbart för miljön (1)

Samma studie som visade en minskad risk för metabola syndrom stödde också faktumet att en vegansk kost är mer hållbar för miljön.1 Att föda upp djur för mänsklig konsumtion kräver betydligt mer naturresurser (vatten, energi, animalisk mat) än att skörda växtbaserad mat.

3. Kan möjligen minska inflammation

De höga nivåerna av antioxidanter och fytonäringsämnen i en vegansk kost har visat sig ha förmågan att bekämpa inflammation i kroppen.2 Med många sjukdomar och symtom som finns kopplade till inflammation, är ett användande av kosten som ett förebyggande verktyg en annan anledning till att prova en vegansk kost.

4. Kan stödja viktnedgång

Studier visar att vegans kost kan vara effektiv för viktminskning.3 Det kan bero på de höga fibrerna, höga volymerna eller mättande effekterna av att äta mycket växtbaserad mat kombinerat med faktumet att många veganska matkällor är naturligt låga i kalorier. Även om du fortfarande behöver ha ett kaloriunderskott för att gå ner i vikt, kan en vegans kost hjälpa till att göra det enklare.

5. Du kan äta större mängder av vissa livsmedel

En av anledningarna till att vegankost är kopplad till viktminskning är att stora mängder av vissa veganska livsmedel (som bladgrönsaker eller frukt med högt vatteninnehåll) fortfarande kan innehålla lite kalorier. Att välja dessa livsmedel med hög volym och lågt kaloriinnehåll kan vara väldigt mättande och få dig att inte känna att du försöker minska kalorier eller går miste om mättande måltider.

6. Kan möjligen öka produktiviteten

En studie genomfördes på en arbetsplats för att undersöka effekten av att följa en vegansk kost, och den visade att anställda var mer produktiva när de följde en växtbaserad kostplan.4 Den här fördelen med en vegansk kost är attraktiv inte bara för dem som vill utmärka sig men också till arbetsgivare som vill hålla sina anställda friska och på topp. Det kan bero på mindre stress eller tydligare psykisk hälsa, men mer forskning på området behöver slutföras.

7. Kan möjligen minska risken för kroniska sjukdomar

Den kanske viktigaste fördelen med en vegansk kost är det faktum att den har visat sig hjälpa till att förebygga kroniska sjukdomar.5 Oavsett om det gäller diabetes, hjärtsjukdomar, högt blodtryck – många av dessa sjukdomar kan förebyggas med en hälsosam, växtbaserad kost och aktiv livsstil. Om livslängd är ditt mål, se till att du inkluderar mer växtbaserad mat i din kost för att hålla din kropp frisk och redo att nå dina mål.

Att ta med sig

Även om vissa tycker att vegankost är begränsande, kan det faktiskt vara mycket tillfredsställande, proteinrikt och ha massor av fördelar. Även om du inte är redo att göra hela förändringen till att bli vegan så försök att lägga till några fler växtbaserade måltider i veckan och se om du märker någon av dessa fördelar.

  1. Marrone, G., Guerriero, C., Palazzetti, D., Lido, P., Marolla, A., Daniele, F. D., & Noce, A. (2021). Vegan Diet Health Benefits in Metabolic Syndrome. Nutrients13(3), 817. 
  2. Shah, B., Newman, J. D., Woolf, K., Ganguzza, L., Guo, Y., Allen, N., … & Slater, J. (2018). Anti‐inflammatory effects of a vegan diet versus the American Heart Association–recommended diet in coronary artery disease trial. Journal of the American Heart Association7(23), e011367. 
  3. Turner‐McGrievy, G. M., Barnard, N. D., & Scialli, A. R. (2007). A two‐year randomized weight loss trial comparing a vegan diet to a more moderate low‐fat diet. Obesity15(9), 2276-2281. 
  4. Katcher, H. I., Ferdowsian, H. R., Hoover, V. J., Cohen, J. L., & Barnard, N. D. (2010). A worksite vegan nutrition program is well-accepted and improves health-related quality of life and work productivity. Annals of Nutrition and Metabolism56(4), 245-252. 
  5. Hever, J., & Cronise, R. J. (2017). Plant-based nutrition for healthcare professionals: implementing diet as a primary modality in the prevention and treatment of chronic disease. Journal of geriatric cardiology: JGC14(5), 355.
Claire Muszalski
Skribent och expert
Visa Claire Muszalski profil
Claire är en certifierad dietist från The Academy of Nutrition and Dietetics och även cetrifierad Hälsa- och Wellnesscoach genom the International Consortium for Healt and Wellness Coaching. Hon har en kandidatexamen i biologi och en masterexamen i klinisk dietik och nutrition från University of Pittsburgh. Att prata och skriva om mat och hälsa ligger Claire varmt om hjärtat och hon använder också gärna hennes färdigheter till att hjälpa andra att nå sina mål inom träning och hälsa. Claire är också cetrifierad spinninginstruktör och älskar den mentala och fysiska energiboosten hon får av sin regebundna löpning och yoga. När hon inte spenderar tid på att hålla sig själv vid god hälsa hejar hon gärna på sin hemstads idrottslag i Pittsburgh, eller lagar mat till familjen.
myprotein