Hoppa till huvudinnehåll
NÄRING

7 veganska livsmedel rika på järn

7 veganska livsmedel rika på järn
Claire Muszalski
Skribent och expert2 år I år
Visa Claire Muszalski profil

Järn är en viktig mineral för vår hälsa och den stödjer många viktiga funktioner i kroppen. Rött kött och skaldjur är bra källor för järn, men många växtbaserade livsmedel innehåller också mycket av den här mineralen. Personer som följer en vegetarisk, vegansk eller växtbaserad diet kan nå sina dagliga behov av järn genom att äta några av de livsmedel som står i den här listan och tillskott är ett effektivt sätt att se till att du får i dig tillräckligt med järn.

I Storbritannien rekommenderar NHS att män konsumerar 8.7mg och kvinnor 14.8mg järn dagligen för att undvika ett underskott som också kan leda till anemi. I den här artikeln kommer vi lista de mest järnrika veganska livsmedlen likväl som vilka andra vitaminer de innehåller och andra hälsofördelar de har.

7 veganska livsmedel som är järnrika

Linser

Linser är en utmärkt vegansk järnkälla som innehåller 6.59mg per 100g. Utöver det innehåller linser också B vitaminer, magnesium, kalium och zink, Bruna, röda eller gröna linser är utmärkta ingredienser i soppor, stuvningar, currys, sallader och många andre recept.

Tofu

Tofu- och sojaprodukter är järnrika och innehåller upp till 6.65mg per 100g. De är också en bra vegansk och vegetarisk källa till protein och innehåller mellan 10-19g per portion, dessutom innehåller det också kalcium, fosfor och magnesium.

RECEPT

Krispig Tofu & Teriyaki | Meal Prep

Vill du ha en proteinrik lunchidé för att uppdatera dina vanliga mealpreps?

2 år I årAv Lauren Dawes

Krispig tofu? Ja,tack!

Amarant

Amaranth är ett gammalt sädesslag som har odlats i tusentals år. Det är järnrik och innehåller 5,17 mg per 100g, det innehåller även fibrer, mangan, magnesium och antioxidanter.

Spenat

Spenat är en jättebra järnkälla som innehåller 6.43mg per 30g. Det innehåller också fibrer, vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Spenat är också en bra källa till Vitamin K.

Russin

Russin är ytterligare en enkel källa till järn för växtbaserade ätare, det innehåller 1.3mg per 80g. Russin innehåller också fibrer, kalcium och bor. Det är också en otroligt bra källa till naturligt förekommande kemikalier som kallas fytonäringsämnen, såsom fenoler och polyfenoler, som anses vara antioxidanter.

Cannellini-, lima-, röda kidney- och haricotbönor

Baljväxter innehåller mellan 4,4-6,6 mg järn per 90g och är också en utmärkt källa till folat, fosfor, kalium och mangan.

Pumpafrön

Pumpafrön är ett till sätt för veganer och vegetarianer att se till att de får i sig till tillräckligt med järn där 2 matskedar (30g) innehåller mellan 1.2-4.2mg. Pumpafrön är goda i sallader, utspridda i müsli eller yoghurt, och som mellanmål innehåller de även goda mängder växtprotein, fibrer, kalcium, magnesium, zink, selen och antioxidanter.

Att ta med sig

Det är viktigt att konsumera den dagliga rekommenderade mängden järn eftersom du annars kan vara i risk för anemi. Även om veganer, vegetarianer och växtbaserade ätare inte får i sig sitt intag från kött och skaldjur så finns det många livsmedel som är rika på järn som de kan äta för att uppnå sina behov. Tillskott är också ytterligare ett enkelt sätt att få in den här mineralen i din kost.

Tyckte du om den här artikeln? LÄS DE HÄR ARTIKLARNA HÄRNÄST:

KOSTTILLSKOTT

6 Fördelar med gurkmeja | Vad är det? Hur mycket ska man ta?

Såhär kan "livets krydda" vara fördelaktig för våra hjärtan, sinnen och bekämpa inflammation.

KOSTTILLSKOTT

10 bästa vitaminerna och tillskotten för energi

Somnar du vid skrivbordet? Vi finns här för att hjälpa dig.

3 år I årAv Myprotein
NÄRING

16 kalciumrika livsmedel

Det är inte enbart mejeriprodukter...

Claire Muszalski
Skribent och expert
Visa Claire Muszalski profil
Claire är en certifierad dietist från The Academy of Nutrition and Dietetics och även cetrifierad Hälsa- och Wellnesscoach genom the International Consortium for Healt and Wellness Coaching. Hon har en kandidatexamen i biologi och en masterexamen i klinisk dietik och nutrition från University of Pittsburgh. Att prata och skriva om mat och hälsa ligger Claire varmt om hjärtat och hon använder också gärna hennes färdigheter till att hjälpa andra att nå sina mål inom träning och hälsa. Claire är också cetrifierad spinninginstruktör och älskar den mentala och fysiska energiboosten hon får av sin regebundna löpning och yoga. När hon inte spenderar tid på att hålla sig själv vid god hälsa hejar hon gärna på sin hemstads idrottslag i Pittsburgh, eller lagar mat till familjen.
myprotein