Hoppa till huvudinnehåll
KOSTTILLSKOTT

Förbättra hudhälsan med kollagen, det mystiska tillskottet

Förbättra hudhälsan med kollagen, det mystiska tillskottet
Emily Wilcock
Skribent och expert4 månader I år
Visa Emily Wilcock profil

Kollagen är förmodligen ett av de mest välkända namnen inom tillskottsvärlden, på samma nivå som omega-3 och kreatin. Trots denna status är det fortfarande något av en okänd faktor.

Återigen är nutritionisten och näringsforskaren Richie Kirwan på plats för att hjälpa till att reda ut frågetecknen och berätta vad vetenskapen säger – och inte säger – om kollagentillskott.

https://youtu.be/f8pIHrwuz6Q

Vad är det?

Kollagen är, tro det eller ej, faktiskt det vanligaste proteinet i våra kroppar. Detta beror på att det är ett strukturellt protein som finns i hud, naglar, vävnader och ben. Men innan du blir för entusiastisk behöver det påpekas att kollagen nästan inte alls har några fördelar för att bygga muskler.

Men hur kan ett protein inte bidra till att bygga muskler? Jo, kollagen är inte en komplett proteinkälla, vilket innebär att det inte innehåller alla essentiella aminosyror som behövs av människokroppen. I det här fallet, tryptofan.

Utöver det är det ganska värdelöst när det kommer till att stimulera muskelproteinsyntesen, eller MPS som det också kallas. Mps är processen för tillväxt och reparation av muskelvävnad.

Om du letar efter ett produkt som kan hjälpa med det, är det bättre att prova dessa...

Även om kollagen inte spelar någon roll i vår mps så innebär inte det att det inte användbart. Faktum är att det är essentiellt och avgörande för en hälsosam hud, vävnader, naglar och ben.

Det finns tyvärr dåliga nyheter för veganer. Kollagen kommer mer eller mindre enbart från animaliska källor – det extraheras från ben och bindväv, och formuleras till kosttillskott. Det finns för närvarande få allmänt tillgängliga alternativ för veganskt kollagen. Vissa alternativ försöker efterlikna aminosyraprofilen och andra näringsämnen som anses vara nödvändiga för att producera kollagen, men detta kommer inte att ha samma fördelar som att ta själva kollagenet.

Vad används kollagen till?

Bara för att dina kosttillskott inte direkt hjälper till med muskeltillväxten så innebär inte det att du bör bojkotta dem. Det finns ett antal studier som visar att kollagen kan vara användbart för att minska ledvärk.

Men exakt varför är lite av en gåta — forskare har ställtslite frågande till vissa fördelar som de ännu inte kan förklara.

Det finns inga kända anledningar till varför kollagen skulle hjälpa till att minska upplevd ledvärk eller förbättra hudens elasticitet och minska synligheten av rynkor, men det verkar trots det finnas något samband.

Bör du använda det?

Det beror på ditt mål. Om du vill bygga muskler, absolut inte. Det finns betydligt mer användbara produkter du kan använda.

Men om du har ledvärk eller vill förbättra utseendet på din hud kan du prova det under några månader och se om det hjälper.

Att ta med sig

Kollagen är lite av en gåta, men om du tror att det fungerar för dig, skadar det inte. För att summera: det hjälper inte till med muskeltillväxt eller reparation av musklerna, men det verkar ha effekt på hudhälsa och att minska ledvärk. Forskarna kommer säkerligen fortsätter fundera på varför det fungerar ett tag till - vi får hoppas att de har starka, friska naglar.

Tyckte du om artikeln? LÄS MER OM KOLLAGEN HÄR:

Våra artiklar ska endast användas för informations- och utbildningssyfte och är inte avsedda att tas som någon medicinsk rådgivning. Om du är orolig över något, vänd dig till proffesionellt kunniga inom hälsa innan du tar kosttillskott eller inför några större förändringar i din kost.

Emily Wilcock
Skribent och expert
Visa Emily Wilcock profil
Emily studerar Business Management och marknadsföring vid University of Birmingham och är nu under sitt praktikår. Hon har ett starkt intresse både för att skriva och fitness och är därför glad att kunna kombinera dem. Emily tycker om att spendera fritiden med sina vänner både i och utanför gymmet.
myprotein