Hoppa till huvudinnehåll
KOSTTILLSKOTT

Marint kollagenpulver: Fördelar, Dosering och Biverkningar

Marint kollagenpulver: Fördelar, Dosering och Biverkningar
Claire Muszalski
Skribent och expert6 månader I år
Visa Claire Muszalski profil

Vid det här laget har du förmodligen sett kollagenprotein cirkulera på internet och undrar om du borde prova det och vad det egentligen är. Kollagen finns naturligt i vår kropp, främst i hår, hud, naglar och leder, men med åldern minskar våra kollagennivåer. Denna minskning leder till åldrande tecken, inklusive minskad elasticitet i huden samt svagare och mattare naglar och hår.

Marint kollagen är ett kraftfullt alternativ att inkludera i ditt kosttillskottsschema för att öka produktionen av kollagen och sakta ner åldrandets tecken. Det stämmer, den mest kraftfulla hudvården kan faktiskt komma inifrån...

Vad är marint kollagenpulver?

Kollagen är ett strukturellt protein som har många funktioner i kroppen. Marint kollagenpulver kommer från fiskkällor, inklusive fjäll, ben och hud. Grad av bearbetning varierar, men ibland hydrolyseras det (delvis nedbrytet) innan det blir pulveriserat.

Det är också mer miljövänligt och kostnadseffektivt än produktion av kollagen från däggdjur.1

Vilka är fördelarna med marint kollagenpulver?

Även om kollagen är ett protein fungerar det annorlunda än vassleprotein eller andra proteintillskott som främst ökar muskelvävnaden.

Det anses att intag av marint kollagenpulver ökar din naturliga kollagenproduktion genom att stimulera kroppen att öka kollagenproduktionen. Så när din kropp känner av kollagenet du intar, är teorin att den producerar ytterligare kollagen på egen hand som en reaktion (din kropp "tror" att den känner av kollagenbrytning, inte kollagenintag).2

Kan minska tecken på åldrande

Våra kroppar börjar förlora kollagen redan vi är så unga som 20 år. Marint kollagen har potentialen att trigga hudceller att reparera sig själva.

Kollagen har visat sig förbättra hudens elasticitet, tjocklek och fuktighet. Din hud är din största organ, och även om du kan spendera mycket pengar på kollagenbaserade hudvårdsprodukter, har användningen av ett kollagentillskott kraften att förbättra hudhälsan inifrån och ut.

Kan hjälpa till att lindra ledsmärta

Även om vi ofta tänker på kollagen i skönhetsapplikationer, är en av dess mest lovande fördelar kopplad till våra leder. Studier har bevisat att kollagen kan främja friskt brosk i leder och till och med minska smärta hos patienter med artros.1

Kan hjälpa till att bevara muskelmassa

Kollagenprotein, precis som alla andra proteiner, består av aminosyror. När vår kropp bryter ner proteiner till mindre aminosyrakomponenter kan de sedan användas för att reparera och bygga muskelvävnader efter en träning, inklusive skelettmuskler. Även hjärtmuskulaturen har visat gynnas av kollagensyntes.3

Dosering

10 gram Myprotein marint kollagen är allt du behöver varje dag. Det löser sig lätt i alla drycker, och tidpunkten på dagen när du tar det spelar inte så stor roll. Du kan blanda det enkelt i din morgonkaffe eller en smoothie efter träningen senare på dagen - eller helt enkelt med vatten.

Livsmedel med marint kollagen

Även om marint kollagen naturligt förekommer i fiskars hud, ben och fjäll, är det förmodligen trevligare att ta det i tillskottsform istället.

Det finns vissa livsmedelskällor som konserverad lax och fiskfiléer med skinn. På dagar när fisk inte ingår i din måltidsplan kan du fortfarande dra nytta av den kraftfulla marina kollagenproteinet med ett bekvämt tillskott.

Biverkningar

Det finns inga kända biverkningar eller negativa effekter av att ta marint kollagen, men du kan vilja undvika det om du har en allergi mot skaldjur, fisk eller ägg. Det finns andra kollagenalternativ (från däggdjur och veganska versioner) som inte innehåller dessa potentiella allergener.

Att ta med sig

Oavsett om du är orolig för din hud, naglar eller hårs hälsa, vill förebygga ledvärk eller helt enkelt lägga till mer protein i din dagliga kost är kollagen ett framgångsrikt val.

För de som vill undvika kollagenkällor från däggdjur men ändå vill ha en kraftfull källa till kollagen är marint kollagen ett utmärkt alternativ. Det är också skonsamt mot miljön och undersöks ständigt för ytterligare vetenskapliga och medicinska tillämpningar.

Tyckte du om den här artikeln? Läs mer om kollagen här:
KOSTTILLSKOTT

Är veganskt kollagen lika bra som animaliskt kollagen?

Såhär kan veganer nu ta del av fördelarna med kollagentillskott.

 

Våra artiklar ska endast användas för informations- och utbildningssyfte och är inte avsedda att tas som någon medicinsk rådgivning. Om du är orolig över något, vänd dig till proffesionellt kunniga inom hälsa innan du tar kosttillskott eller inför några större förändringar i din kost.

  1. Lim, Y. S., Ok, Y. J., Hwang, S. Y., Kwak, J. Y., & Yoon, S. (2019). Marine collagen as a promising biomaterial for biomedical applications. Marine drugs17(8), 467. 
  2. Bolke, L., Schlippe, G., Gerß, J., & Voss, W. (2019). A collagen supplement improves skin hydration, elasticity, roughness, and density: Results of a randomized, placebo-controlled, blind study. Nutrients11(10), 2494. 
  3. León-López, A., Morales-Peñaloza, A., Martínez-Juárez, V. M., Vargas-Torres, A., Zeugolis, D. I., & Aguirre-Álvarez, G. (2019). Hydrolyzed Collagen-Sources and Applications. Molecules (Basel, Switzerland)24(22), 4031.  
Claire Muszalski
Skribent och expert
Visa Claire Muszalski profil
Claire är en certifierad dietist från The Academy of Nutrition and Dietetics och även cetrifierad Hälsa- och Wellnesscoach genom the International Consortium for Healt and Wellness Coaching. Hon har en kandidatexamen i biologi och en masterexamen i klinisk dietik och nutrition från University of Pittsburgh. Att prata och skriva om mat och hälsa ligger Claire varmt om hjärtat och hon använder också gärna hennes färdigheter till att hjälpa andra att nå sina mål inom träning och hälsa. Claire är också cetrifierad spinninginstruktör och älskar den mentala och fysiska energiboosten hon får av sin regebundna löpning och yoga. När hon inte spenderar tid på att hålla sig själv vid god hälsa hejar hon gärna på sin hemstads idrottslag i Pittsburgh, eller lagar mat till familjen.
myprotein