Hoppa till huvudinnehåll
KOSTTILLSKOTT

Är veganskt kollagen lika bra som animaliskt kollagen?

Är veganskt kollagen lika bra som animaliskt kollagen?
Claire Muszalski
Skribent och expert3 år I år
Visa Claire Muszalski profil

Kollagen är ett populärt tillskott som ger små proteiner som kan stödja hud-, tarm- och ledhälsa, tillsammans med andra fördelar. De vanligaste livsmedlen på marknaden med kollagen är fisk eller nötkött, men numera det finns också fler veganska kollagenalternativ tillgängliga.

Eftersom kollagen är en protein som tillverkas av kroppen betydde det förr att du kunde boosta ditt intag genom animaliska produkter. Men nu kan du också använda dig av veganskt kollagen, producerat med hjälp av jäst och bakterier som ger samma fördelar som det animaliska kollagenet.

Vad är kollagen?

Kollagen är en protein som finns i hud, ben, hår, naglar och leder. Vår kropp bildar det själv och det är ett vanligt förekommande ämne i djur som fisk och nötkreatur, vilket också gör dem till en naturlig källa för kollagentillskott.

Eftersom kroppens egna tillskott av kollagen minskar över tid, kan personer använda kollagentillskott för att boosta upp sina nivåer och på så vis sakta ner det här proteinets påverkan i åldrandeprocessen.

Vad gör kollagen?

Kollagen är ett strukturellt protein som håller våra kroppar starka och uthålliga. Det gör huden elastisk, lederna rörliga och benen starka.

Även om det inte absorberas i våra muskler, som vassle och andra proteinpulver gör, så kan det signalera till kroppen att den ska bilda mer kollagen och på så vis stärka musklerna.1 Det används i medicinska applikationer för att stötta hud-, led- och ögonhälsa, och som ett tillägg för prestanda.

Vad är kollagen från djur gjort av?

Nötkreatur och marint kollagen kommer från kokade nötkreaturs- eller fiskben och andra animaliska biprodukter.

Trots att de pulvren eller flytande kosttillskott som finns ofta är smaklösa och luktfria, kanske inte produktionen av ett animaliskt baserat kollagen stämmer överens med preferensen hos de till exempel som följer vegetarisk kost - och definitivt inte vegansk kost.

Hur görs veganskt collagen

Veganskt kollagen tillverkas faktiskt i ett laboratorium - vetenskapsmän kan manipulera både jäst och bakterier till att bilda gener som skapar byggstenarna i kollagenprotein utan att använda animaliska produkter.3

De kan manipulera proteinerna till att exakt efterlikna strukturen hos mänskligt kollagen.

Vilka är fördelarna mer kollagen?

Genom att ta ett kollagentillskott luras kroppen att tillverka mer av det egna kollagentillförseln. När det finns fritt kollagen i vårt system (från intag av det genom tillskott), tror kroppen att dess egen försörjning bryts ner och ökar därför den naturliga kollagenproduktionen.

Potentiella fördelar med kollagen är en förbättring av hudhälsan (ökad återfuktning och elasticitet), ledhälsan, benhälsan och en bättre tillväxt av hår och naglar.1

Kollagen stödjer också kreatinets effekt i våra muskler, något som stärker återhämtningen mellan träningspassen och främjar muskeltillväxt.2

Är det någon skillnad på veganskt och animaliskt kollagen?

Medan animaliskt kollagen typiskt kommer från samma ursprungskällor så krävs det flera olika typer av bakterier och jäst för att skapa det veganska kollagenet.

En studie nämner att P. pastoris är den bakerier som helst används vid produktionen, men mer forskning behövs i det området.3 Du kan undersöka vilken/vilka bakterier som används genom att läsa på innehållsförteckningen på förpackningen till det kollagen du tänker köpa.

Är veganskt kollagen lika bra?

Eftersom strukturen i det veganska kollagenet är identiskt med det mänskliga kollagenet borde det också vara lika effektivt som andra animaliskt baserade tillskott. Det här är en evigt utvecklande vetenskap och det kommer vara intressant att följa fler utvecklingar som görs i det här området.

Att ta med sig

Alteter som följer en växtbaserad diet kunde förr behöva undvika kollagentillskott på grund av deras produktionskällor, men nu finns det veganska kollagenkällor som alternativ till de som produceras av nötkreatur och fisk.

Fördelar och effekter av kollagen blir fortfarande undersökt men nu kan veganer också använda kollagen för att boosta sin hälsa och prestationer precis som de som tar traditionellt kollagen kan.

Tycker du att den här artiklen var intressant? Missa inte dessa:
NÄRING

Hur mycket protein behöver jag?

Får du i dig för mycket?

3 år I årAv Myprotein
KOSTTILLSKOTT

Viktminskning med Kasein

Vad är kasein? Vilka fördelar finns och hur kan man använda det? Vi bryter ner hur du kan ha användning av kasein vid viktminskning.

Våra artiklar ska endast användas för informations- och utbildningssyfte och är inte avsedda att tas som någon medisinsk rådgivning. Om du är orolig över något, vänd dig till proffesionellt kunniga inom hälsa innan du tar kosttillskott eller inför några större förändringar i din kost.

  1.   Borumand, M., & Sibilla, S. (2014). Daily consumption of the collagen supplement Pure Gold Collagen® reduces visible signs of aging. Clinical interventions in aging, 9, 1747. 
  2.   Hashim, P., Ridzwan, M. M., Bakar, J., & Hashim, M. D. (2015). Collagen in food and beverage industries. International Food Research Journal22(1), 1. 
  3. Báez, J., Olsen, D. & Polarek, J.W. Recombinant microbial systems for the production of human collagen andgelatin. Appl Microbiol Biotechnol 69, 245–252 (2005). https://doi.org/10.1007/s00253-005-0180-x 
Claire Muszalski
Skribent och expert
Visa Claire Muszalski profil
Claire är en certifierad dietist från The Academy of Nutrition and Dietetics och även cetrifierad Hälsa- och Wellnesscoach genom the International Consortium for Healt and Wellness Coaching. Hon har en kandidatexamen i biologi och en masterexamen i klinisk dietik och nutrition från University of Pittsburgh. Att prata och skriva om mat och hälsa ligger Claire varmt om hjärtat och hon använder också gärna hennes färdigheter till att hjälpa andra att nå sina mål inom träning och hälsa. Claire är också cetrifierad spinninginstruktör och älskar den mentala och fysiska energiboosten hon får av sin regebundna löpning och yoga. När hon inte spenderar tid på att hålla sig själv vid god hälsa hejar hon gärna på sin hemstads idrottslag i Pittsburgh, eller lagar mat till familjen.
myprotein