Hoppa till huvudinnehåll
KOSTTILLSKOTT

5 Fantastiska Hälsofördelar med Psylliumfrön

5 Fantastiska Hälsofördelar med Psylliumfrön
Claire Muszalski
Skribent och expert3 månader I år
Visa Claire Muszalski profil

Även om psylliumfrön inte är ett uppenbart tillskott för att stödja dina hälsomål och prestationsmål, erbjuder denna lösliga fiber en mängd hälsofördelar som troligtvis kommer att överraska dig oavsett dina mål. Oavsett om du försöker minska kroppsfett eller helt enkelt förbättra din övergripande hälsa, täcker vår 5-punktsguide om psylliumfrön dig.

Vad är psylliumfrön?

Psyllium är en ört från Indien. Husken härstammar från små frön som örten producerar.

Psylliumfrön är en form av fiber som kommer från skalen av psylliumfrön från den asiatiska Plantago-växtgenusen. Skalen kan mals till ett pulver och utgör en rik källa till löslig fiber. Inom matsmältningssystemet absorberar löslig fiber vatten för att sakta ner matsmältningen och absorptionen av olika näringsämnen som finns i din mat.

Även om psyllium kliniskt används som ett laxermedel, ger det också många andra hälsofördelar, inklusive både kort- och långsiktig glukoskontroll, viktminskning, förbättringar av kardiovaskulär hälsa och minskningar av magtarmproblem som förstoppning. Dessutom är psyllium glutenfritt, vilket gör det lämpligt för personer med celiaki.

Fördelar med Psylliumfrön

1. Psylliumfrön kan hjälpa till med glukoskontroll

Att kontrollera blodsockernivåerna är avgörande för god hälsa. Tillsats av psyllium i kosten har visat sig reglera blodsockertoppar efter en måltid genom att minska hastigheten på kolhydratabsorption.1 Detta hjälper till att minska den vanliga energikraschen efter en måltid.

Dessutom hjälper psylliumfrön till att förbättra en långsiktig glukoskontroll.2

2. Psylliumfrön kan förbättra hjärthälsan

Den geléaktiga fibrern som skapas när psyllium absorberar vatten kan också spela en viktig roll i att sänka vårt "dåliga" LDL (low-density lipoproteins) kolesterol utan att påverka vårt "goda" HDL (high-density lipoproteins) kolesterol genom en liknande mekanism som kolesterolsänkande läkemedel.3

Denna mekanism innebär att psyllium binder till galla i tarmen och förhindrar deras återupptag. Detta har viktiga konsekvenser för vår hälsa eftersom studier har föreslagit att högt LDL-kolesterol är förknippat med olika hjärt-kärlsjukdomar.4

3. Psylliumfrön kan underlätta viktminskning

Känslor av hunger efter måltider är vanliga vid diet och kan förstöra ett välstrukturerat program på ett ögonblick.

Även om en långvarig negativ energibalans (långa perioder av att äta färre kalorier än kroppen förbrukar) är grundläggande för viktminskning, kan det höga fiberinnehållet i psylliumfrön vara ett bra verktyg att ha i din viktminskningskost, eftersom dess tillsats har visats hjälpa till att sakta ner matsmältningen av mat i magen och öka känslan av mättnad efter en måltid.5

Med detta i åtanke har studier visat betydande viktminskning med tillsatsen av psylliumfrön i kosten.6,7 Detta är imponerande i sig, och dessa studier visar också långvarig, progressiv viktminskning över tid och ingen viktökning under de senare månaderna av programmet.

4. Hjälper till att uppfylla dagliga fiberrekommendationer

Varje tesked psylliumfrön innehåller en imponerande mängd 5g fiber, vilket är cirka 15% av ditt dagliga fiberbehov och motsvarar 200g ångad broccoli. Med tanke på att det genomsnittliga fiberintaget i Storbritannien är 10-15g lägre än rekommenderade värden (Institute of Medicine rekommenderar 14g per 1000 kcal), särskilt för dem som konsumerar lågkolhydratdieter, är det viktigt att hålla sig uppdaterad om dagligt fiberintag.

Eftersom låg-fiberdieter verkar vara en riskfaktor för hjärt- och magtarmsproblem, bland andra, är det tydligt att detta låga intag måste åtgärdas. Medan dessa fördelar kan uppnås genom olika hela livsmedelskällor kan tillsatsen av 1-2 teskedar psylliumfrön varje dag hjälpa till att ge en snabb och effektiv lösning, men att ta för mycket för snabbt kan öka sannolikheten för biverkningar.

5. Främjar naturliga tarmrörelser

En hälsosam tarmfunktion är avgörande för optimal hälsa och för att undvika magtarmsproblem som förstoppning och därpå följande hemorrojder. Inte bara är dessa skadliga för vår hälsa, utan de kan också påverka vår prestation eller göra träning omöjlig.

För detta ändamål har psyllium visats ge en tydlig laxerande effekt och bidra till att förbättra tarmens regelbundenhet och rekommenderas starkt för dem som lider av kronisk förstoppning.10

Jämfört med andra källor till kostfiber verkar psyllium vara en av de mest effektiva för tarmrelaterade problem samtidigt som den är förknippad med färre biverkningar som uppblåsthet och gas.

Dessutom är psylliumtillskott även glutenfria.

Dosering av Psylliumfrön

Även om det inte finns någon allmän enighet om den optimala dosen, ses de flesta fördelaktiga effekterna när man tar 3,5–5g (blandat med 250–500 ml vatten) en till två gånger om dagen före måltider. När man konsumerar högre doser av psyllium, rekommenderas det att öka mängden vatten det blandas med. Konsumtion av psyllium utan vatten rekommenderas inte eftersom detta kan leda till att saliven i munnen dräneras vilken kan leda till andningssvårigheter och kvävning.

Det är klokt att börja med en mindre mängd psylliumfrön och börja med 3,5 g en gång om dagen under den första veckan och öka detta till två gånger om dagen under den andra veckan. Användning av för mycket för snabbt kan öka risken för biverkningar.

Sammanfattning: När du använder psylliumfrön är det bäst att börja med en låg dos och öka gradvis till mellan 3,5 och 5g per dag, vanligtvis uppdelat i två doser. Det måste tas med mycket vatten.

Biverkingar av Psylliumfrön

Biverkningarna av psylliumfrön liknar de vid höga doser av kostfiber. Möjliga biverkningar inkluderar:

  • Uppblåsthet
  • Magkramper
  • Förstoppning
  • Gasbildning

Noggrann övervakning av totalt fiberintag och en gradvis ökning av användningen över tid kan minimera biverkningarna. Du bör alltid rådfråga din läkare innan du tar ett nytt tillskott som psylliumfrön.

Sammanfattning: Psylliumfrön bidrar till ditt totala fiberintag, så det är bäst att successivt öka fiberintaget över tid för att undvika matsmältningsrelaterade biverkningar.

Att ta med sig

Psylliumfrön erbjuder en utmärkt källa till lösligt fiber och kan ge en rad hälsofördelar, från viktminskning till förbättringar av kardiovaskulär och matsmältningshälsa. Så oavsett ditt mål kan psylliumfrön erbjuda ett prisvärt och effektivt sätt att stödja en hälsosam kost och en aktiv livsstil.

FAQs

Vad är psylliumhusk?

Psylliumhusk är en fiber från skalen av psylliumfrön, ofta malda till pulver.

Vilka är fördelarna med psylliumfröskal?

Fördelar med att ta psylliumfröskal inkluderar att uppfylla dagliga fiberrekommendationer, främja naturlig tarmrörelse och glukoskontroll.

Kan psylliumfrön främja viktminskning?

Det höga fiberinnehållet i psylliumfröskal har visats sakta ner matsmältningen av mat, vilket ökar känslan av mättnad mellan måltider.

Hur mycket psylliumfrön ska jag ta?

De flesta fördelaktiga effekter ses vid daglig intag av 3,5 g - 5 g.

Vilka är biverkningarna av psylliumfrön?

Att ta för mycket psylliumfröskal kan leda till uppblåsthet, kramper och obehag.

Våra artiklar ska endast användas för informations- och utbildningssyfte och är inte avsedda att tas som någon medicinsk rådgivning. Om du är orolig över något, vänd dig till proffesionellt kunniga inom hälsa innan du tar kosttillskott eller inför några större förändringar i din kost.

  1. Pastors, J. G., Blaisdell, P. W., Balm, T. K., Asplin, C. M., & Pohl, S. L. (1991). Psyllium fiber reduces rise in postprandial glucose and insulin concentrations in patients with non-insulin-dependent diabetes.The American journal of clinical nutrition53(6), 1431-1435.
  2. Gibb, R. D., McRorie Jr, J. W., Russell, D. A., Hasselblad, V., & D’Alessio, D. A. (2015). Psyllium fiber improves glycemic control proportional to loss of glycemic control: a meta-analysis of data in euglycemic subjects, patients at risk of type 2 diabetes mellitus, and patients being treated for type 2 diabetes mellitus.The American journal of clinical nutrition102(6), 1604-1614.
  3. McRorie Jr, J. W. (2015). Evidence-based approach to fiber supplements and clinically meaningful health benefits, part 1: What to look for and how to recommend an effective fiber therapy.Nutrition today50(2), 82.
  4. Ference, B. A., Ginsberg, H. N., Graham, I., Ray, K. K., Packard, C. J., Bruckert, E., … & Watts, G. F. (2017). Low-density lipoproteins cause atherosclerotic cardiovascular disease. 1. Evidence from genetic, epidemiologic, and clinical studies. A consensus statement from the European Atherosclerosis Society Consensus Panel.European heart journal38(32), 2459-2472.
  5. Brum, J. M., Gibb, R. D., Peters, J. C., & Mattes, R. D. (2016). Satiety effects of psyllium in healthy volunteersAppetite105, 27-36.
  6. Cicero, A. F., Derosa, G., Bove, M., Imola, F., Borghi, C., & Gaddi, A. V. (2010). Psyllium improves dyslipidaemia, hyperglycaemia and hypertension, while guar gum reduces body weight more rapidly in patients affected by metabolic syndrome following an AHA Step 2 diet.Mediterranean Journal of Nutrition and Metabolism3(1), 47-54.
  7. Pal, S., Ho, S., Gahler, R. J., & Wood, S. (2016). Effect on body weight and composition in overweight/obese Australian adults over 12 months consumption of two different types of fibre supplementation in a randomized trialNutrition & metabolism13(1), 82.
  8. Stephen, A. M., Champ, M. M. J., Cloran, S. J., Fleith, M., Van Lieshout, L., Mejborn, H., & Burley, V. J. (2017). Dietary fibre in Europe: current state of knowledge on definitions, sources, recommendations, intakes and relationships to healthNutrition research reviews30(2), 149-190.
  9. Kaczmarczyk, M. M., Miller, M. J., & Freund, G. G. (2012). The health benefits of dietary fiber: beyond the usual suspects of type 2 diabetes mellitus, cardiovascular disease and colon cancerMetabolism61(8), 1058-1066.
  10. Lambeau, K. V., & McRorie Jr, J. W. (2017). Fiber supplements and clinically proven health benefits: How to recognize and recommend an effective fiber therapyJournal of the American Association of Nurse Practitioners29(4), 216-223.
  11. Moayyedi, P., Quigley, E. M., Lacy, B. E., Lembo, A. J., Saito, Y. A., Schiller, L. R., … & Ford, A. C. (2014). The effect of fiber supplementation on irritable bowel syndrome: a systematic review and meta-analysisThe American journal of gastroenterology109(9), 1367.
Claire Muszalski
Skribent och expert
Visa Claire Muszalski profil
Claire är en certifierad dietist från The Academy of Nutrition and Dietetics och även cetrifierad Hälsa- och Wellnesscoach genom the International Consortium for Healt and Wellness Coaching. Hon har en kandidatexamen i biologi och en masterexamen i klinisk dietik och nutrition från University of Pittsburgh. Att prata och skriva om mat och hälsa ligger Claire varmt om hjärtat och hon använder också gärna hennes färdigheter till att hjälpa andra att nå sina mål inom träning och hälsa. Claire är också cetrifierad spinninginstruktör och älskar den mentala och fysiska energiboosten hon får av sin regebundna löpning och yoga. När hon inte spenderar tid på att hålla sig själv vid god hälsa hejar hon gärna på sin hemstads idrottslag i Pittsburgh, eller lagar mat till familjen.
myprotein