Hoppa till huvudinnehåll
NÄRING

Hur man blir av med celluliter

Hur man blir av med celluliter
Claire Muszalski
Skribent och expert2 år I år
Visa Claire Muszalski profil

Celluliter är väldigt vanligt, en helt normal del av kroppen. Däremot finns det många oklarheter kring ämnet och hur man blir av med dem (om du ens kan eller borde).

Den här artikeln kommer hjälpa dig att förstå vad celluliter är och små sätt du kan reducerar dem på. Det är viktigt att ha i åtanke att celluliter i sig inte orsakar några hälsoproblem och är harmlöst vilket innebär att det inte är något du behöver reducera på grund av din hälsa. Men om du är ute efter vägar att gå för att minska framträdande celluliter så är de här artikeln här för att hjälpa dig.

Vad är celluliter?

Många är förvirrade över vad celluliter faktiskt är och det finns mycket felaktig information att finna. Det viktiga är att komma ihåg att celluliter är normalt.

Celluliter är helt enkelt en samling av fett som expanderar och pressar mot bindväven i din hud på de områden där du har en stor del av ditt kroppsfett.1 Det är anledningen till att celluliter har ett gropigt utseende mestadels omkring höfter, stuss och mage. Om du inte tycker om utseendet av celluliter och vill minska dem så finns det några saker du kan göra.

Hur man minskar celluliter

Det är väldigt vanligt att ha de här uppbyggda depåerna med fett - faktum är att de kan påverkas av många saker som genetik, livsstil, hormonnivåer och kost.

Här är några tips om du är ute efter att minska dina celluliter.

Träning & hydrerings effekter på celluliter

Fysisk aktivitet kan hjälpa dig att minska celluliterna på flera sätt. Genom att utföra kardiovaskulär träning för att bränna fett kommer du också minska den totala fettprocenten och i sin tur kommer det minska andelen fett och celluliter på din kropp.

Styrketräning är också ett utmärkt alternativ att lägga in mellan dina cardio-dagar. Styrketräning kommer hjälpa dig att bränna fett samtidigt som du bygger muskler.

Att inte dricka tillräckligt med vatten är också en orsak till mer celluliter. Vatten hjälper till att rensa ut toxiner i kroppen och hindra dem från att komma ut genom din hy och möjligen orsaka finnar, fettlagringar och dålig odör. Rekommendationen från hälsomyndigheter är att dricka 2-3 liter vatten om dagen och det behöver speciellt göras om du tränar för att återföra de vätskor som förlorats under träningspasset och förhindra uttorkning.2

Kost för att minska celluliter

Det finns ingen specifik kost som skapar celluliter eftersom det helt enkelt är en lagring av fett. Däremot så kan fettminsking uppnås genom ett kaloriunderskott och adekvat träning.

Ett ökat proteinintag kommer möjliggöra muskeluppbyggnad när du utför styrketräning. Protein har också en höger mättnadsfaktor vilket gör det enklare att äta på ett kaloriunderskott. Dessutom, var inte rätt för kolhydrater, de är viktiga för energi.

Rökning & Alkohol

Vi är alla medvetna om att rökning är dåligt för våra lungor, mun, hals och hjärta, men hur är det med huden? Rökning innehåller toxiner som minskar flödet till blodkärl och reducerar syreflödet till huden.3

Nikotin är en beroendeframkallande kemikal i cigaretter som också minskar hudens förmåga att reparera sig själv och kan göra så att områden med celluliter ser värre ut än de är.3

De kalorier vi konsumerar från alkohol kan inte förbrukas på ett användbart sätt i kroppen vilket gör att de är fria att bildas till fett om du är i ett kaloriöverskott (och det är enkelt att vara när man dricker alkohol).4 Alkohol innehåller också toxiner som kan påverka åldrande och svälla upp magen och ansiktet.

Att ta med sig

Det är otroligt vad lite träning och en hälsosam kost kan göra för dig. Alla kan börja med att höja sitt intag av vatten och sedan följa med att träna mer regelbundet. Detta, i kombination med att göra hälsosammare val när du kan, kan minska dina celluliter. Men kom ihåg - celluliter är fullkomligt normalt och kan ofta vara genetiskt - vilket betyder att du kanske fortfarande har celluliter efter en viktminskning, och det är helt okej.

 

Våra artiklar ska endast användas för informations- och utbildningssyfte och är inte avsedda att tas som någon medicinsk rådgivning. Om du är orolig över något, vänd dig till proffesionellt kunniga inom hälsa innan du tar kosttillskott eller inför några större förändringar i din kost.

  1. Rawlings, A. V. (2006). Cellulite and its treatment. International journal of cosmetic science28(3), 175-190.
  2. Sawka, M. N., Cheuvront, S. N., & Carter, R. (2005). Human water needs. Nutrition reviews63(suppl_1), S30-S39. 
  3. Black, C. E., Huang, N., Neligan, P. C., Levine, R. H., Lipa, J. E., Lintlop, S., … & Pang, C. Y. (2001). Effect of nicotine on vasoconstrictor and vasodilator responses in human skin vasculature. American Journal of Physiology-Regulatory, Integrative and Comparative Physiology281(4), R1097-R1104. 
  4. Goodman, G. D., Kaufman, J., Day, D., Weiss, R., Kawata, A. K., Garcia, J. K., … & Gallagher, C. J. (2019). Impact of smoking and alcohol use on facial aging in women: results of a large multinational, multiracial, cross-sectional survey. The Journal of clinical and aesthetic dermatology12(8), 28. 
Claire Muszalski
Skribent och expert
Visa Claire Muszalski profil
Claire är en certifierad dietist från The Academy of Nutrition and Dietetics och även cetrifierad Hälsa- och Wellnesscoach genom the International Consortium for Healt and Wellness Coaching. Hon har en kandidatexamen i biologi och en masterexamen i klinisk dietik och nutrition från University of Pittsburgh. Att prata och skriva om mat och hälsa ligger Claire varmt om hjärtat och hon använder också gärna hennes färdigheter till att hjälpa andra att nå sina mål inom träning och hälsa. Claire är också cetrifierad spinninginstruktör och älskar den mentala och fysiska energiboosten hon får av sin regebundna löpning och yoga. När hon inte spenderar tid på att hålla sig själv vid god hälsa hejar hon gärna på sin hemstads idrottslag i Pittsburgh, eller lagar mat till familjen.
myprotein