Hoppa till huvudinnehåll
KOSTTILLSKOTT

Multivitaminer är inte alltid nödvändiga

Multivitaminer är inte alltid nödvändiga
Emily Wilcock
Skribent och expert2 år I år
Visa Emily Wilcock profil

Multivitaminer. De kommer i många storlekar och former och du kan hitta dem på mer eller mindre alla livsmedelsbutiker, apotek eller online. Det är troligt att inte du heller är en främling för dem. Du kanske har några minnen från barndomen när dina föräldrar pratar om vikten i att du tar dina multivitaminer. Roliga föräldrar gav ofta sina barn fruktiga gummiversioner. Om du hade föräldrar som mina, fick du bara ta den vanliga tablettvarianten. Men jag är inte bitter...

Nåväl, i sin senaste video berättar Nutritionisten och Phd forskaren Richie Kirwan om "all-around" tillskottet. Som alltid, han säger inte hur du borde leva ditt liv - han vill bara att du gör informerade val.

https://youtu.be/SecPzas5T4o

Vad innehåller en multivitamin

Multivitaminer kan vara lite av ett wildcard. De kan innehålla vilken blandning av vitaminer, mineraler och till och med andra ämnen, i nästan vilken dos som helst som valts av tillverkaren. Även om det inte finns något fast recept, finns det riktlinjer som måste följas, särskilt DRI - eller referensnäringsintag.

I Storbritannien innehåller varje multivitamintillskott vanligen tillräckligt av varje näringsämne för att förse dig med 100% av DRI. Det är däremot värt att ha i åtanke att vi alla har olika vitmin- och mineralbehov. Vuxna kvinnor, till exempel, behöver mer järn än män. På grund av detta sätts DRI normalt på en nivå som uppnår 95% av populationens näringsbehov.

Information om vitaminer och mineraler och mikronäringsämnen listas troligen på sidan av förpackningen där det står hur mycket av varje mikronäringsämne tillskottet innehåller - vanligen står det i milligram eller microgram och procenten av DRI. Mängden vitaminer och mineraler i tillskotten är må, men det är för att kroppen inte behöver så mycket - det är därför de kallas mikronäringsämnen.

Behöver man verkligen dem?

Ögonblicket ni alla har väntat på. Anledningen till att du klickade på den här artikeln. Behöver du verkligen multivitaminer? Svaret: nej.

*flämtningar*

Okej, det var lite dramatiskt. Ta det3 lite lugnt, för det är inte slutet på den här videon. Om du har en välbalanserad kost, du äter tillräckligt med kalorier och inte utesluter några livsmedel eller livsmedelsgrupper behöver du troligen inte multivitamin. Du kommer då redan få i dig allt genom kosten.

Men om vi tittar på data på befolkningen i Storbritannien ser vi att det är vanligt för människor att ha ett underskott på vissa näringsämnen speciellt kalcium, järn, zink, vitamin D och B12. Det beror ofta på en obalanserad och restriktiv kost. Till exempel, om någon inte äter rött kött är det troligare att de har ett underskott på järn. Liknande är det för någon som inte äter mejeriprodukter vanligare med ett underskott på kalcium.

Föga överraskande ser veganer en högre nivå av brister än resten av befolkningen, eftersom de minskar många av kostkällorna till vitaminer och mineraler. Så veganer måste vara mer proaktiva för att nå sina dagliga behov.

Ett kaloriunderskott kan också bidra till att du minskar ditt intag av vitaminer och mineraler, vilket ökar din sannolikhet att få brist på vissa näringsämnen.

Vitamin D

Richie säger, och vi citerar, "om du har en balanserad kost, får du förmodligen alla de näringsämnen du behöver." Nåväl, nu vill han gå tillbaka till sina tidigare ord och ge oss några hemliga sanningar om D-vitamin.

Du förstår, den bästa källan till Vitamin D är inte kosten - det är solen. I Storbritannien är det molnigt och det regnar hela tiden så det är nästan helt omöjligt för människor där att uppnå sin dagliga rekommenderade dos. Svaret på det? Kosttillskott.

Det finns andra vitaminer och mineraler som är svåra att få tag på. Din kropp kräver mycket kalcium och magnesium, så det är vanligt att ha brist på dessa. Och i en multivitamin är det sällsynt att mängden av dessa näringsämnen är 100 % av ditt RNI, så det kan vara värt att komplettera dessa separat.

Att ta med sig

Så nu har du all fakta. Men hur ska du göra? Litar du på att din kost är tillräckligt balanserad för att möta dina vitamin- och mineralbehov? Eller kommer du att fylla dina stövlar med multivitaminer under överskådlig framtid?

Som alltid, om du är orolig för näringsbrister är det värt att konsultera en nutritionist för professionell rådgivning, eftersom näring inte är "en storlek passar alla".

Våra artiklar ska endast användas för informations- och utbildningssyfte och är inte avsedda att tas som någon medicinsk rådgivning. Om du är orolig över något, vänd dig till proffesionellt kunniga inom hälsa innan du tar kosttillskott eller inför några större förändringar i din kost.

Emily Wilcock
Skribent och expert
Visa Emily Wilcock profil
Emily studerar Business Management och marknadsföring vid University of Birmingham och är nu under sitt praktikår. Hon har ett starkt intresse både för att skriva och fitness och är därför glad att kunna kombinera dem. Emily tycker om att spendera fritiden med sina vänner både i och utanför gymmet.
myprotein