Hoppa till huvudinnehåll
LIVSSTIL

Vad är kålsoppdieten? | Är den bra för viktminskning?

Vad är kålsoppdieten? | Är den bra för viktminskning?
Claire Muszalski
Skribent och expert3 år I år
Visa Claire Muszalski profil

Kålsoppa är säkert inte ett förstahandsval hos många människor, men om du är ute efter en snabb viktminskning för att kickstarta din resa, kan det här vara något för dig. I den här artikeln går vi igenom vad kålsoppdieten är, vilka potentiella för- och nackdelar den har och mer därtill. Allt för att hjälpa dig i avgörandet om det här är någon som skulle passa dig eller inte.

Vad är kålsoppdieten?

Kålsoppdieten är designad för en snabb viktnedgång genom att du begränsar ditt matintag till att äta en låg procent fett och ofta en kalorisnål kålsoppa. Kål är rikt på fiber och låg i kalorier. Dieten har funnits i flera år och blir ofta "uppfunnen" på nytt med samma grundprincip - en vecka med måltider som är väldigt låga i kalorier, mestadels bestående av kålsoppa.

Hur länge håller man på?

Generellt, så pågår kålsoppdieten i en vecka och den lovar en snabb viktnedgång. Däremot bör man ha i åtanke att den största delen av viktnedgången under en sån kort period är vätska.

Vilken mat är tillåten under kålsoppdieten?

Enligt en version som publicerades 2004, tillåter dieten också vissa frukter, grönsaker, drycker, fullkornsris, lättmjölk och magert nötkött och kyckling under veckan. Såklart också, kålsoppa.

Kan den hjälpa till med viktminskning?

Enligt de som har gjort dieten kan man gå ner omkring 4,5kg eller mer på en vecka. Det är en diet där man ligger väldigt lågt i kaloriintag, vilket troligen också kan leda till en snabbare viktnedgång.

Men, om du ser ändringar på vågen, kanske de inte är permanenta - det kan helt enkelt vara en effekt av att du har gått ner i vätska och en kombination av lite fett och muskelmassa.

Vilka är fördelarna?

Struktur

Om du tycker att det är svår att äta hälsosamma val av mat eftersom du inte är säker på vilka livsmedel du ska välja, kan det vara en fördel med en väldigt detaljerad kostplan, vilket den här dieten erbjuder.

Snabba förändringar i vikten

Även om resultaten inte är långvariga så kommer den drastiska kostplanen troligen att leda till någon slags viktminskning kortsiktigt sett.

Matvaror som är hälsosamma för hjärtat

Även om resultaten av dieten är kortsiktiga, så är den baserad på frukt, grönsaker, margert kött och fullkort - vilket i sig är ett bra konstmönster.

Finn det några nackdelar?

Gastrointestinala biverkningar

Ett högt intag av fibrer kan leda till gasproblen om ditt matsmältningssystem inte är van vid den nivån på en daglig basis. Var därför medveten om att du kan få stå ut med mer gaser är du är vad vid.

Höga natriumnivåer

Om du har några medicinska eller hälsoproblem som gör att du ska minska dina natriumnivåer, så är många soppor och buljonger väldigt salta. Var medveten om mängden natrium i de soppor du köper.

Svaghet

Om du äter få kalorier med minimalt med kolhydrater, likt den här dieten, så kan du känna dig trött och svag under dagen. Det kommer troligen vara svårt att prestera i krävande fysisk aktivitet eller motion. Det kan också orsaka trötthet och göra dagliga uppgifter svårare.

Recept på kålsoppa

Ingredienser:
  • 6 salladslökar
  • 2 gröna paprikor
  • 1-2 burkar med tärnad tomat
  • 1 bunt med sekker
  • 1-2 buljongtärningar 
  • 1 kålhuvud
  • Omkring 3,5 ml  V8 Juice (valfritt) 
Instruktioner:
  1. Hacka alla råa grönsaker i små bitar och lägg till tomatburkarna och buljongtärningarna.
  2. Täck över med vatten (och v8 juice om du vill) och låt det koka upp i en stor kastrull.
  3. Koka soppan i omkring 15 minuter tills att grönsakerna är mjuka.
  4. Du kan om du vill lägga till persilja, Worcestershiresås och svartpeppar. 
Närningsinnehåll:
Kalorier (hela receptet 1 port.) 400 kcal
Fett 2.3g 
Kolestorol  0mg 
Natrium 2100mg 
Kolhydrater 92g 
Kostfibrer 35g 
Socker 51g 
Protein  19g 

Kålsoppdiet FAQs

Kan jag träna medan jag gör kålsoppdieten?

Ett så pass långt kaloriintag, som den här dieten innebär, kan göra det svårt att träna allt för mycket. Dieten föreslår dock träning för att snabba på viktminskningen och diskuterar kring att bygga upp aktivitetsnivån över tid. Men, vad försiktigt med all träning som är ansträngande eftersom du ligger så lågt i kalorier.

Varför känner jag mig så trött?

En väldigt lågkalori-diet, speciellt de som är låga på kolhydrater, gör att din kropp känner sig trött. Utan mycket bränsle (kalorier) som kommer i form av mat försöker din kropp att spara energi- det gör att du känner dig trött.

Vad får man dricka under kålsoppdieten?

Det är tillåtet att dricka drycker som är lightprodukter, lättmjölk, vatten, tranbärsjuice, te och kaffe.

Kan jag dricka kaffe under kålsoppdieten?

De flest versionerna av kålsoppdieten tillåter svart kaffe, men inte kaffe med mjölk.

Tyckte du om att läsa de här experåden?

LÄS DE HÄR ARTIKLARNA HÄRNÄST:

KOSTTILLSKOTT

De bästa sätten att snabbt minska kroppsfett

Börja din resa mot en mer vältränad kropp med de här tipsen!

LIVSSTIL

Den perfekta kvällsrutinen för en god sömn

Är du trött på att ligga uppe och räkna får? Vi kan hjälpa dig.

3 år I årAv Monica Green
NÄRING

Hur man beräknar ett kaloriunderskott i 3 steg

Hur du tar reda på vilket kaloriunderskott som behövs för att du ska nå dina mål.

Claire Muszalski
Skribent och expert
Visa Claire Muszalski profil
Claire är en certifierad dietist från The Academy of Nutrition and Dietetics och även cetrifierad Hälsa- och Wellnesscoach genom the International Consortium for Healt and Wellness Coaching. Hon har en kandidatexamen i biologi och en masterexamen i klinisk dietik och nutrition från University of Pittsburgh. Att prata och skriva om mat och hälsa ligger Claire varmt om hjärtat och hon använder också gärna hennes färdigheter till att hjälpa andra att nå sina mål inom träning och hälsa. Claire är också cetrifierad spinninginstruktör och älskar den mentala och fysiska energiboosten hon får av sin regebundna löpning och yoga. När hon inte spenderar tid på att hålla sig själv vid god hälsa hejar hon gärna på sin hemstads idrottslag i Pittsburgh, eller lagar mat till familjen.
myprotein