Hoppa till huvudinnehåll
TRÄNING

Det här händer med kroppen efter ett träningsuppehåll

Det här händer med kroppen efter ett träningsuppehåll
Myprotein
Skribent och expert3 år I år
Visa Myprotein profil

AV: Evangeline Howarth

Till att börja med, om du är orolig över att missa en dags träning, sluta då läsa efter nästa mening. Det är helt okej att missa en dag och det kommer inte har någon påverkan på din fitnessnivå eller kroppsbyggnad - faktum är att det kanske till och med gör dig gott att vila upp dig.

Om pausen däremot har varit en eller två veckor, eller till och med några månader, då kan du förvänta dig en del förändringar i din styrka, uthållighet, kroppsfett och metabolism för att nämna några förändringar. Det här är vad du kan förvänta dig vecka för vecka.

Vecka 1

Att ta en vecka från träningen kommer troligen inte göra mycket skillnad alls. Faktum är att en vecka med vila, fler sömntimmar och lite stretching kan göra underverk för din återhämtning, vara skadeförebyggande och höja energinivåer, vilket sedan kan göra att du är redo att tackla din träningsrutin veckan efter.

Om du måste ta mer än en veckas vika, fundera då på att få in träningen i en mindre skala med en enklare träningsrutin och färre pass för att sakta ner effekterna av en mer stillasittande livsstil - kom ihåg, någonting är bättre än ingenting alls.

Vecka 2

Enligt undersökningar som har gjorts är det här veckan du kommer börja se en minskning i din aeroba kapacitet. Känns det som att lungorna ska sprängas efter att du har gått upp för trappen? Det här är anledningen...

En annan studie visade att V02 max hos råttor minskade med 50% efter två veckor utan träning - V02 max är den bästa hastigheten med vilken dina lungor, muskler och hjärta kan använda syre under träning. Ytterligare en studie av fotbollsspelare på elitnivå visade att spelarnas prestationer i högintensiva sprinter försämrades efter två veckors vila. Däremot kanske du inte behöver oroa dig så mycket för kroppssammansättningen (muskelmassa/fettmassa etc.) eftersom undersökningen visade att det inte var någon större skillnad efter den här tvåveckorsperioden.

1 månad

Även om du är en elitidrottare, kommer du att märka en del förändringar efter en månad utan regelbunden träning. En studie av tävlingssimmare visade att kroppens fettmassa ökade med omkring 12% och att det också var en minskning av V02 Max efter 4-5 veckor utan träning. Just den här studien gjordes enbart med 8 simmare, men andra studier har gjorts med liknande resultat.

Ytterligare en studie som gjordes med atleter på elitnivå visade att uthålligheten minskade med 21% efter 4 veckor utan träning. Det är inte helt och hållet dåliga nyheter, om du skippat träningen i en månad, kan din styrka vara mer eller mindre bibehållen. Men med det sagt, enligt en studie som gjorts kan du känna att du har tappat mer kraft än någon som har tränat en längre period, om styrkan nyligen blivit förvärvad.

2+ månader

Om vi säger såhär, förvänta dig inte att du ska kunna lyfta dina tidigare PB:n din första dag tillbaka på gymmet. Efter så här lång tid borta från träningen, kommer du troligen känna dig ganska otränad. Oavsett om du har varit borta på grund av en skada eller någon annan anledning, låt dig inte sänkas av att behöva börja om från början igen.

Faktum är, att en del undersökningar menar att det är enklare att komma tillbaka där du var andra gången än vad det var att ta sig dit den första vändan. En del studier menar att "muskelminnet" betyder att en del celler i dina muskler kommer ihåg specifika rörelser och det gör det därför enklare för dig att nå framsteg än den första gången (det kräver dock fortfarande en hel del arbete).

Att ta med sig

Kom ihåg, oavsett hur lång tid det har gått sedan sist så är det aldrig för sent att börja igen. Om din träningsrutin har hamnat i skymundan ett tag, ha då i åtanke att någonting är bättre än ingenting när det kommer till träning - att klämma in tio minuter här och där, eller arbeta runt en skada kan göra en stor skillnad när det kommer till din hälsa, allmänna kondition och kroppsuppbyggnad.

Vill du veta mer om kost och träning? LÄS DE HÄR ARTIKLARNA HÄRNÄST:
KOSTTILLSKOTT

De bästa sätten att snabbt minska kroppsfett

Börja din resa mot en mer vältränad kropp med de här tipsen!

NÄRING

Bulkdiet | En introduktion till en hardgainers diet

Ta dig över den där platån du står still på och gå upp i vikt med de här tipsen för en hardgainer.

3 år I årAv Myprotein
TRÄNING

Magträning | 7 magövningar för en definierad, platt mage

Vill du utveckla din magträning? Få en definierad och platt mage genom att lägga till de här magövningarna från artikeln i ditt träningsprogram.

3 år I årAv Myprotein
Myprotein
Skribent och expert
Visa Myprotein profil
myprotein