Hoppa till huvudinnehåll
KOSTTILLSKOTT

Du kan behöva öka ditt järnintag | nutritionisten förklarar

Du kan behöva öka ditt järnintag | nutritionisten förklarar
Emily Wilcock
Skribent och expert2 år I år
Visa Emily Wilcock profil

Järn. Det pratas ofta om det men aldrig på djupet. Faktum är att det är en av de viktigaste mineralerna för kroppen och bör inte förbises.

Järn är på agendan i det här avsnittet av Nutritionisten förklarar. Nutritionisten och MyProteins produktutvecklare Katie Brown är här för att förklara allt du behöver veta om järn, vikten av det och riskerna med ett underskott av det.

https://youtu.be/l5eSxn8Fu7Q

Vad är järn?

Järn finns i alla våra celler med mestadels i de röda blodkropparna. Du kanske eller kanske inte kommer ihåg från biologin i skolan att de röda blodkropparna ansvarar för att forsla syre till fårn våra lunger till andra organ. Din järnstatus påverkar aktiviteten hos hjärta, lever, muskler och nervimpulser. Järn är alltså ansvarig för mer än du kanske inser.

Det är också en viktig komponent i hemoglobin, ett protein som överför syre från lungorna till din vävnad. Järn är också en komponent i myoglobin, som är ett annat protein som ger syre och stödjer muskelmetabolism och frisk bindväv.

Gå inte utan, fyll på din kost med några järnrika livsmedel:

Något du kanske inte vet är att järn i kosten har två huvudformer - hem och icke-hem. Hem är en järnhaltig förening som utgör den icke-proteiniska delen av hemoglobin.

Växter och järnberikade livsmedel innehåller endast icke-hemjärn. Denna speciella typ av järn måste brytas ned av syra i magen innan det kan tas upp.

Järnbrist

Järnbrist, eller anemi, drabbar en stor del av världens befolkning. Omkring 23% av hela världens befolkning är anemiska. Av den här anledningen bör vi vara väl insatta i allt som handlar om järn. För lite hörn påverkar antalet röda blodkroppar i vår kropp och- eftersom de röda blodkropparna transporterar runt syre i kroppen - innebär färre röda blodkroppar att en begränsad nämn syre flödar till dina organ och din vävnad.

Men oroa dig inte - järnbrist kommer gravid. Det utvecklar från en utarmning av dina järndepåer - att du har en mild järnbrist - till järnbrist i form av anemi, vilket allvarligare. Dina symptom kommer också variera beroende på hur stor din järnbrist är, men normala symptom som associeras med anemi är blek hy, trötthet, yrsel och svaghet.

Alla människor förlorar en del järn när de går på toaletten och genom huden men de här förlusterna är små och kroppen kan hantera det. Vissa grupper har en större risk för brist än andra. Kvinnor som blöder månadsvis genom menstruation har en större risk. Gravida kvinnor har också en större risk i och med den ökade produktionen av röda blodkroppar som krävs för att bebisen ska växa.

Personer med gastrointestinala störningar löper också en högre för järnbrist risk eftersom de kan uppleva dålig absorption av järn i kombination med förlust av järn från mag-tarmkanalen. Denna kombination kan leda till en negativ järnbalans.

Järntillskott

Att säkerställa att du får i dig tillräckligt med järn kan vara svårt, speciellt om du bara får det genom kosten. Det kan också vara en större utmaning för personer som följer en växtbaserad, icke-animalisk och flexitariansk kost eftersom de då inte äter några av de livsmedelskällor som är rikast på järn - som rött kött.

Det är därför det kan vara värt att ta ett järntillskott. De flesta järntillskott innehåller en variant av järn som är mycket löslig och lättare för din kropp att använda.

Andra kosttillskott att hålla ögonen öppna för är kombinationer som innehåller vitamin B12 och vitamin A eftersom de båda kan hjälpa till att stödja järnmetabolismen. Koppar stöder transporten av järn runt din kropp, hjälper det att nå dina celler och vävnader, och C-vitamin förbättrar järnupptaget. Vilken kombo.

Kan man ta för mycket järn?

Så, hur mycket är för mycket och kan man verkligen ta för mycket? Överraskande nog, ja. Även om våra kroppar kan lagra ett järnöverskott så är det möjligt att överstiga den rekommenderade dosen. Symptom för för mycket järn är t.ex. förstoppning, illamående och magsmärtor.

Att ta med sig

Där har vi det. Nu när vi har benat ut allt borde du vara med på banan. Om du är orolig över dina järnnivåer ska du alltid prata med din läkare för att vara säker. Men som du nu vet så är järn ansvarigt för mycket mer än många av oss inser så det är viktigt att hålla dig på topp med ditt intag av järn, oavsett om det sker via tillskott eller genom din kost.

Vill du läsa mer om nutrition? LÄS DE HÄR ARTIKLARNA HÄRNÄST:

Emily Wilcock
Skribent och expert
Visa Emily Wilcock profil
Emily studerar Business Management och marknadsföring vid University of Birmingham och är nu under sitt praktikår. Hon har ett starkt intresse både för att skriva och fitness och är därför glad att kunna kombinera dem. Emily tycker om att spendera fritiden med sina vänner både i och utanför gymmet.
myprotein