Hoppa till huvudinnehåll
TRÄNING

Så hjälper yoga till att lindra stress | avslappningstekniker med yoga

Så hjälper yoga till att lindra stress |  avslappningstekniker med yoga
Myprotein
Skribent och expert7 månader I år
Visa Myprotein profil

Du har kanske redan hört talas om de många fördelarna med yoga (toning, ökad rörlighet i leder, muskelstärkning, för att nämna några), men förutom de betydande fördelarna för din fysiska hälsa har yoga nu visat sig göra stora underverk i kampen mot stress.

Inbitna yogautövare kommer redan att uppskatta yogans lugnande egenskaper. Du behöver inte vara en expert för att uppskatta den effekt yogan kan ha på dina stressnivåer; även en kort stund med lugna övningar kan tysta sinnet och erbjuda lite lindring, om inte annat från lugnet att fokusera på din andning och balansera samtidigt som du blir av med några irriterande muskelvärk.

Vi har också en helt ny uppsättning i vår yogafokuserade kollektion - Composure - så att du kan kitta dig för ett fantastiskt yogaflow. Ta dig en titt på den nya kollektionen här.

Yoga mot stress

En forskningsstudie från universiteten i Coventry och Radboud har analyserat 18 studier med 846 deltagare. Denna studie fann att personer som praktiserar mindfulnessbaserade interventioner (MBI) har signifikant lägre nivåer av molekyler som aktiverar gener kopplade till inflammation.2 Dessa molekyler frigörs efter stressiga händelser på grund av den så kallade "fight or flight"-reaktionen.

Ivana Buric, huvudforskaren från University of Coventry, förklarade det så här: "Det finns miljoner människor runt om i världen som redan upplever hälsofördelarna med MBIs som yoga eller meditation. Det som de kanske inte inser är att dessa fördelar börjar på en molekylär nivå och kan påverka hur vårt genetiska material utför sina uppgifter. Med andra ord, MBIs får hjärnan att reglera våra DNA-processer på ett sätt som förbättrar vårt välmående."2

För dem som ännu inte har bemästrat de skickliga men meningsfulla rörelserna inom yoga eller upplever att deras stela lemmar mer irriteras än lindras av försöken att få benet bakom huvudet, kan yoga verka som en stressig upplevelse. Men det kan vara så att du inte utför rätt positioner.

Sittande ställningar kan hjälpa dig att känna dig lugn och underlätta i en mer meditativt tillstånd när du behöver reflektera. Stående positioner, å andra sidan, kan få dig att känna dig stärkt samtidigt som de väcker dina muskler och fokuserar ditt sinne.

De mest populära yogapositionerna

En omröstning, inklusive erfarna proffs och yoga-nybörjare, antyder att vissa positioner är mer avslappnande än andra. Så om du letar efter en bra startpunkt för den mest avslappnande sessionen möjligt, här är de 5 bästa lugnande positionerna:

Barnets position (Balasana): Den här viktiga lugnande och lugnande positionen återkommer många gånger under ett yogapass.

Broposition (Setu Bandha Sarvangasana): Denna spänning-lindrande position kan hjälpa dig att slappna av.

Död mans position (Savasana): Detta kan anses vara en av de enklaste yogapositionerna, men när stressen tar över kan det vara en riktig utmaning att ligga stilla. Denna position utlöser din avslappningsrespons. Betrakta det som övning för att slappna av.

Stående framåtböjning (Uttanasana): Denna övergångsposition kan hjälpa till att lindra spänning när den hålls som en fristående position.

Örnposition (Garudasana): Denna position lindrar dina axlar där mycket av din spänning samlas efter en påfrestande dag. Balansering fokuserar sinnet och rensar dina tankar.

Composure - kläder gjorda för yoga

Det senaste tillskottet till Composure-serien har sömlös design och supermjuka tyger, vilket gör den perfekt för yogis. Dessa bekväma och stiliga plagg ger dig full rörelsefrihet, vilket gör det möjligt för dig att utföra även de svåraste yogapositionerna med stil.

Med nya sport-bh:ar, leggings, shorts, hoodies, joggers, linnen och mycket mer är denna nya kollektion garanterad att hjälpa dig att kickstarta din motivation.

Prova de senaste yogakläderna med vår nya Composure-kollektion!

För mer composureinspo, läs de här artiklarna:

Även om de nya tillskotten i vår kollektion är i damavdelningen så har vi många bra alternativ till yogakläder även för herrar.

Att ta med sig

Eftersom stress tyvärr är en del av vardagen för många av oss, är det viktigare än någonsin att ta lite lugn tid för våra sinnen och kroppar att koppla av. Yoga kan vara din räddning efter en stressig dag, den väntar bara på att du ska prova det.

Vi har också en helt ny yogakollektion som väntar på att du ska upptäcka... så kom igen!

 

Våra artiklar ska endast användas för informations- och utbildningssyfte och är inte avsedda att tas som någon medicinsk rådgivning. Om du är orolig över något, vänd dig till proffesionellt kunniga inom hälsa innan du tar kosttillskott eller inför några större förändringar i din kost.

  1. Buric, I., Farias, M., Jong, J., Mee, C., & Brazil, I. A. (2017). What Is the Molecular Signature of Mind-Body Interventions? A Systematic Review of Gene Expression Changes Induced by Meditation and Related Practices. Frontiers in immunology8, 670. https://doi.org/10.3389/fimmu.2017.00670
  2. Coventry University. (2017, June 15). Meditation and yoga can ‘reverse’ DNA reactions which cause stress, new study suggests. ScienceDaily. Retrieved April 23, 2021 from www.sciencedaily.com/releases/2017/06/170615213301.htm
Myprotein
Skribent och expert
Visa Myprotein profil
myprotein