Hoppa till huvudinnehåll
KOSTTILLSKOTT

Därför ska du aldrig torrskopa PWO: Nutritionisten förklarar

Därför ska du aldrig torrskopa PWO: Nutritionisten förklarar
Monica Green
Skribent och expert2 år I år
Visa Monica Green profil

Fintessindustrin är ingen främling för enstaka kontroverser och en av de mest bisarra av de senaste trenderna är att torrskopa. Har du någon gång haft tidspress och varit desperat över att ta dig till gymmet? För att spara ett par sekunder har några gymbesökare börjat kasta i sig en skopa pre-workout (pwo) utan något som helst vatten.

Låter hemskt, eller hur? Ja, det är det faktiskt. Tyvärr så är det här en farlig trend som har spridit sig som en löpeld över GymTok med människor som taggade halsar pwo innan ett svettigt pass. Men med den här trenden följer några seriösa risker - några av dem är potentiell dödliga.

De goda nyheterna är att Richie Kirwan är här för att ta oss genom alla de här riskerna i den senaste "nutritionisten förklarar" videon. Han rätar ut det här med torrskopning. Det här är anledningarna till att du inte ska hålla till pwo-pulver torrt.

https://youtu.be/kHn37UqQguo

"Fördelar" med att torrskopa

Richie använder termen "fördelar" väldigt löst här. Han har gjort lite Youtubeforskning kring torrskopning och funnit att några förbryllande skäl till varför människor skippar vattnet i sin PWO. Inga av dem är på något vis övertygande.

"Det sparar tid"

Att torrskopa kan spara dig upp till 90 sekunder medan du väntar på att kranen ska rinna och du skaka din PWO. Är 90 sekunder verkligen värt de potentiella konsekvenserna?

Lathet

Du orkar bara inte ta fram din shaker, starta kranen och skaka ihop den. Kom igen, om du är på väg till gymmet för att göra marklyft kan du också hitta motivationen till att blanda din PWO. Inga genvägar.

En snabbare upptagning av koffein

Några ivriga torrskopare argumenterar för att en fördel är ett snabbare upptag av koffein med torr skopa, Richie säger att det finns en gnutta sanning i det. Detta är eftersom några substanser kan absorberas direkt från blodkärlen i munnen.

Riche påpekar dock att du bara har PWO:n i munnen i några sekunder vilket ger näst in till minimal tid för det att absorberas på den vägen.

Att torrskopa innebär mer tillskott. Faktagranskning: det gör det inte!

Den mest chockerande anledningen till torrskopning som Richie fann under sin Youtubeundersökning var att torrskopning "tillåter dig att använda mer tillskott eftersom du inte fyller magen med vatten." Detta har en stor risk för att vara farligt - att fylla magen med högt bioaktivt pulver är definitivt inte en bra idé.

Därför ska du inte torrskopa

Så nu när Richie avslöjade de så kallade "fördelarna" med torrskopning, låt oss gå in på alla anledningarna till att du inte borde göra det. Det är många.

Det är en stor mängd

Skoporna för PWO är mindre men den där lilla skopan innehåller fortfarande en stor mängd pulver att svälja. Utan vatten är detta ganska svårt, du kan råka andas in det och istället hosta ut allt. Eller som Richie uttrycker det: "du kanske andas in en del till lungorna, vilket betyder att du kommer hosta ut ett neonmoln med skadliga ångor och du kommer se ut som den **** du faktiskt är". Det är enkelt sagt inte värt att prova den här teorin.

Du riskerar dina tänder

PWO är otroligt syrerikt och när du torrskopar sätter du de syreingrediensera i direkt kontakt med dina tänder. Richie säger: "Jag bryr mig inte om hur bra träningspasset är, jag vill inte förlora mina tänder för att jaga den perfekta pumpen."

Vatten är nödvändigt för absorberande

Torrskopare verkar också glömma att den viktigaste och mest värdefulla när det kommer till ett bra träningspass är vatten. Han förklarar: "Vatten är nödvändigt för absorberandet av ingredienserna i PWO:n från matsmältningen och vidare till ditt blodflöde." Utöver det så är PWO:er designade för att använda med en korrekt mängd vatten för att optimera absorberandet av den.

Vatten är nödvändigt för viktiga ingredienser

Om vi håller oss till ämnet vatten så är det också nödvändigt för funktionen av några viktiga ingredienser i PWO. Till exempel, citrullin malat - den ingrediens som ökar blodflödet till musklerna behöver en högre blodvolym. Såhär förklarar Richie det...

"Hela poängen med pumpförstärkare är att ta fördel av blodvolymen, vilket mestadels består av vatten, för att se till att musklerna sväller under ett träningspass." Så varför skippar vi vatten nu igen?

Vatten är en prestationshöjare"

Richie är inte färdig med vattnet än - det fungerar också som en prestationshöjare i sig själv. Han förklarar att forskning har visat att när du blir mer uttorkad minskar din muskulära styrka. Så, men Richies ord, "hur kunde du möjligen tro att det är en dålig idé att dricka vatten innan ett träningspass."

"PWO smakar avskyvärt oupplöst"

Har du någon gång druckit ofiltrerad och outspädd saft? Ja, inte så trevligt. Att torrskopa PWO är som det men ännu värre eftersom det inte ens är flytande. PWO är gjort för att späs ut i vatten så smakerna kommer vara alldeles för potenta när de inte är upplösta.

Igen säger Richie det bäst...

"De är fulla med smaker och sötningsmedel som smakar toppen när de är upplösta till korrekt mängd. Men om du intar dem i koncentrerad form är det som en fest i dina smaklökar som du aldrig ville gå på."

Kan orsaka en upprörd mage

Att torrskopa kan inte bara orsaka upprörda matlökar, det kan också orsaka en upprörd mage. Det beror huvudsakligen på de stora mängderna koffein och kreatin som finns i många PWO:er. Som Richie säger: "det sista du vill är att gå in för ett tungt träningspass när det känns som att magen vänder sig ut och in." Hmm, ja vi passar på den.

Att späda ut pre-workout med vatten hjälper din mage att tolerera koffein och kreatin, vilket ger dig massor av energi för ditt träningspass, men utan magbesvär.

Torrskopa kan vara dödligt

Den sista och största anledningen till varför du inte ska torrskopa är den potentiellt seriösa hälsorisken. Några personer har hamnat på sjukhus med misstänkta hjärtattacker efter torrskopning. Det är inte värt den torra skopan.

Att ta med sig

Richie är verkligen ingen som förespråkar att torrskopa din PWO. Lista av det negativa med det är långt och det är en väldigt kort och svag lista av potentiella "fördelar". Richies avslöjar dock att han ibland torrskopar sitt kreatin på morgonen av lathet (fy skäms Richie). Men han sköljer alltid ner med vatten och det är absolut inget han rekommenderar - även om du följer upp med vatten direkt efter.

Richies sista ord i frågan: "torrskopa inte din PWO. Det är helt och håller idiotiskt."

Vill du har mer råd om kosttillskott? LÄS DE HÄR ARTIKLARNA HÄRNÄST:

KOSTTILLSKOTT

Varför och när ska man ta BCAA?

Kanske är BCAA ett kosttillskott för dig?

3 år I årAv Myprotein
KOSTTILLSKOTT

När ska man ta kreatin?

Ta reda på när och hur du bör ta det här kosttillskottet.

Monica Green
Skribent och expert
Visa Monica Green profil
Monica är ursprungligen från South London, hon tog examen i Filosofi från University of Leeds. Efter att ha upptäckt sin kärlek för gymmet under studietiden drogs Monica till styrketräning vilket var till stor hjälp för henne under stressiga tider som student. Genom att skriva för en populär studentsida utvecklade hin sina färdigheter som skribent, hon skrev populära artiklar som publicerades regelbundet. Idag är hon lycklig att kunna kombinera sin kärlek för att skriva med passionen för gymmet. På sin fritid älskar Monica att laga mat, testa på nya restauranger med vänner och utforska nya vandringsleder.
myprotein