Hoppa till huvudinnehåll
KOSTTILLSKOTT

Kreatintabletter vs. pulver | Absorptionshastigheten påverkar inte effektiviteten

Kreatintabletter vs. pulver | Absorptionshastigheten påverkar inte effektiviteten
Emily Wilcock
Skribent och expert2 år I år
Visa Emily Wilcock profil

Kreatin är ett av de mest populära prestationshöjande kosttillskotten. Om du inte redan använder det tillskottet är det bara en fråga om när du börjar. Och när den tiden kommer, vilket den kommer göra, finns det bara ett beslut kvar att fatta. Tabletter eller pulver?

MyProteins produktutvecklare Katie brown har tagit sig tiden att bryta ner skillnaderna mellan kreatintabletter och kreatinpulver så att beslutet blir enklare för dig att fatta. Det här är faktan - allt du behöver göra är att välja. Du kan tacka henne senare.

https://youtu.be/-3QTO3E1ZI8

Vi ska inte tråka ut dig med ytterligare djupdykning om kreatin, vi har mer än väl täckt det ämnet förut. Men här är en snabb uppfriskning av minnet: kreatin är en molekyl som finns naturligt i kroppen och består av tre aminosyror - glycerin, arganin och metionin. Det hjälper kroppen att skapa mer ATP vilket är vår källa till energi. Detta kan förbättra prestationerna genom tatt det tillåter dig att träna under längre perioder. Ta reda på mer om det här.

KOSTTILLSKOTT

Vad är kreatin? | Fördelar, dosering & bieffekter

Så här tar du kreatin för bäst effekt.

2 år I årAv Myprotein

Tabletter

Tabletter skriker bekvämlighet för oss - lägg dem i en tablettbehållare tillsammans med dina andra dagliga tillskott så är det inget mer att tänka på. Men det är bara min åsikt, låt oss se vad Katie har att säga om det.

I tablettform måste kreatinet först smältas innan det kan användas av kroppen. Men spelar verkligen absorberingstiden någon roll? Kortfattat, nej. Eller, det finns för närvarande i alla fall inte tillräckligt med avgörande bevis för att ge ett definitivt svar. En sak som vi med all säkerhet faktiskt vet är att kreatin inte har en omedelbar effekt.

När du först börjar att ta tillskottet kreatin bör du inleda med en laddningsfas för att fylla upp dina celler. Ta tre gånger så den dagliga mängden under två veckor. Efter det bör du ha tillräckligt med kreatin lagrat för att ta del av fördelarna vid kommande träningspass. Hur snabbt kreatinet sen absorberas i ditt system påverkar inte dina träningspass. En snabb smältning behöver inte ha en enorm effekt med att vara konsekvent har det - det är viktigt för att se effekterna av ditt kreatintillskott.

Pulver

Det andra alternativet: Pulver. Det är självklart inte lika behändigt - du behöver ha med dig en behållare, gräva efter din skopa, ha en shaker till hands och doseringen blir inte lika precis som med en tablett.

Med nog av negativiteten. Kreatinpulver kostar minder per servering än kreatintabletter - så det är en fördel, och fördelarna slutar inte där. Pulver ger en större variation, vilket alltid är trevligt, och det är mer mångsidigt. Det kan inte gå fel med att tillsätta det i en smoothie.

Att ta med sig

Katie har talat och nu är resten upp till dig. Vad kommer det bli? Tabletter eller pulver? Eller båda. Det finns inge regel som säger att du behöver välja en och hålla dig till det. Kör hårt och mixa.

Tyckte du om den här artikeln? Läs mer om kreatin här:

 

Våra artiklar ska endast användas för informations- och utbildningssyfte och är inte avsedda att tas som någon medicinsk rådgivning. Om du är orolig över något, vänd dig till proffesionellt kunniga inom hälsa innan du tar kosttillskott eller inför några större förändringar i din kost.

Emily Wilcock
Skribent och expert
Visa Emily Wilcock profil
Emily studerar Business Management och marknadsföring vid University of Birmingham och är nu under sitt praktikår. Hon har ett starkt intresse både för att skriva och fitness och är därför glad att kunna kombinera dem. Emily tycker om att spendera fritiden med sina vänner både i och utanför gymmet.
myprotein