Hoppa till huvudinnehåll
NÄRING

Vegansk bulk måltidsplan & tips

Vegansk bulk måltidsplan & tips
Claire Muszalski
Skribent och expert2 år I år
Visa Claire Muszalski profil

Veganska atleter vet att växtbaserad kost är kraftfulla källor till näring och energi, men kan de innehålla tillräckligt med protein föra att tillföras vid en bulk? Självklart - du behöver bara planera i förväg och veta hur du ska strukturera up dina måltider.

Veganska dieter är mycket mer spännande än att bara äta sallader - faktum är att vegansk mat kan vara otroligt smakrik likväl som näringsrik. Därför har vi gjort en vegansk måltidsplan som är både smakrik och passande för att lägga på sig mer muskler. Kalori- och proteintäta livsmedel att överväga att lägga till i din kost, likväl som en måltidsplan för en hel veckan med vegansk kost.

https://youtu.be/vtdDKYoFr6U

Kan man bulka med vegansk kost?

När det kommer till att bulka finns det tre huvudpunkter: ett träningsprogram som utmanar musklerna till att växa, en tillräcklig mängd kalorier som stöttar träningen och tillräckligt med protein för att musklerna ska växa och återhämta sig.

När du har koll på en träningsrutin. så se till att maten ger tillräckligt med kalorier för en bulk (400-600 kcal mer än din dagliga förbrukning). Du kan använda vår makrokalkylator för att se dina ungefärliga siffror.

Vilken vegansk mat är bra för bulkning?

När man bulkar vill vi välja växtbaserade livsmedel som innehåller många kalorier och de som innehåller mycket protein. Som du ser nedan så är många av dem utmärkta källor till båda.

Proteinpulver:Det finns många alternativ för proteinpulver. Sojaprotein är et av de ursprungliga veganska alternativen med nu finns det också ätrprotein, risprotein och blandningar med de här källorna. Eftersom växtbaserat protein innehåller andra nivåer av olika aminosyror kan det vara användbart att kombinera flera källor.

Nötter: Nötter är ett näringens krafthus - de innehåller mycket protein, fett och kalorier likväl som mikronäringsämnen. Nötter kan antingen komma råa eller rostade men se efter om det är extra tillsatt olja - det är bäst att välja nötter utan tillsatt olja eller salt.

Fullkorn:Fullkorn som fullkornsris, quinoa, farro mm. är mindre bearbetade än typiska spannmålsprodukter vilket också gör att de ofta har mer protein och näring än deras raffinerade motsvarigheter.

Baljväxter: Bönor, ärtor och linser är viktiga för en välbalanserad och varierad växtbaserad kost. Hela kulturer har överlevt på bönor och ris i år - en kombination som tillhandahåller alla de essentiella aminosyrorna. Bönor, ärtor och linser kan alla lagras hemma, är enkla att förbereda och är en kostnadseffektiv proteinkälla.

Fettrika livsmedel: eftersom fett innehåller 9 kalorier per gram (jämfört med 4 kalorier per gram för protein och kolhydrater), fettrik mat har innehåller ofta många kalorier. Att välja hälsosamma fetter är viktigt - tanken är att tillsätta kalorier och se till att du stannar i ett kaloriöverskott för en framgångsrik bulk. Fettrik mat är livsmedel som avokado, olivolja, kokosnöt, nötter, nötsmör och fröer som också är ett bra mellanmål och att lägga till i en måltid.

Torkad frukt: Medan färsk frukt är gott och bör ätas mycket i en vegansk kost så innehåller torkad frukt samma antal kalorier i en mindre och enklare form att ta med sig på språng. Lägg till lite torkad frukt till din havregrynsgröt, mellanmål eller i en sallad för en extra kaloriboost.

Alternativ till kött:Även om tofu är väldigt mångsidigt med extra hård tofu för sautering och stekning till silkeslen tofu för smoothies och ramen bowls, så finns det faktiskt många andra proteinrika alternativ på marknaden. Plantbaserade burgare och korv är enkelt att hitta, och seitan (gjort från vete) och tempeh (från fermenterade sojabönor) är används i en varietet av veganska recept.

Vegansk bulk måltidsplan

Exakta storlekar på portioner och mängd kommer varierar efter det antal kalorier du behöver. Du kan använda vår kalkylator för guidning.

Dag 1

Frukost

Proteinshake med soja och frusen banan och spenat.

Prova våra 3 veganska proteinshakes med ärtprotein om banan och spenat inte känns lockande.

RECEPT

3 Recept med ärtprotein | Veganska Proteinshakes

Det finns många fantastiska recept på smoothies och shakes som innehåller ärtprotein. Här har vi samlat tre av våra veganska favoritrecept med ärtprotein.

3 år I årAv Jennifer Blow

Mellanmål

Nötmix (torkad frukt, nötter och fröer)

Lunch

Spenatsallad med grillad tempeh, tomater, rostade röd paprika och avokado.

Mellanmål

Guacamole och tortillachips.

Middag

Vegetarisk burgare, rostad blomkål och sötpotatisklyftor.

Dag 2

Frukost

Granola med lönnsirap och highprotein vegansk yoghurt.

Mellanmål

Chiapudding.

Lunch

Wrap med ugnsbakade grönsaker och hummus.

Mellanmål

Äpple och jordnötssmör.

Middag

Squashspagetti med sojachorizo och tomatsås.

Dag 3

Frukost

Scrambled Tofu med grönsaker och näringsjäst.

Mellanmål

Vegan Blend Proteinshake.

Lunch

Kryddiga seitanvingar med sallad och majsbröd.

Mellanmål

Edamamebönor sauterade i olivolja och med ed nypa salt.

Middag

Quinoabowl med rostade grönsaker och tahini.

Dag 4

Frukost

Avokadotoast med tomatskivor, citronskal och olivolja.

Mellanmål

Blandade bär och vegansk yoghurt.

Lunch

Linsgrönsakssoppa med masserad grönkålssallad.

Mellanmål

Kex, gurka och hummus.

Middag

Grönsaksröra med edamamebönor och sauterade nudlar.

Dag 5

Frukost

Toast med jordnötssmör och banan.

Mellanmål

Vegansk yoghurt med mandelsmör och bär.

Lunch

Veggie burger med en sallad med vinägrettdressing.

Mellanmål

Popcorn med näringsjäst.

Middag

Gnocchi med sauterad champinjon och spenat.

Dag 6

Frukost

Smoothie med vegansk yoghurt, sojamjölk, fryst frukt och chiafrön.

Mellanmål

Fullkornstortilla fylld med mandelsmör och granola.

Lunch

Sojachorizo och sötpotatis fylld med tahini.

Mellanmål

Ärtproteinshake.

Middag

Kryddig stekt tofu, aubergine och cashewnötter med fullkornsris.

Dag 7

Frukost

Gröt med sojaproteinpulver, jordnötssmör och banan.

Mellanmål

1/2 Avokado och en apelsin.

Lunch

Mosad kikärtssallad (vegansk majonnäs, gräslök och citronsaft) på fullkornsbröd och med sallad.

Mellanmål

Morötter och hummus.

Middag

Quesadillas med svarta bönor, avokado, salsa och ris.

Hur kan veganer bulka?

1. Ät tillräckligt med protein

Vid en bulk bör du sikta på att få dig dig mellan 1,8-2.2g protein mer kilo kroppsvikt.1 Proteinet bör ta upp minst 30% av dina kalorier.

2. Räkna dina kalorier

Även om det verkar tråkigt och tidskrävande, är räkning av dina kalorier ett sätt att se till att du når de nödvändiga målen för att lägga till kroppsmassa. Att stanna mellan 400-600 extra kalorier per dag säkerställer det bränsle som dina muskler behöver för att växa.

3. Kontrollerar din vikta varje vecka

3. Monitor your weight weekly Även om före- och efterbilder är fantastiska, är det bäst att kontrollera din vikt en gång i veckan under samma förhållanden – det vill säga först på morgonen eller precis före sänggåendet för att kunna jämföra. Att lägga till 0,5-1 kg per vecka är ett rimligt mål som inte äventyrar din hälsa.

4. Håll dig hydrerad

Att äta mer kalorier och protein gör att din kropp utför mer arbete för att smälta och absorbera alla näringsämnen; tillräckligt med vatten och att hålla sig hydrerad gör att din kropp kan arbeta effektivt. Ju mer du svettas under dina träningspass, desto mer vatten behöver du dricka – utöver dina vanliga 8 glas per dag.

5. Försumma inte fettet

Många växtbaserade livsmedel är fulla av näring, men fettkällor är inte lika rikliga som i animaliska proteiner. Se till att du hittar sätt att tillföra hälsosamma fetter (som olivolja, avokado, nötter och frön) för att nå dina kalorimål.

Att ta med sig

Att äta en vegansk kost betyder inte att du inte kan lägga till massa och muskler. Vegansk mat är näringsrik och kan fyllas med det protein och de kalorier du behöver för att lyckas med dina bodybuildingsmål. Att planera i förväg och hålla reda på dina näringsämnen är två nycklar till framgång. Så börja med att laga mat!

Tyckte du om den här artiklen?

LÄS DE HÄR ARTIKLARNA HÄRNÄST:

NÄRING

7 överraskande fördelar med vegansk kost

Experter väger in fördelarna med en växtbaserad kost för att minska inflammation, främja viktnedgång och mer därtill..

NÄRING

8 veganska PWO-mål som är vetenskapligt bevisade

Plantpower för att pressa dig ytterligare under träningspassen.

NÄRING

Den ultimata veganska matlistan | Substitut för livsmedel

Det känns bra att veta om sina alternativ, eller hur?

3 år I årAv Jennifer Blow

Våra artiklar ska endast användas för informations- och utbildningssyfte och är inte avsedda att tas som någon medicinsk rådgivning. Om du är orolig över något, vänd dig till proffesionellt kunniga inom hälsa innan du tar kosttillskott eller inför några större förändringar i din kost.

1.Phillips, S. M., & Van Loon, L. J. (2011). Dietary protein for athletes: from requirements to optimum adaptation. Journal of sports sciences29 Suppl 1, S29–S38.  

Claire Muszalski
Skribent och expert
Visa Claire Muszalski profil
Claire är en certifierad dietist från The Academy of Nutrition and Dietetics och även cetrifierad Hälsa- och Wellnesscoach genom the International Consortium for Healt and Wellness Coaching. Hon har en kandidatexamen i biologi och en masterexamen i klinisk dietik och nutrition från University of Pittsburgh. Att prata och skriva om mat och hälsa ligger Claire varmt om hjärtat och hon använder också gärna hennes färdigheter till att hjälpa andra att nå sina mål inom träning och hälsa. Claire är också cetrifierad spinninginstruktör och älskar den mentala och fysiska energiboosten hon får av sin regebundna löpning och yoga. När hon inte spenderar tid på att hålla sig själv vid god hälsa hejar hon gärna på sin hemstads idrottslag i Pittsburgh, eller lagar mat till familjen.
myprotein