Hoppa till huvudinnehåll
TRÄNING

Därför är vilodagar en viktig del i ditt träningsprogam | PT:n förklarar

Därför är vilodagar en viktig del i ditt träningsprogam | PT:n förklarar
Monica Green
Skribent och expert2 år I år
Visa Monica Green profil

Vilodagar är några av de viktigaste dagarna i ditt träningsprogram eftersom de ger dina muskler tiden de behöver för att vila och återhämta sig ordentligt för att bli starkare och större.

MP Clothing har arbetat hårt för att designa den perfekta passformen för vilodagar och de har äntligen knäckt koden med den senaste kollektionen - Rest Day. Den innehåller olika hoodies, träningsbyxor, T-shirts, mjukisshorts och fler bekväma klassiker, allt är tillverkat i textiler som prioriterar bekvämlighet framför allt annat. Rest Day kollektionen är ideal för att slappa omkring eller för en lättare aktiv återhämtning som en promenad.

Du behöver ingen ursäkt för att ta dig en välförtjänt vilodag. Men för en del personer som är skeptiska till vikten av vilodagar så har vi rekryterat PT:n Sim Farrington som ska förklarar exakt vad en vilodag är och varför det är viktigt för muskelåterhämtning och tillväxt. Det här är vad hon hade att säga.

Vad är en vilodag?

En vilodag är en dag utan träning, men det behöver inte betyda att du måste sitta stilla och inte göra någonting. Det kanske innebär att du tar ett bad med lite epsomsalt, ta det lugnt och kollar på en serie, men en vilodag kan också innebära en aktiv återhämtning som lättare lågintensiv träning.

Din kropp och ditt sinne behöver vilodagar för att hjälpa dig växa och läka. Det hjälper dig att förebygga skador och bränna ut dig, både mentalt och fysiskt.

Ta en fundering om vad en vilodag innebär för dig och hur du kan implementera dem i ditt schema. Var konsekvent med dina vilodagar och din egenvård - dina gains kommer tacka dig för det!

Varför ska man ha vilodagar?

1. För att låta kroppen och musklerna återhämta sig

Varje gång du träna skapar det små bristningar i din muskelvävnad. När du vilar kan musklerna läka och växa tillbaks starkare. Muskler utvecklas när de repareras genom vila, återhämtning och förnyad energi.

2. Minskar risken för skador

Om du konstant tränar kommer du bli uttröttad vilket ökar risken för skador.

3. Undvik en mental utbränning

Om du bli mentalt utbränd blir dina träningspass mindre produktiva och det kan påverka din mentala hälsa. Att undvika en mental utbränning innebär att du istället kan fokusera på att få ut det mesta av dina träningspass, fokusera på teknik och planera dina träningspass för att säkerställa att du krossar dina mål.

Hur ofta ska man ha vilodagar?

Alla är vi olika och en del människor behöver vila oftare än andra. Det beror också på typen och intensiteten av träningen du utför. Den generella rekommendationen är två vilodagar per vecka för en optimal prestation. Men du ska alltid lyssna på din kropp och ta fler vilodagar om du känner dig utmattad.

Hur får man ut det mesta av vilodagar?

Det kan ibland kännas svårt att tillåta sig att vila, speciellt om du är inne i ett flow, krossar alla dina träningspass och känner hur endorfinkickarna flödar. Men du kan också ha produktiva vilodagar om du inte känner för att bara ta det lugnt.

En vilodag kan se olika ut för oss alla; det finns ingen mall som passar för alla.

Aktiv vila vs. Full vila

Aktiv vila:

Om du känner dig bra kanske du vill ta del av någon lättare motion som en promenad, simning, yoga eller en lättare cykeltur. Du kan prova foamrolling vilket ökar blodflödet och lymffunktionen i muskelvävnaden och främjar återhämtning.

Du bygger inte upp så mycket mjölksyra i dina vävnader, vilket minimerar ömhet och stelhet efter träning.

Aktiv återhämtning kan hjälpa till att bli av med laktat som ackumuleras i blodet och annars skulle sätta sig i kroppen.

Full vila:

Att ha en full vilodag per vecka är en bra idé och det kan vara en chans att ta igen tid med kompisarna eller den där serien du följer.

Andra idéer för vilodagar är meditation, en bra dag eller utekväll, eller en kväll med lite egenvård. Min favorit är en spadag eller massage.

I slutändan är det du vill uppnå att bygga långsiktiga hälsosamma vanor som främjar dina mål; att ha lite flexibilitet inom ditt schema och lite tid till återhämtning hjälper dig att undvika utbrändhet.

Använd andra personer som inspiration men försök att inte jämföra din resa med någon annans.

Lita på processen och lyssna på din kropp; du kommer då kommer tillbaks starkare och det är troligare att du slår dina gamla PB:n.

Att ta med sig

Vilodagar är precis lika viktiga i ditt träningsprogram som pushdagar. Att ge din kropp tiden den behöver för att ladda upp är hur du bygger upp dig starkare inför nästa pass.

Ta till dig Sims råd och kitta dig för dina vilodagsplaner med vår kollektion Rest Day.  De mjuka tygerna och bekväma siluetter som är gjorda för att chilla.

Vill du läsa mer? PROVA NÅGON AV DE HÄR ARTIKLARNA:

Monica Green
Skribent och expert
Visa Monica Green profil
Monica är ursprungligen från South London, hon tog examen i Filosofi från University of Leeds. Efter att ha upptäckt sin kärlek för gymmet under studietiden drogs Monica till styrketräning vilket var till stor hjälp för henne under stressiga tider som student. Genom att skriva för en populär studentsida utvecklade hin sina färdigheter som skribent, hon skrev populära artiklar som publicerades regelbundet. Idag är hon lycklig att kunna kombinera sin kärlek för att skriva med passionen för gymmet. På sin fritid älskar Monica att laga mat, testa på nya restauranger med vänner och utforska nya vandringsleder.
myprotein