Hoppa till huvudinnehåll
TRÄNING

Träning under graviditet har betydande fördelar för mamma och bebis

Träning under graviditet har betydande fördelar för mamma och bebis
Emily Wilcock
Skribent och expert2 år I år
Visa Emily Wilcock profil

En vanligt missuppfattning är att kvinnor bör sluta träna så fort de vet att de är gravida eller eller går in i andra trimestern. Faktum är att det är bättre för dig, din kropp och din bebis om du håller dig aktiv under graviditeten.

De personliga tränarna Kay Johnson och Sim Farrington vet vad de pratar om när det kommer till det här ämnet - Kay är för tillfället gravid med sitt första barn och Sim väntar också barn. De har både genomgått för- och postnatal träning – så vi ska överlåt till dem att förklara ytterligare.

Alla kvinnor och graviditeter är olika, så det är viktigt att ta reda på allt från din barnmorska eller läkare innan du fortsätter med träningen.

https://youtu.be/ltPw71LH5V0

I takt med att din bebis växer behöver du anpassas dina träningsrutiner. Ett bra sätt att planera är att ändra träningen för varje trimester i graviditeten.

Trimester 1

De första tre månaderna är avgörande för ditt barns utveckling. Du måste vara försiktig med ryckiga rörelser, så det kan vara klokt att undvika HIIT, burpees och andra former av högintensiv träning.

Dessutom är morgonillamående vanligt under den första trimestern och känslan av utmattning är vanligt under hela graviditeten. Det är viktigt att du, om du är påverkad av det här, lyssnar på kroppen och inte pressar dig själv för hårt. Vila är alltid viktigt men speciellt om du är gravid.

Vissa kvinnor upplever att träning hjälper till att lindra deras symtom, men detta är inte fallet för alla. Undvik jämförelser och fokusera på vad som fungerar för dig.

Trimester 2

Dags att sätta dig och fundera över hur du ska anpassa dina träningspass. Minska intensiteten i din träning - det är inte en passande tid för nya PB:n, utan istället tiden att få ett pump genom någorlunda tung reps. Du kommer bli trött på att höra det här, men åter igen, lyssna på din kropp och njut bara av att vara aktiv. Lyft lättare vikter och om du är orolig, konsultera med en tränare eller sök hjälp hos din doktor eller barnmorska.

Kom också ihåg att du redan bränner mer kalorier av att ett barn växer i dig. Så gör dig själv en tjänst och minska dina repetitioner och set och ta det bara lätt. Du bör träna om du känner att det hjälper dig mentalt eller fysiskt, men du ska inte pressa dig själv till gränsen. Spara det tills efter att du har fått din bebis.

Komfort är viktigt. Det du har på dig kommer att ha en enorm inverkan på din träning. Undvik att känna dig för varm och trång, och hitta rätt träningskläder för gravida för dig. Vi kanske till och med har något i rockärmen för att hjälpa till med detta.

Som alltid, drick mycket vatten under ditt träningspass och ta så lång vila mellan seten som du behöver. Åter lite repetition: Lyssna på din kropp.

Trimester 3

De sista tre månaderna under din graviditet är troligen den perioden då du är mest obekväm. Vid den här punkten kommer du behöva öka dina kalorier, troligen med omkring 400-500 kalorier per dag. Kaloriförbrännande tränings tas inte i beaktan här så var medveten om det och se till att inta de kalorier du förbränner.

I den här perioden bör du fokusera på att röra din kropp snarare än flytta på vikter. Sakta ner träningsschemat och all träning och fokusera på övningar med kroppsvikt och för bäckenbotten för att hjälpa till att förbereda dig inför födseln. En del kvinnor kan också föredra att skippa gymmet och istället njuta av frisk luft under en promenad.

Att ta med sig

Du ska inte känna dig pressad till att fortsätta med träningen under din graviditet. Men om du är en ivrig motionär eller vill hålla dig aktiv så finns det ingen anledning till att du ska missa de fördelar träningen kan ha för din kropp och bebis. Lyssna alltid på din kropp, följ din läkares rekommendationer och fokusera på det som fungerar för dig.

 

Våra artiklar ska endast användas för informations- och utbildningssyfte och är inte avsedda att tas som någon medicinsk rådgivning. Om du är orolig över något, vänd dig till proffesionellt kunniga inom hälsa innan du tar kosttillskott eller inför några större förändringar i din kost

Emily Wilcock
Skribent och expert
Visa Emily Wilcock profil
Emily studerar Business Management och marknadsföring vid University of Birmingham och är nu under sitt praktikår. Hon har ett starkt intresse både för att skriva och fitness och är därför glad att kunna kombinera dem. Emily tycker om att spendera fritiden med sina vänner både i och utanför gymmet.
myprotein