Hoppa till huvudinnehåll
TRÄNING

Hur främjar träning din mentala hälsa & vilken träning är bäst?

Hur främjar träning din mentala hälsa & vilken träning är bäst?
Myprotein
Skribent och expert2 år I år
Visa Myprotein profil
Av: Chris Appleton - skribent och personlig tränare

Fysisk träning kan hjälpa till att stärka en persons mentala hälsa genom att bidra till en minskad ångest, depression, negativa känslostämningar och förbättra självförtroendet och kognitiva funktioner. En del former av fysisk aktivitet är rekommenderade för alla individer med tanke på dess positiva effekter på mental och fysisk hälsa.

Hur påverkar fysiska aktiviteter mental hälsa och välmående?

Vi människor är byggda för att röra på oss. Fysisk träning kan bidra till förbättringar för den mentala hälsan eftersom det frisläpper endorfiner och hormoner som gör att du känner dig bra. Problem med mental hälsa kan ofta vara komplext och komplicerat men fysiska aktiviteter kan hjälpa till att hantera stress, förbättra självkänslan och förbättra både sömnkvalitet och längden på sömn, vilket i sin tur bidrar till ytterligare positiva effekter för din hälsa.

Genom att dedikera lite av din tid för din fysiska hälsa och träning så kan det också leda till bildandet av goda vanor som ytterligare kommer förbättra din mentala hälsa. Det kan handla om en bättre kosthållning, bättre sömnkvalitet, tid och sömnkvantitet.

Träning hjälper dig att må bra

Fysisk träning frisläpper endorfiner, vilket är hormoner som interagerar med mottagare i din hjärna för att minska din uppfattning av fysisk smärta - liknande signaler som stimuleras av opiater. Det innebär att utmanande och utmattande fysiska aktiviteter kommer hjälpa dig att fysiskt känna dig bra (men du kan möjligen få träningsvärk efteråt!).

Träning kan förbättra ditt humör

Träning frigör serotonin, dopmanin och noradrenalin, alla tre spelar en viktig roll i att reglera ditt humör. Regelbunden fysisk träning kan därför hjälpa till att boost upp koncentrationen av de här hormonerna i din hjärna och på så vis hjälpa dig att hålla ett mer konstant och stabilt positivt humör.

Fysiska aktiviteter kan förbättra din reaktion på stress

Att utföra fysiska aktiviteter frisläpper kortisol, kroppens "stresshormon". Om du tidigare kanske har hört att det är dåligt för dig (vilket det kan vara om de höga nivåerna är kroniska), så kan en regelbunden fysisk träning trubba ner kroppens respons på kortisol. Det innebär att när kortisol friges vid andra tillfällen i livet så är effekten av det reducerad eftersom kroppen har anpassat sig till kortisolet bättre under träningen.

Träning kan förbättra din förmåga att tänka och minnas

Träning ökar blodflödet till hjärnan, något som i sin tur kan hjälpa dig att tänka klarare och förbättra minnet. Det kan ha en positiv inverkan på tillstånd som depression eller negativa sinnesstämningar.

Vilken träning är bäst för den mentala hälsan?

1. Promenera eller springa

Promenader eller löpning är båda olika former av träning i en stadig takt som är pulshöjande under en längre period, utmanar och stärker det kardiovaskulära systemet. Det finns också många andra faktorer som bidrar till att den här typen av träning kan främja din mentala hälsa såsom att vara utomhus/i naturen, exponeras av solljus vilket har visats förbättra både den mentala hälsan och sömnkvalitén men också förbättra din fysiska hälsa och ändra din kroppskomposition. Allt detta kan resultera i ett bättre självförtroende och frigörande av endorfiner som fungerar som ett kemiskt belöningssystem i hjärnan som får dig att må bra.

Glöm inte heller bort den sociala aspekten (det vill säga om du tränar med en parter). Med en partner erbjuder också träningen lite socialisering och en paus från sådant som annars kan vara ganska ensamt för vissa personer under karantäner och perioder med restriktioner.

Om du springer själv så kan det vara den perfekta tiden att fokusera på mindfulness - fokusera enbart på rörelsen av kroppen och andningen, det kommer i slutändan hjälpa dig att hantera stress och rensa huvudet.

2. Styrketräning

Styrketräning har många av de fördelarna som också löpträning har, som frigörande av endorfiner, det ökar självförtroendet genom en bättre kroppsuppfattning och det är också ett bra sätt att socialisera sig (även om vi kanske är lite mer begränsade i dagsläget än vi vanligen är).

Det är inte troligt att du kommer genomföra så mycket styrketräning utomhus när det är snö, men den här formen av träning är väldigt bra för att hjälpa till att få en bättre kvalitet och kvantitet när det kommer till sömnen - det betyder också att du kommer återhämta dig bättre från träningen!

3. Lagsport

Du kanske har märkt att det är lite av en trend just nu men ja, att delta i lagsporter bidrar också till alla de fördelar som har nämnts tidigare: det är utomhus, du får solljus, det frigör endorfiner, det ger en socialisering, ökar självförtroendet och ger en bättre sömn. Ett deltagande i lagsport kan kanske vara svårt att uppnå i dagsläget, av uppenbara anledningar, men även om du uppskattar ensamaktiviteter som styrketräning eller löpning kan det vara värt det att gå med i en lokal idrottsklubb för att få en känsla av en social gemenskap, prestationer och en interaktion med andra.

Att gå med i en lokal klubb i din favoritsport kanske till och med motiverar dig att ta de där nästa stegen i din träning eftersom klubbarna ofta har många fanatiker fulla med kunskap och tränare som är redo att dela sin kunskap - En progression i din sport kan hjälpa med känslor av självförmåga och självkänsla.

4. Yoga

Aktiviteter som yoga kan vara mer privat och avslappnat eller så kan det vara vad helst du vill att det ska bara - utöva mer utmanande former av yoga, mer besläktad med motståndsträning, eller till och med genom att gå med i en gemenskap för socialisering. Yoga är den perfekta aktiviteten för att utöva mindfulness, så fokusera på din andning och kroppens rörelser, ignorera allt annat - detta hjälper till att minska stress och förbättra klarheten i ditt sinne.

Vanliga frågor

Hur hjälper träning mot ångest?

Träning är fördelaktigt mot ångest så som medicinering är eftersom att träning släpper endorfiner som gör att du mår bra. Så lite som 10 minuters träning per dag kan hjälpa till att förbättra ditt humör och lindra tecken på ångest.

Hur lång tid tar det innan man ser de mentala fördelarna med träning?

Generellt, inte långt alls. Du kan ta ett varv runt kvarteret och på en gång känna dig bättre, eller så kan det sakta men säkert bli bättre med tiden du utvecklas i träningen. Men tappa inte tron och fall inte för att det ska vara en direkt tillfredställelse och sluta om det inte blir så. Att ständigt träna kommer förbättra din mentala hälsa långsiktigt.

Hur mycket fysisk aktivitet borde jag göra?

Om du precis börjar eller börjar om på nytt så inled med tre pass i veckan med en vilodag efter två utförda pass. Det kommer hjälpa dig att få resultat, utvecklas och introducera en rutin i att träna. Tränar du mindre än så är det lätt att du droppar av. När du sedan går framåt så begränsa dig till högst fem pass i veckan.

Hur kommer jag igång?

Introducera dig själv för en lagsport och interagera med laget, skaffa nya kompisar och njut av träning samtidigt. Det kanske låter fånigt men Youtube:a, om du får en fri stund så scrolla runt på Youtube efter träningsformer, övningar och sport som Funktionell träning. Du kanske snubblar över någonting som du blir intresserad av att prova.

Skynda långsamt! Introducera dig själv för något nytt och spännande men gör det lugnt och låt dig själv bli bekväm med det.

Att ta med sig

Fysisk träning ger många psykologiska fördelar som hjälper till att förbättra människors mentala hälsa. Det kan i sin tur resultera i bildandet av andra positiva vanor som en bättre kosthållning, bättre sömn, ökad exponering av solljus och social interaktion - allt av detta som har visats bidra till en ökad mental hälsa. Progressionen i din sport eller träningen kan också ge en känsla av ett dagligt syfte och bidra till ett mål att arbeta för.

Våra artiklar ska endast användas för informations- och utbildningssyfte och är inte avsedda att tas som någon medicinsk rådgivning. Om du är orolig över något, vänd dig till proffesionellt kunniga inom hälsa innan du tar kosttillskott eller inför några större förändringar i din kost.

Myprotein
Skribent och expert
Visa Myprotein profil
myprotein