Hoppa till huvudinnehåll
KOSTTILLSKOTT

Din ultimata guide till att fira World Vegan Month

Din ultimata guide till att fira World Vegan Month
Emily Wilcock
Skribent och expert1 år I år
Visa Emily Wilcock profil

Din ultimata guide till World Vegan Month: fira med oss

Internationella veganska månaden är i november. Oavsett om du är en köttätare, flexitarian eller heltidsvegan så är det ett utmärkt tillfälle att prova på den veganska livsstilen för att se om det är något som passar dig. Här är några recpet och ideér som hjälper dug att fira den internationella veganmånaden.

Vad är World Vegan Month?

I november 1944 myntade det veganska sällskapet termen "vegan". Den internationnella vegandagen var startskottet för att fira sällskapets 50 årsjubileum. Detta blev sedan World Vegan Week och sedan World Vegan Month, dvs. veganmånaden. Under månaden kan du hotta fler veganska varor i butikerna, recept, kläder och evenemang.

När är Vegan Month?

I år börjar Vegan Month tisdag den första november och fortlöper sedan under hela månaden fram till onsdag den 30e november.

Varför firar vi Vegan Month?

World Vegan Month är en tid att belysa veganrörelsen. Om du funderar på att ge veganism ett försök så finns det ingen bättre tid att prova det.

Hur kan jag fira World Vegan Month?

Prova veganism

Det här är troligen det mest uppenbara sättet att fira den veganska månaden. Men du behöver inte heller gå all in och utesluta allt kött och alla animaliska produkter ur ditt liv. Du kan välja ett flexitarianskt tillvägagångssätt. Till exempel, på måndagar är du vegan, resten av veckan äter du kött. Eller så kan du vara växtbaserad hemma och äta kött när du går ut och äter middag. Det är åtminstone värt att prova några veganska recept.

Håll ett veganskt middagsparty

Vi har alla hört talas om termen "styrka i antal" och det gäller World Vegan Month lika mycket som allt annat. Samla en grupp vänner runt varje vecka i månaden och be alla ta med en vegansk rätt. På så sätt kan du prova alla veganska delikatesser med dina vänner för att se vad du gillar bäst.

Dela dina veganska recept på sociala medier

Jag är helt fast i FoodTok, det hörnet av TikTok som har med god mat att göra. Det är verkligen inte ont om läckra veganska recept. Varför inte göra en TikTok själv, dela den i din story och se hur hjärt-ögon-reaktionerna strömmar in.

Stötta veganska företag

Det finns gott om dedikerade veganföretag där ute. För att fira World Vegan Month kan du stödja dessa företag genom att handla från dem. Vad du än köper kan bli din nya favorit.

Köp ett veganskt klädesplagg

Veganism handlar inte bara om att inte äta animaliska produkter. Beroende på hur strikt du är kan det vara mer än så. Många stora återförsäljare erbjuder veganska versioner av de läderprodukter de säljer, så varför inte köpa en av dessa?

Baka en vegansk kaka

Vem säger att du inte kan ha din kaka och äta den? Det finns massor av läckra veganska kakidéer på nätet. Prova att bake en och dela den med familj, vänner och kollegor.

7 Hälsosamma veganska recpet

1. Enorm vegansk kanelbulle

Starka veckan starkt med en frukost som är fullpackad med protein, det kommer göra dina kollegor extremt avundsjuka.

https://youtu.be/6_UIvTebPbs

2. Pumpkin Proteinpannkakor

Det är säsong för pumpakrydda och vi kan göra det ännu bättre. De här är gjorde med riktig pumpapuré så du kan se fram emot en explosion av smaker.

https://youtu.be/Ah7cI0ZsRUc

3. Perfekta proteinpannkakor

Brunch är helt enkelt inte helt rätt utan pannkakor. De här skulle dessutom inte kunna vara enklare att tillaga. Allt du behöver är ett fåtal ingredienser, dina favorittoppings och en varm stekpanna. Japp, det är en direkt publikfriare.

https://youtu.be/Ah7cI0ZsRUc

4. Vegansk smoothiebowl

När du vill ha fem extra minuter i sängen är det här favoritfrukosten för dig. Häll allt i en mixer, strö över dina pålägg och kör igång.

https://youtu.be/yzM4OdiyuJo

5. Teriyaki Tofu med ris

Det här är definitionen av en välgjord fake-away. Den krispiga tofun är tillräckligt för att övertyga vem som helst om det veganska livet.

https://youtu.be/L2Ez6TiCNyE

6. Krämiga nudlar med jordnötssmör

Från att ta fram woken till att sitta ner för middag tar den här måltiden inte längre än 20 minuter. Och det är en garanti. En snabb middag med mycket protein och sedan direkt till gymmet. Det är minsann en vardagskväll gjord på rätt sätt.

https://youtu.be/thTU0XDK5eY

7. Mac 'N' Cheese

Bara för att du provar några veganska måltider i veckan, eller gjorde bytet för alltid, betyder det inte att du måste gå miste om de finare sakerna i livet. Och då menar jag mac ’n’ cheese.

https://youtu.be/BYr1g47oQVY

6 skuldfria veganska efterrätter

1. Vegansk chokladmousse

Vi börjar som vi menar att fortsätta med dessertrecepten - läckra, frestande och bra för dina makron. En vegansk chokladmousse låter bara för bra för att vara sant, men det är det inte. Nyp dig själv i armen, du drömmer inte.

https://youtu.be/YzpdbOdCq8c

2. Veganska mördegskakor

Om du vill ha ett gott råd så lägg de här veganska mördegskakorna i en matlåda när de är bakade, annars riskerar du att äta upp dem direkt från plåten. Jag kanske eller kanske inte talar av egen erfarenhet.

https://youtu.be/HzKXmhtxIkA

Vattenmelonglass

Det kanske känns som fel säsong för en isglass, men jag kunde helt enkelt inte mostå. De är de perfekta proteinfyllda förfriskningarna efter ett träningspass. När du har provat en så kommer du förstå hypen. Lita på mig.

https://youtu.be/P3rB8IwH-9o

4. Vegansk mousse med jordnötssmör

Tillbaks med ytterligare en mousse, för de här helt enkelt så himla goda. Den här gången är den en krämig mousse med jordnötssmör och endast 150 kalorier - hur kunde jag glömma - dessutom 9g växtbaserat protein.

5. Blueberry Mugcake

Mugcakes är oslagbara när det kommer till världens enklaste desserter. Med bara fem ingredienser och två minuter så får du en dessert som inte går att matcha när det kommer till smak. Dessutom är den fylld med hela 24g protein.

https://youtu.be/Se7Df0n9CKA

6. Veganska Blondies

Blondies är vanligtvis fulla av smör, ägg och socker. Dessa läckra veganska blondies innehåller inget av det och varje bit är supergod.

https://youtu.be/Rg_PXZa_mdk

Det här är kanske inte recept men MyVegans snackssortiment är intet att förglömma:

4. Supergoda veganska drycker att prova

1. 3 Recept med ärtprotein

Oavsett om du är dedikerad till en helt vegansk livsstil eller om du bara vill dra ner på intaget av mjölkprodukter, så finns det så många goda alternativa protein därute som hjälper dig att uppnå ditt dagliga behov. Prova något av dessa läckra recept för veganska proteinshakes.

2. Proteinrik post-workout shake

Tjock, chokladig och frestande smak. Behöver jag säga mer? Lägg till en skvätt protein till något av dina favoritsmoothierecept:

3. Enkel vegansk proteinsmoothie

Om du gillar att hålla saker enkla, så haka på det här go-to smoothie-receptet. Med bara tre viktiga ingredienser kommer det inte att vara ruinerande, men det kommer att ge ett ofrivilligt "mmm".

https://youtu.be/zbcJcS66SvM

4. Clear Vegan Slushie

Ännu ett enkelt recept för de dagar då du har ont om tid. Krossa upp lite is och gör ditt Clear Protein som du brukar. Iskalla veganska slushies som verkligen träffar precis rätt.

https://youtu.be/0GkHDj5JRzI

Att ta med sig

Det finns inget bättre tillfälle som detta för att sätta dig själv på prov. Kan du hålla dig vegansk en helt månad? Om det inte är något för dig så prova först att doppa tårna. Testa en vegansk måltid om dagen eller en vegansk dag i veckan. Det är värt att ge det en chans.

FAQs

Hur länge har veganism funnits?

Orden "vegan" och "veganism" har funnits sedan november 1944.

Finns det en vegansk månad?

Ja, den internationella veganska månaden firas i november. Det började som den veganska dagen för att fira 50 årsjubileumet av det internationella veganska sällskapet, sedan blev det en helt vecka och slutligen ett måndadslångt event.

Men om en månad inte är tillräckligt för dig så firas också veganism i januari, också känt som "Veganuari" där människor provar veganism i en månad.

Varför firas World Vegan Month?

Den internationella veganska månaden firar årsdagen av att uttrycket "vegan" myntades av det äldsta nuvarande veganska sällskapet.

Hur firar veganer World Vegan Month?

Veganer firar World Vegan Month på många sätt. Det kan vara att öka medvetenheten om en vegansk livsstil, samla in pengar till veganska välgörenhetsorganisationer, uppmuntra sina vänner och familj att njuta av några veganska måltider och ofta genom att donera till välgörenhet för djur.

NÄRING

De bästa veganska kalciumkällorna

Gå inte miste om fördelarna med kalcium bara för att du har en växtbaserad kost.

1 år I årAv Monica Green
RECEPT

Snabba & enkla veganska minilasagner | High-Protein Meal Prep

Snabbt, enkelt och löjligt gott! Preppa veckans måltider med dessa godingar

3 år I årAv Amy Golby

Tyckte du om de här artikeln? LÄS DE HÄR ARTIKLARNA HÄRNÄST:

Våra artiklar ska endast användas för informations- och utbildningssyfte och är inte avsedda att tas som någon medicinsk rådgivning. Om du är orolig över något, vänd dig till proffesionellt kunniga inom hälsa innan du tar kosttillskott eller inför några större förändringar i din kost.

Emily Wilcock
Skribent och expert
Visa Emily Wilcock profil
Emily studerar Business Management och marknadsföring vid University of Birmingham och är nu under sitt praktikår. Hon har ett starkt intresse både för att skriva och fitness och är därför glad att kunna kombinera dem. Emily tycker om att spendera fritiden med sina vänner både i och utanför gymmet.
myprotein