Hoppa till huvudinnehåll
TRÄNING

Träna på semestern: Allt du behöver veta

Träna på semestern: Allt du behöver veta
Myprotein
Skribent och expert10 månader I år
Visa Myprotein profil
Av: Simon Cuschman - Personlig tränare och föreläsare

Sommaren är här och för många av oss innebär det att det snart är dags för lite välbehövd semester. Att ta lite ledigt med vänner eller familj är alltid trevligt, men det finns bara ett problem, särskilt för oss som gillar att gå till gymmet... att träna eller inte träna?

Det är ett svårt beslut att fatta så här kommer lite råd som kan hjälpa dig på vägen när det kommer till att besluta sig för att fortsätta med träningen eller ta en paus.

Behöver man träna på semestern?

Det viktiga att komma ihåg är ditt övergripande mål och varför du faktiskt tränar. Sedan kan du fråga dig själv om dessa anledningar väger tyngre än behovet av vila och avkoppling.

Beroende på ditt mål kan du hitta goda skäl att fortsätta träna eller att lämna träningen hemma och njuta av semestern.

Tre anledningar till att inte träna:

1. Återhämtning

Semestrar är ofta en måldatum för mångas träningsplaner. Det innebär att de är en bra tid att ge din kropp lite ledigt.

2. Avkoppling

Många människor åker på semester för att komma bort från sin vardagliga rutin och få tid för vila och avkoppling. Ta tillfället i akt att släppa taget, åtminstone under en eller två veckor.

3. Tid

Du kanske har ont om tid under vissa semestrar, som till exempel stadsresor. Om du har planerat många utflykter kan det vara svårt att ens hitta en ledig timme för att ta dig till gymmet. Så oroa dig inte för det - njut bara av din tid borta och spendera tiden på att se sevärdheterna.

3 anledningar till att träna:

1. Gemensamma mål

Om du åker på semester för att koppla av och träning hjälper dig med det, varför inte? Så länge du inte känner dig tvingad att göra det och har gott om tid att avvara, så finns det ingen skada i att träna på semestern.

2. Rutin

En strukturerad rutin är viktig för många människor. Även om en semester är en tid att komma bort från det du är van vid kan det vara en bra idé att behålla viss struktur.

3. Miljöombyte

Ibland är det trevligt att prova olika faciliteter och utrustning. En liten förändring i det du är van vid kan till och med ge en extra dos motivation till träningen.

Kommer jag tappa mycket muskler om jag inte tränar på en vecka?

Det är osannolikt att du förlorar någon muskelmassa på bara en vecka - det tar vanligtvis minst 10 dagar för det att hända - men du kan märka vissa fysiska förändringar.

En sådan förändring kan vara minskad vätskeretention i muskelområdet (ofta kallad "pumpen" efter träningen). Du kan också märka en ändrad hållning eftersom kroppen känns mindre spänd från träningen.

Dessa förändringar är inget att oroa sig för och de försvinner vanligtvis omedelbart efter att du återupptar träningen. Om du önskar kan du dock göra några övningar under din tid borta för att hjälpa till att hålla kroppen i form.

Hur kan jag göra för att säkerställa att jag inte blir av med mina framsteg under semestern om jag inte vill träna?

Du behöver inte bara träna för att behålla de framsteg du har uppnått - här är 3 sätt att hålla dig på rätt spår samtidigt som du ger dig själv tid att ta en paus från din vanliga rutin.

1. Håll dig aktiv

Även om du inte genomför fullständiga träningspass kommer din kropp inte förändras allt för mycket om du fortsätter att vara måttligt aktiv.

2. Protein

Semestrar är en tid att unna sig utan att behöva oroa sig för mycket, men det kan vara värt att inte helt överge din vanliga kost. Genom att fortsätta äta tillräckligt med protein kan du hålla förlusten av muskelmassa till ett minimum.

3. Stretching

Träning brukar hjälpa till att bibehålla rörligheten. Utan träning kan du känna dig lite stelare än vanligt. Bara 5-10 minuters stretching varje dag kan hjälpa dig att bli tillräckligt avslappnad för att njuta av din semester bekvämt.

Ett snabbt träningspass på 20minuter för träning på liten yta under semestern

Detta 20-minuters träningspass för resor är perfekt om du vill träna men har ont om tid, utrymme och utrustning.

Uppvärmning (20 sekunder aktivitet, 10 sekunder vila, upprepa två gånger):

  • Höga knän
  • Stjärnhopp
  • Hälsparkar
  • Skridskohopp åt sidan

Träningspass Main body (12 repetitioner per övning, 3 set, 1 minut vila mellan seten):

  • Squats
  • Reverse lunges
  • Armhävningar
  • Bänkdips
  • Cykelcrunch
  • Plankan (Håll 30 sekunder)

Stretch:

  • Framsida lår
  • Sätesmusklerna (glutes)
  • Ljumskar

Att ta med sig

Semestrar är till för att ta lite tid bort från allt. Så om du vill luta dig tillbaka, slappna av och koppla av, behöver du inte känna dig skyldig för det. Använd tiden för att låta kroppen återhämta sig och sinnet återställas så att du kan återvända fullständigt utvilad.

Om du däremot verkligen vill gå till gymmet och fortsätta träna är det också helt okej. Se bara till att det inte kommer i vägen för din välförtjänta ledighet.

Vill du har mer råd? LÄS DE HÄR ARTIKLARNA:

Myprotein
Skribent och expert
Visa Myprotein profil
myprotein