Hoppa till huvudinnehåll
TRÄNING

Bodybuilders berättar om sina första gånger på gymmet

Bodybuilders berättar om sina första gånger på gymmet
Emily Wilcock
Skribent och expert12 månader I år
Visa Emily Wilcock profil

Att gå till gymmet för första gången kan vara en av de mest nervpåfrestande upplevelserna. Maskinerna verkar okända och mer som redskap för tortyr än för att bygga muskler. Det är fullt med människor, svettigt och kan vara högljutt. Sammantaget har den första gången potential att vara överväldigande.

Det är svårt att föreställa sig att våra favoritambassadörer också var nybörjare en gång i tiden. De var unga, förvirrade, rädda och överväldigade precis som du kan känna dig nu. Men titta på dem nu, de har kommit långt.

Matt Morsia, Lucy Davis och Marino Katsouris tog över vår Instagram för att beskriva sina första gymupplevelser och ge tröst till alla som känner sig osäkra eller inte tror att de passar in på gymmet.

Matt Morsia

Med ett Instagramkonto som heter @mattdoesfitness är det lätt att anta att Matt lyfte 10 kg med varje arm innan han ens lärde sig gå. Självklart var det inte fallet - och långt ifrån det.

Vid 15 års ålder tog Matt mod till sig och gick till gymmet för första gången med två vänner från skolan för moraliskt stöd. Trots att han hade lekt runt med några hantlar i sitt sovrum hade han i stort sett ingen kunskap om träning eller gymmet.

När man har liten kunskap om gymmet eller också vilka övningar man kan utföra, är bänkpress alltid det första som kommer att komma i tankarna.

Du har sett någon på TV göra det, personen bredvid dig kanske gör det och det verkar som en ganska enkel övning att göra som nybörjare - eller så trodde i alla fall Matt.

Han satte sig på en bänk med en skivstång och bestämde sig lyckligtvis för att inte lägga på för mycket vikter första gången. Och det var tur.

Utan tidigare erfarenhet av bänkpress visste inte Matt hur han skulle stabilisera sin kropp och han hade dessutom ett allvarligt fall av "geléarmar" när han försökte pressa vikten från bröstet för att genomföra en repetition. Med andra ord gick det inte precis enligt planen.

Efter att ha gått in i gymmet med så höga förhoppningar och känslan av att ha misslyckats efter sin första övning, kände Matt sig generad. Han trodde också att alla runt omkring honom hade sett honom och skrattat åt honom. Och även om vi inte var där vet vi att det förmodligen inte var fallet.

Snabbspola fram 20 år så lyfter Matt framgångsrikt 185 kg i bänkpress och har imponerande personbästa i knäböj och marklyft. Trots "kaoset" som han beskrev sin första gång som, gav han inte upp.

Marino Katsouris

 

Bodybuildern och styrketräningsentusiasten, Marino Katsouris, är känd för att dela med sig av sina träningspass, recept och allt däremellan till sina imponerande 1,8 miljoner följare på Instagram.

Hans fysik har inte alltid sett likadan ut, och som tonåring hade han faktiskt svårt att bygga muskler och hamnade ofta i skuggan av de större killarna på rugbyplanen.

Vid 16 års ålder, efter att ha sett en fitnesstidning och blivit inspirerad, begav sig Marino till gymmet för första gången. När han ser tillbaka beskriver han sin första gång som "pinsam", då han inte ens kunde lyfta de lättaste vikterna över huvudet. Att lyfta en skivstång var bara en dröm för honom.

Efter att ha anpassat sig till den nya miljön och lärt sig att de runt omkring honom inte brydde sig om vad han gjorde, anpassade han sig till fitnessvärlden. Men det var inte förrän han verkligen lärde sig om kost och näring som han började bygga muskler och gå upp i vikt.

Av den här erfarenheten lärde sig Marino att rädsla inte är en anledning att ge upp. Om han hade slutat på gymmet vid 16 efter sitt första "pinsamma" pass skulle han inte vara där han är idag. Och det är han tacksam för.

Lucy Davies

Efter att ha tillbringat sin barndom med att tävla i simning var Lucy ingen främling för träning och att pressa sin kropp till dess gränser. Gymmet var dock en främmande plats för henne.

Vid 18/19 års ålder bestämde sig Lucy för att ta mod till sig och ge sig ut på gymmet för första gången. Men det kom inte utan nervositet.

Hon kände sig malplacerad i en gymmiljö - som kvinna och utan en aning om vad hon höll på med. Men ett besök i avdelningen för fria vikter lugnade snabbt hennes nerver.

Hon insåg snabbt att gymmet inte är en så läskig plats och, tro det eller ej, personliga tränare finns där för att hjälpa till - om man vågar be om hjälp.

År senare har Lucy genomfört en Hydrox-tävling, en ultramaraton på 100 km och en bänkpress-tävling och har mycket mer på gång.

Att ta med sig

Om du har tagit med dig någonting från den här artikeln hoppas jag att det är att alla har en första gång på gymmet - ibland är det pinsamt, andra gånger är det inget att skriva hem om. Men oftast är det naturligt att vara nervös när man gör en förändring. Att prioritera din hälsa, träning och välbefinnande ska inte vara något att frukta, det ska omfamnas.

<strongTyckte du om den här artikeln? LÄS DE HÄR ARTIKLARNA HÄRNÄST:

Emily Wilcock
Skribent och expert
Visa Emily Wilcock profil
Emily studerar Business Management och marknadsföring vid University of Birmingham och är nu under sitt praktikår. Hon har ett starkt intresse både för att skriva och fitness och är därför glad att kunna kombinera dem. Emily tycker om att spendera fritiden med sina vänner både i och utanför gymmet.
myprotein