Hoppa till huvudinnehåll
NÄRING

Den bästa maten för bulk

Den bästa maten för bulk
Myprotein
Skribent och expert2 år I år
Visa Myprotein profil
Av: Liam Agnew, Idrottsnutritionist och Personlig tränare

Gör du dig redo för att packa på en seriös muskelmassa? Se till att du tankar de där tuffa gympassen med mat som verkligen gör skillnad. Låt oss ta dig igenom vilket som är den bästa maten för bulk så att du vet vad du ska ladda upp med i köket den här säsongen.

Först kommer Richie ge dig grunden i bulkning...

https://youtu.be/wGSPo12Kuxs

Vad du ska äta när du bulkar

När det kommer till att bulka och bygga muskelmassa är rekommendationen att sikta på ett dagligt kaloriöverskott på 250-500 kalorier.1 För att göra det behöver du äta energirik mat, full med de rätta näringsämnena som hjälper dig att öka i storlek. Det är först och främst viktigt att förstå att skillnaden i kalorier våra makros - protein och kolhydrater innehåller båda 4kcal per gram medan fett innehåller 9 kcal per gram.

Hur mycket fett när man bulkar?

En kost som är rik på hälsosamma fetter är ett bra sätt att se till att du får i dig tillräckligt med kalorier. Det finns också bevis som föreslår att hälsosamma fetter, som omega-3, kan hjälpa till att öka muskelproteinsyntesen - den process i kroppen som bygger muskler.2 Att äta omkring 30-35% av dina dagliga kalorier i form av fett är idealt.3 Fett är också viktigt för att lagra de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K.

Hur mycket protein när man bulkar?

Protein är också viktigt när man är ute efter att bygga muskelmassa och de optimala rekommendationerna är 1.6g/kg/dag och 0,4g/kg/dag - tillsammans med kolhydrater och hälsosamma fetter - kan det bara enklare att hålla dig i ett kaloriöverskott medan proteinnivåerna är tillräckligt höga. Sikta på ett proteinintag på 20-25% av ditt dagliga kaloriintag.5

Hur mycket kolhydrater när man bulkar?

Kolhydrater är också viktiga för att ge energi till de hårda träningspass som krävs för att bygga muskler och återhämta sig. Alla kolhydrater är dock inte desamma - komplexa kolhydrater innehåller vanligen mer fibrer och har ett lägre GI. Medan de här typiskt är de mer hälsosamma alternativen för den som är ute efter att gå ner i eller behålla vikten så kan enkla kolhydrater med högt GI faktiskt vara ett bättre alternativ vid bulk.

Om du kämpar med att äta tillräckligt med mat för att hålla dig i ett kaloriöverskott, så kan kolhydrater med högt GI vara ett bra sätt att ta sig dit. Dessutom visar forskning att kolhydrater med högre Gi snabbare fyller på glykogenet snabbare än de med lågt GI.6 Det är till hjälp för en snabbare återhämtning och tillåter dig träna med en hög intensitet varje pass-

Det kan vara frestande att äta så många kalorier som möjligt när man bulkar, men det är viktigt att hålla sig till ett överskott på 250-500 kcal. Konsumera omkring 40-55% av dina dagliga kalorier i form av kolhydrater för den ideella bulken.7 Räkna ut dina fett- och proteinprocenter och låt sedan de återstående gå till kolhydrater.

När man bulkar är det enkelt att fylla upp med fel mat, så här är 10 bra alternativ för att ta dig genom bulksäsongen.

1. Helmjölk och Keso

Om du deffar är det troligen en bra idé att undvika mejeriprodukter, men helmjölk är att bra sätt att ladda upp med protein, kalcium, extra fett och kalorier när du bulkar. Ett glas innehåller omkring 150 kcal.

Keso och helmjölk är en god källa till protein som hjälper till att bygga muskler, medan fett och kolhydrater hjälper till att återställa glykogenlagren och maximera potentialen för muskelbygge. Försök att dricka helmjölk tillsammans med din post-träningsshake eller njut av en skål keso innan sängdags. Keso tillsammans med nätter och en skopa Chocolate Nut Impact Whey är en stark favorit som bulksnacks eller måltid.

2. Nötter och Nötsmör

Vi är säkra på att du redan vet att nötter är energirika och fulla men hälsosamma enkelomättade fetter. Av den anledningen är nötter och nötsmör perfekta vid bulk.

Små portioner av nätter kan ge ett stort antal kalorier utöver ett tillskott av protein och fett. Med upp till 300kcal per 50g är de perfekta när man bulkar. Utöver det så är nötter och Nötsmör fullpackade med essentiella mikronäringsämnen som magnesium, fosfor, selen och zink, vilket alla är viktiga för att behålla en hälsosam kost och bygga muskelmassa. Försök att äta en handfull nötter när hungern kickar in, eller för det perfekta mellanmålet: täck en banan med jordnötssmör, det är urgott.

3. Lax

För att hålla oss på temat hälsosamma fetter, lax och annan oljerik fisk bör definitivt inkluderas i din bulkdiet. Faktum är att de Brittiska myndigheterna rekommenderar att den generella populationen äter minst en portion med fettrik fisk varje vecka. Lax är också full med enkelomättade fettsyror vilket är hälsosamt och utmärkt för en clean bulk.

Försök att äta 2-3 portioner med fettrik fisk under perioder med intensiv träning.

4. Avokado

Avokado innehåller enkelomättade fettsyror som oljesyra som är perfekta för att tillföra hälsosamma kalorier och fetter till din kost. Att äta avokado under bulken innebär också att du får i dig en stor dos med antioxidanter och vitaminer som vitamin E.

Vitamin E har många olika och viktiga roller att spela i din kropps funktioner och är viktiga för ditt generella välmående. Prova att mosa avokado på riskakor, skiva och ha i en sallad eller varfär inte prova avokade med bakade ägg?

5. Hela ägg

Om du har kastat äggulan åt sidan, sluta med det! Hela ägg är en utmärkt källa för protein och fett under bulk med omkring 75-90 kalorier per ägg.

RECEPT

Mike Thurstons frukostomelett | Proteinrik Frukost

Mike Thurston äter den här omeletten till frukost varje morgon "utan undantag", så det måste vara något speciellt med den.

3 år I årAv Lauren Dawes

Många tror att ägg är ohälsosamma med tanke på deras innehåll av mättat fett och höga kolesterol, men visste du att ägg också innehåller mycket hälsosamt kolesterol? Och så länge som du inte äter 12 ägg om dagen så bör innehållet av mättat fett inte vara något problem. Få i dig en bra källa av fett och protein genom att göra en omelett eller en god äggröra.

6. Magert nötkött

När det kommer till att få en bra fysik så är magra proteinkällor de flesta personernas första val och många väljer att begränsa sitt intag av rött kött. Rött kött är däremot utmärkt av många anledningar när du bulkar. En anledning är att det är en bra källa till fett och protein, vilket när det konsumeras regelbundet kan hjälpa till med tillväxten av muskelmassa.

Utöver detta så innehåller rött kött höga halter hemjärn, en av de två järntyperna som vanligen konsumeras i kosten (den andra typen är icke-hemjärn). Hemjärn tas lättare upp av kroppen än icke-hemjärn och ett tillräckligt järnintag är viktigt när man bygger muskler och tränar hårt.

7. Kokosolja och Olivolja

När du tillsätter fett i din kost är kokos- och olivolja två utmärkta alternativ. Små förändringar som att använda mer kokosolja eller olivolja i din matlagning och meal prep är ett bra sätt att tillsätta hälsosamma fetter och extra kalorier i din kost, utan att du känner dig alldeles för mätt.

8. Sötpotatis

De flesta tänker ofta protein, protein och mer protein och lite fett som är viktigt när man bulkar. Men egentligen så är också kolhydrater ett måste. Glöm det där med att skära ner på kolhydraterna till ett minimun - nu är tiden att njuta av kött och potatis. Sötpotatis är packade med kolhydrater med en genomsnittlig mängd av 40g kolhydrater och många vitaminer och mineraler per potatis.

Om du dessutom gör en clean bulk där du undviker raffinerat socker så är sötpotatis ett bra sätt att stilla sötsuget och det används i många proteinrecept. Testa att lägga till en portion sötpotatis till dina måltider och ta del av bulkens fördelar. Sötpotatis anses ha ett lågt GI vilket gör dem till ett bra alternativ innan träningspasset eftersom de ge energi över en längre tid.

9. Havregryn

Havregryn är ytterligare en bra källa till komplexa kolhydrater som verkligen kan ge dig en hjälpande hand under den här bulkperioden. Det är en otroligt bra källa till fibrer och komplexa kolhydrater som inte bara kommer hjälpa till med matsmältningen utan också ge ett längre tillskott av energi - de är perfekta för målet innan träningen. Dessutom kan också addera hälsosamma fetter och kalorier till din kost itan att du behöver känna dig proppmätt.

RECEPT

Bakade havregryn med choklad | High protein

Trött på havregrynsgröten? De här bakade havregrynen är en drömfrukost

3 år I årAv Lauren Dawes

10. Pasta

Vanlig pasta har ett högt GI-värde där en portion med 100g(torrvikt) innehåller omkring 350kcal och 70g kolhydrater. Det gör pasta det ett bra alternativ efter träningen eftersom det låter dig återhämta dig snabbt och ger energi till nästa träningspass. Generösa portioner med pasta kommer också hjälpa dig att få i dig de kalorier som krävs för att nå ditt överskott när du bulkar. Att kombinera pasta med magert nötkött i en köttfärssås kan vara en perfekt måltid efter träningspasset.

11. Ris

Precis som pasta så har ris ett högt GI och mindre fibrer vilket betyder att du kan äta mer av det utan att känna dig för mätt. Det kan vara till hjälp om du har svårt att få i dig tillräckligt med mat för att nå till kaloriöverskott. Att lägga till extra ris till en sallad eller måltid är ett bra sätt att hålla kalorierna och kolhydraterna högt. Det hjälper dig också att hålla uppe din träningsvolym, vilket är en viktig faktor när du är ute efter att bygga muskler.8

12. Mörk choklad

Sist men inte minst, choklad. Om du är en godisgris så är mörk choklad ett bra sätt att stilla ditt sötsug. Choklad med mer än 75% kakao innehåller också antioxidanter och enkelomättade fetter. För den ultimata godbiten vid bulk så prova att täcka en banan i jordnötssmör och smält mörk choklad.

Att ta med sig

Om du bulkar och inte lägger till några av de livsmedlen i din kost så kan du begå misstag som gör att du inte får lika mycket gains. Kom ihåg att både nå dina makro- och mikromål eftersom det är det viktiga för att du ska se förändringarna som följer med din kost och träning. Se till att ha en bra variation på både makro- och mikronäringsämnen och ät mycket grönsaker.

NÄRING

Bulka med en budget

Att bulka behöver inte göra hål i plånboken, följ våra tips och se resultaten!

3 år I årAv Amy Golby
NÄRING

Bulkdiet | En introduktion till en hardgainers diet

Ta dig över den där platån du står still på och gå upp i vikt med de här tipsen för en hardgainer.

3 år I årAv Myprotein
RECEPT

3 sätt att använda THE Gainer | Enkla bulkrecept

Maximerna dina gains med de här godbitarna!

3 år I årAv Lauren Dawes

Vill du har mer hjälpsamma råd kring bulkande? LÄS DE HÄR ARTIKLARNA HÄRNÄST:

Våra artiklar ska endast användas för informations- och utbildningssyfte och är inte avsedda att tas som någon medicinsk rådgivning. Om du är orolig över något, vänd dig till proffesionellt kunniga inom hälsa innan du tar kosttillskott eller inför några större förändringar i din kost.

  1.  Slater GJ, Dieter BP, Marsh DJ, Helms ER, Shaw G, Iraki J. Is an Energy Surplus Required to Maximize Skeletal Muscle Hypertrophy Associated With Resistance Training. Front Nutr. 2019 Aug 20;6:131. doi: 10.3389/fnut.2019.00131. PMID: 31482093; PMCID: PMC6710320. 
  2. McGlory C, Calder PC, Nunes EA. The Influence of Omega-3 Fatty Acids on Skeletal Muscle Protein Turnover in Health, Disuse, and Disease. Front Nutr. 2019;6:144. Published 2019 Sep 6. doi:10.3389/fnut.2019.00144 
  3.  Jäger, R., Kerksick, C.M., Campbell, B.I. et al. International Society of Sports Nutrition Position Stand: protein and exercise. J Int Soc Sports Nutr 14, 20 (2017). https://doi.org/10.1186/s12970-017-0177-8 
  4. Burke, L., van Loon, L. and Hawley, J., 2017. Postexercise muscle glycogen resynthesis in humans. Journal of Applied Physiology, 122(5), pp.1055-1067. 
  5. Schoenfeld BJ, Contreras B, Krieger J, et al. Resistance Training Volume Enhances Muscle Hypertrophy but Not Strength in Trained Men. Med Sci Sports Exerc. 2019;51(1):94-103. doi:10.1249/MSS.0000000000001764 
Myprotein
Skribent och expert
Visa Myprotein profil
myprotein