Hoppa till huvudinnehåll
LIVSSTIL

Nå dina mål samtidigt som du hanterar att livet kommer i vägen

Nå dina mål samtidigt som du hanterar att livet kommer i vägen
Nerissa Shea
Skribent och expert1 år I år
Visa Nerissa Shea profil

Innan jag studerade personlig träning och nutrition och gav mig in i hälsa- och fitnessindustrin var jag en professionell irländsk dansare i över 10år. När pandemin kom 2020 var jag i Tyskland och arbetade för ett danskompani. Vår turné kortades ner och allt arbete som jag hade inplanerat sköts upp på obestämd framtid eller ställdes in.

En mardröm, visst?

Min största rädsla

Faktum är att min mardröm hade börjat redan två veckor tidigare. Jag dansade på en felaktig sen som föll ihop när jag var uppe på den, vilket resulterade i att jag skakandes vobblade av scenen så stilfullt som jag kunde och togs till det lokala sjukhuset.

Jag tror att alla dansare har upplevt den här rädslan vid någon punkt. Är den bruten? Hur länge kommer jag inte kunna dansa? Vad ska jag arbeta med?

Efter vad som kändes som en evighet när jag väntade på mina röntgensvar gjorde vi en lek av att gissa översättningen av min diagnos. Jag kunde på en gång luska ut att det inte var något brutet, vilket gjorde mig så glad att jag grät.

Men resten av nyheterna var inte så bra. "band, nära brutet". Jag hade dragit till ett ligament och skulle behöva ha på en känga i sex veckor, jag grät igen.

Det var två veckor kvar på turnén. Jag hade inget arbete och inget hem att återvända till, så jag stannade i en ny roll och hjälpte till med kostymerna.

Att stå backstage, oförmögen att dansa, var smärtsamt. Det gjorde ibland så ont de tillfällen när jag skulle ha gjort mid redo i mina skor och min kostym, ännu mer ont när jag skulle ha dansat.

Det var tills dess att jag inte kunde göra det längre. När jag blev skadad förlorade jag en del av mig själv, min identitet. Jag kände mig så vilsen. Vem var jag om jag inte kunde dansa?

Att gå vidare

I takt med att min ilska och sorg började blekna insåg jag att jag kanske kunde göra någonting annat än att dansa. Kunde mitt engagemang genom åren ha påverkat mig negativt? Hade jag slutat utmana mig själv?

Jag fann mig själv i en situation där jag inte hade något annat väl än att fundera ut vad jag annat jag skulle kunna göra. Jag älskar att hjälpa människor. Jag är bra med människor. Jag jobbat hårt och jag får saker och ting gjorda.

Så varför inte bli en tränare?

Två år in så arbetar jag i hälsa- och fitnessindustrin som en framgångsrik online coach. Jag älskar det jag gör och om det inte hade varit på grund av den skadan och sedan pandemin vem vet vad jag skulle ha gjort nu då.

Att överkomma utmaningar som livet ger dig

Poängen jag vill göra med det här är att livet inte alltid går enligt planen, även om situationen kan kännas dålig vid den tidpunkten så kan utmaningen vara det som formar dig.

"Människan gör planer och gud skrattar" är ett gammalt ordspråk på Jiddisch. Trots våra mest noggranna planer så är livets väg oförutsägbar. I livet måste vi lära oss att navigera groparna och hindren på vägen och omfamna den ibland röriga resan, med alla dess upp- och nedgångar.

Alltid konsekvens framför perfektion

Jag jobbar huvudsakligen som viktminskningscoach till kvinnor. Upp- och nedgångarna i en hälsoresa är någonting som jag tydliggör för mina klienter redan från start.

En sak som jag säger till mina klienter när vi börjar arbeta tillsammans är att för att en plan ska fungera så måste det vara en total livssstilsförändring och inte en quick fix i form av en träningsplan för att komma-i-form-på-6-veckor.

Det handlar om en konsekvens över tid som leder till att du når dina målsättningar. Det är den absolut viktigaste faktorn för framgång. Kliv ifrån allt-eller-ingetmentaliteten och tron om att varje dag och varje träningspass behöver vara perfekt. Att vara konsekvent och ha tålamod är mycket viktigare.

Från ett praktiskt perspektiv så bör ett kaloriintag mätas med vecko- och månadsmässiga genomsnitt. Stegräkning och NEAT (non-exercise activity thermogenesis, energiförbrukningen av allt annat än ämnesomsättning och rörelse) aktivitetsnivåer ska också mätas över veckor och månader.

Du går inte upp eller ner i vikt på en dag. Vikten varierar från dag till dag, men det beror inte på fettförbränning eller ökning.

Action över tid är det som ger resultat. Så till mindset bör vara "alltid någonting" snarare än "allt eller ingenting".

Livet inträffar

Låter det är scenariot bekant för dig? Du börja med de bästa intentionerna, taggad och med motivation för att starta din nya kost- och träningsplan. Du har betalat en förmögenhet för den; ingenting kommer stå i din väg.

Du ska dra ner på choklad, bröd och vin. Du kommer träna sex gånger i veckan.

Med sedan händer något...

Livet.

Det är galet på jobbet, ett av barnen blir sjuka, du skadar dig, en närstående får dåliga nyheter och plötsligt är kost- och träningsplanen inte längre en prioritering och ett minne blott.

När livet händer har vi två alternativ:

  1. Vi kastar in handduken och trycker på ge-upp-knappen. Vi skippar all kost och all träning.
  2. Vi drar ett streck över det och går vidare. Vi kan inte förändra det som varit men vi kan bestämma hur vi ska reagera på sagda händelser.

Så, om du tar en latte och fikabröd istället för din kvarg och frukt till frukost, ta igen det med en proteinrik lunch med lite extra frukt och grönsaker och gör något liknande till middag.

Har du inte tid till gymmet? Gå en promenad på lunchpausen.

Ofullständiga handlingar är vägen framåt. Kliv ifrån att allt behöver vara perfekt hela tiden och att planer alltid måste falla exakt på plats. Att regelbundet praktisera ofullständiga handlingar är det bästa sättet att ändra till tankesätt och dåliga vanor.

Välj hur du ska reagera

"Mänsklig frihet innefattar vår kapacitet att pausa mellan stimulus och respons, och i den pausen, att välja den respons som vi vill lägga vår vikt på." Rollo May, The Courage to Create.

Styrkan i pausen. Jag pratar mycket om det när jag förklarar fördelarna med meditation, men det är också applicerbart på nästan allt i livet. Allt kommer tillbaks till styrkan i pausen.

Som någon som är hetlevrad, passionerad och hatar att ha ha fel, så har jag spenderat mycket tid i mitt liv med att inte reagera på rätt sätt vid oväntade händelser. När någonting störde min plan brukade jag flyga i taket och bli galen.

Det är viktigt att komma ihåg att vi faktiskt inte kan kontrollera många aspekter i våra liv och det är menlöst att försöka kontrollera utomstående omständigheter.

Men vi kan kontrollera hur vi reagerar på händelser.

Så när livet svajar till, ta en stund, andas och utvärdera. Fråga dig själv: "hur kan jag reagera på det här på ett sätt som kommer var fördelaktigt för mig i framtiden?"

Ibland, tro det eller ej, när livet kommer emellan och allt känns upp och ner, är det oftast så att en möjlighet för någonting nytt och spännande att komma in i ditt liv.

Precis som när jag ramlade genom scenen när jag dansade.

Att ta med sig

Aldrig i livet trodde jag att jag skulle hitta ett jobb som jag älskar så mycket som att dansa. Men att se mina klienter lyckas värmer mitt hjärta på ett sätt som att dansa inför tusentals personer på en upplyst scen inte ens kommer i närheten av.

Livet kom i vägen för det jag hade planerat, men hur jag reagerade på det är det som har skapat mig. Och jag skulle inte kunna vara lyckligare över det.

Tyckte du om den här artikeln?</strong LÄS DE HÄR ARTIKLARNA HÄRNÄST:
Nerissa Shea
Skribent och expert
Visa Nerissa Shea profil
Nerissa är en idrott- och träningspsykologikonsult, Personlig tränare, Professionell irländsk dansare och är certifierad inom EIQ nutrition. Hon har en masterexamen i Idrott- och träningspsykologi, en magisterexamen i konst i irländsk musik och sans och har nyligen fått sitt diplom som Personlig tränare på EQF Nivå 4 och har blivit certifierad i nutrition med EIQ. Efter en framgångsrik karriär som tävlingsdansare, och tagit 7 All-Ireland och Internationella mästerskapstitlar, har hon fortsatt med att arbeta som professionell irländsk dansare och rester världen över med många prestigefyllda dansshower. Dans har spelat en stor roll i hennes liv och influerar starkt hennes sätt att närma sig hälsa och träning. Att kombinera sin kärlek för träning med sinnets komplexitet är hennes passion. Med en bakgrund i idrottspsykologi tror hon verkligen att tankesättet är viktigt och hennes mål är att genom sitt innehåll och vägledning kunna ge inspiration, motivation och kunskap som hjälper till positiva förändringar i människors vardagliga liv. På sin fritid älskar hon att resa, läsa, dansa, träna och yoga! Hon hoppas kunna resa till Bali och slutföra sin utbildning till yogalärare under nästa år eftersom hon känner att hon, för att kunna vara den bästa tränare för sina klienter, måste bekanta sig med alla aspekter av hälsa – fysiska, mentala och spirituella.
myprotein