Hoppa till huvudinnehåll
KOSTTILLSKOTT

Aminosyror: Glutamin

Aminosyror: Glutamin
Tom Rudeké
Skribent och expert7 år I år
Visa Tom Rudeké profil

Välkommen till den tredje delen i den långa artikelserien ”Aminosyror”. I detta avsnitt kommer L-glutamin stå i centrum. Här kommer redogöras för (1) dess funktion i kroppen, (2) när det kan tas, och (3) hur mycket som bör intas. Därtill kommer vi snabbt att gå igenom varför L-glutamin överhuvudtaget är intressant för personer som tränar hårt.

 FUNKTION

Glutamin är en icke-essentiell aminosyra, vilket innebär att kroppen kan producera den själv. Emellertid minskar mängden glutamin i kroppen vid tillfällen då kroppen utsätts för stress, vilket kan vara då man blir sjuk, tränar hårt, eller vid en operation. Dessutom används glutamin för att upprätthålla ett fungerande immunförsvar, samt för att bevara en god tarmfunktion.

Det är här problemet finns. Glutamin används nämligen i förstahand till immunförsvar och tarmhälsa. Vi utsätts dagligen för attacker från virus och bakterier som lämnar vårt immunförsvar och vår tarmflora i stort behov av glutamin. Det betyder att glutamin sällan används till muskelkonstruktion. Men räds ej, det är mot bakgrund av denna elementära insikt som många landar i slutsatsen att glutamin inte ökar muskeltillväxten.

Detta är dock inte sant. För det första bidrar en god hälsa till bättre förmåga att bygga muskler. Likväl bidrar en fungerande tarmkanal och god tarmflora till att upptaget av näringsämnen är bättre, vilket i sin tur skapar goda förutsättningar för att bygga muskler. För det andra, om man tillför tillräckligt med glutamin, i form av kosttillskott, kan man hålla sina glutamindepåer fyllda. Detta innebär i praktiken att musklerna skulle kunna få ta del av de positiva effekter som glutamin har på muskeltillväxten. Därför menar många att glutamin fortsatt bör betraktas som ett mycket viktigt kosttillskott för seriösa atleter.

Glutamins direkta effekter handlar i huvudsak om regleringen av glukosnivåerna i muskelfibrerna och genom detta dess sammansatta effekt på musklernas energinivåer. Därtill har studier fastställt att glutamin har positiva effekter på hormonproduktionen, vilket också bidrar till en ökad muskeltillväxt.

Enkelt uttryckt är glutamin en otrolig aminosyra med ett brett spektra av användningsområden. Oavsett om man tar det för att öka muskelmassa eller ej, tillför glutamin många ovärderliga effekter. Framförallt då tarmfunktionen tar skada vid en proteinrik kost.

Sen finns det något som kallas för peptider (i detta fall glutaminpeptider). En peptid är en mindre kedja av aminosyror, vilka oftast är stabilare i sin form än exempelvis fria aminosyror. Studier har visat att dessa kedjor snabbare tas upp i kroppen, vilket kan vara gynnsamt efter tunga träningspass, eller vid tillfällen då man gått utan föda under en längre period (t.ex. på morgonen).

NÄR & HUR MYCKET

Glutamin kan intas när som helst på dagen. Det finns ingen exakt regel, utöver att det ter sig bäst att inta på tom mage. Personligen intar jag extra glutamin direkt på morgon, precis innan träning, och på kvällen innan sängdags. Eftersom mängden glutamin som behövs bestäms efter subjektiva behov, är det oerhört svårt att bestämma någon generell mängd. Detta gäller även för den enskilda individen. Hur mycket behöver jag? Det är givetvis svårt att fastställa vilken mängd ens kropp är i behov av.

Mot bakgrund av detta har jag valt att lägga mig på en nivå om 5g per dos. Desto mer du tränar, desto mer glutamin kan du tänkas behöva. Jag tränar personligen 5 gånger per vecka, vilket skulle kunna fungera som någon slags måttstock för andra då ni prövar er fram.

Tom Rudeké
Skribent och expert
Visa Tom Rudeké profil
Civil- och nationalekonom med ett brinnande intresse för träning, kosthållning, hälsa och välmående ur ett vetenskapligt perspektiv. Meritlistan är 4 års aktiv träning, 6 böcker, och över 100 vetenskapliga artiklar under bältet. Mina expertområden rör sig alltifrån generell kosthållning, tränings- och formrådgivning, till mer specifika sådana som kemiska processer i kroppen. Mitt livsmantra, vilket också råder i träningsavseenden är: "skall man göra något, så skall man göra det rätt".
myprotein