Hoppa till huvudinnehåll
LIVSSTIL

Influencern som normaliserar kvinnors viktökning efter en inspirerande förändring

Influencern som normaliserar kvinnors viktökning efter en inspirerande förändring
Myprotein
Skribent och expert3 år I år
Visa Myprotein profil
Av: Evangeline Howarth, redaktör

Under åratal har kvinnor fått höra så ofta av media att vi behöver vara mindre och smalare att vi har blivit hjärntvättade till att tro på det.

En växande rörelse av kroppspositivism har hjälp oss att stå upp för våra kroppar och ta den plats som vi förtjänar, ämnet kring en medveten viktökning för kvinnor är fortfarande något främmande eller obekvämt för en del.

Det finns däremot en liten community av kvinnor som lägger sidan rädslor åt sidan i jakten på att känna sig gladare och hälsosammare. De delar också med sig av sin viktökningsresa. En av de här modiga kvinnorna är Amelia Goldsmith, eller  @milly_gfit som hon är känd som bland sina följare.

När hon nu har slutfört sin viktresa passade vi på att prata med Amelia för att ta reda på vad det var som fick henne att börja den här resan och vilka utmaningar hon stött på under vägen.

Innan viktuppgångsresan

Amelia var fysiskt aktiv under sin uppväxt och dansade från tre års ålder. Hon hade också alltid varit smalt byggd och kände pressen att fortsätta vara smal, både från danskulturen och världen omkring henne.

"Jag tänker att den press jag satte på mig själv från dansmiljön och de sociala standarder jag omgav mig med fick det att gå utför för mig. Det verkade som ett oandligt svart hål av kostrelaterade tankar, kroppsdysmorfi och det ständiga behovet av att vara smal och "se sportig ut"."

Över tid tog pressen sig i uttryck på några ganska skrämmande sätt och det var först under förra året som Amelia insåg hur allvarlig situationen var.

"Efter 7-8 år av att konstant ha en kamp mot matrelaterade tankar i mitt huvud och kaloriräknande och kalorirestriktioner, nådde jag under 2020 när Covid slog till min lägsta punkt fysiskt och mentalt".

Vid den här punkten hade Amelia inte haft någon mens på 8 år och hennes vänner började också uttrycka en oro för henne.

"Min bästa vän kontaktade mig ett par gånger och frågade om jag var okej vilket oroade mig och fick mig att få panik. Efter några kommentarer om min vikt började jag inse vad jag gjorde och vart jag skulle hamna om jag fortsatte, vilket inte skulle göra mig glad eller frisk."

Det kan vara svårt att se ohälsosamma tankar och vanor hos sig själv och det krävdes att Amelia såg objektivt på sig själv för att inse att något behövde ändras.

"Jag kommer faktiskt ihåg hur jag gjorde en live-träning i mitt samarbete med MyProtein på min instagram, och jag minns nu när jag ser tillbaka på det hur jag ifrågasatte om jag verkligen var så smal som det såg ut i videon. Det var ett av de få tillfällen då jag såg min verkliga storlek och inte den storlek jag alltid trodde att jag hade när jag såg mig själv i spegeln"

Genomföra förändringen

Amelia tog inte bara de otroliga stegen för att inse att något var tvungen att förändras, men hon dokumenterade också hela sin viktökning på sitt Instagram-konto.

"Jag fick äntligen modet att acceptera att jag behövde sätta min hälsa först, vilket innebar att jag skulle gå upp i vikt."

Trots att varje resa har sina upp- och nedgångar, har Amelias viktuppgångsresa gett henne så mycket mer än hon först trodde.

”Det finns så många positiva saker! Jag har fått min personlighet tillbaka som jag inte visste att jag hade förlorat! Jag har också fått tillbaka min humor; Jag skrattar mycket mer. Ren och skär lycka, energi, otroligt bättre hud, hår och naglar. Mitt förhållande till mat är så fritt och fantastiskt. ”

Hon har också sett förbättringar i sina relationer med andra såväl som sig själv och visar att hennes kropp inte längre bara överlever, utan också blomstrar.

”Mina relationer med min familj och vänner är så mycket friskare och mindre ohälsosamma. Min ångest är faktiskt mycket mindre, och jag tror att det också beror på tillväxten i självförtroende. Min mens återvände (!!!!) vilket innebär att min kropp inte längre försöker ”överleva”, utan istället lever lyckligt. Min libido har återvänt liksom mitt intresse för romantiska relationer. ”

Att höra alla dessa positiva saker som Amelia har listat får en att inse hur mycket vi riskerar för att se ut på ett visst sätt och att när den pressen försvinner, hur mycket mer av livet det finns att njuta av. Detta är definitivt fallet för Amelia.

"Drömmar som jag har haft i flera år börjar äntligen gå i uppfyllelse och jag tror starkt att det beror på att min mentalitet gentemot min kropp, mat, motion, kalorier etc. höll mig tillbaka på så många sätt."

Börja din egen viktuppgångsresa

Trots allt det positiva kan det vara skrämmande att se din kropp växa efter flera års försök att göra den mindre. Amelia är bevis på att det är värt att övervinna de, i stort sett, ogrundade rädslorna. Hon har till och med sammanställt några praktiska råd för att kämpa mot de utmaningar som hon har ställts inför på vägen: - LITA PÅ PROCESSEN! Det är så lätt att tvivla på processen och på dig själv, men allt kommer sammanfalla till slut.

- En uppblåst mage är normalt. Låt din kropp smälta maten du ger den.- Om du är obekvämt mätt i början så kommer det passera. Din kropp och din aptit kommer att anpassas, ge den bara lite tid.- Din kropp kan vara svår att acceptera under viktåterställning, men kom ihåg att den är tillfällig och att vikten sen fördelas mer jämnt.- Håll fokuset på dig själv, oroa dig inte för människor omkring dig. Deras mål hjälper dig inte att nå dina.

Att ta med sig

En viktuppgång kan kännas som att du går emot allt som samhället någonsin har sagt kring att vara "hälsosam", men i slutet av sin resa visar Amelia att "hälsosam" är mycket mer än hur du ser ut.

Att göra sig själv mindre för samhällets skull är sällan värt det. Det är däremot nästan säkert att du genom att ta hand om kroppen du har och fira alla saker som den kan ge dig får något mycket mer värdefullt.

Myprotein
Skribent och expert
Visa Myprotein profil
myprotein