Hoppa till huvudinnehåll
LIVSSTIL

Att övervinna gymrädsla | 60-dagars transformation

Att övervinna gymrädsla | 60-dagars transformation
Emily Wilcock
Skribent och expert1 år I år
Visa Emily Wilcock profil

Möt Ro. Ro är ickebinär och har två huvudsakliga träningsmål: att bli mer bekväm med sin kropp och att bli fysiskt starkare. Ro har aldrig varit helt nöjd med sin kropp, speciellt när hen växte upp.

Sedan hen började identifiera sig själv som ickebinär har Ros självförtroende ökat, men det finns fortfarande en del att bygga på innan hen är helt nöjd. Därför signade Ro upp sig för "The Time Between" ett 60 dagars transformationsprogram som är designat för att möta deltagarnas hälso- och träningsmål.

Ro har alltid haft ett berg-och-dalbanelik relation till kost och träning. I början av programmet började Ro också med en hormonbehandling så det var en bättre tid än någon annan att börja reparera den här relationen. Allt så att Ro skulle kunna känna sig mer bekräftat och bekväm med sin kropp, kön och identitet och sedan kunna använda det självförtroendet till att träna på gym.

https://youtu.be/S2a5iz1aq_Y

PT-konsultation

Innan resan började fick Ro sätta sig ner med MyProtein PT:n Keira för att diskutera sina framtida mål för de 60 dagarna och vad hen ville uppnå. Ros önskan var att se mer maskulin ut men också att vara starkare och med självsäker.

För att möta de här målen och samtidigt överkomma Ros gymrädsla skapade Keira ett träningsprogram med mestadel maskiner, kettlebells, hantlar och några få skivstångsövningar, vilket innebar att Ro kunde undvika de tyngre vikterna om hen önskade det.

När det kommer till kosten så behövde kostplanen vara vegetariska och mejerifri. Ro sa att hen inte var den mest avancerade kocken så Keira höll sig till enkla och okomplicerade recept. På det viset skulle det vara mer troligt att Ro höll planen.

Styrketest

De här siffrorna kan utvärderas när det kommer till att se utveckling; mått, formbilder, vikt och styrka. Eftersom ett av Ros mål var att bli starkare så var ett styrketest det bästa sättet att mäta utvecklingen.

Ro utvärderades i antalet repetitioner under en minut i över- och underkroppsövningar och sedan bålövningar.

Uvärderad övning Resultat dag 1 Resultat dag 60
Planka 30 sekunder 1 minut, 20 sekunder
Squats (på en minut) 11 reps 30 reps
Armhävningar (på en minut) 13 reps 20 reps

De första fyra veckorna

Som en relativt oerfaren person i gymmet kände ro sig nervös över att först gå in på gymmet. Hen var orolig kring att bli dömd för sin styrka och kände att hen inte hörde hemma i en icke-queer-miljö. Det här stoppade däremot inte Ro. Hen var konsekvent i sitt träningsprogram under de första tre veckorna.

Ro upplevde några bieffekter från hormonbehandlingen men kämpade sig igenom dem. Hen hade till mestadel hållt sin kostplan. (Ros kostplan innehöll pizzabullar och även om hen inte ansåg sig vara en bra kock så såg de rätt goda ut enligt mig).

I tankt med att utmaningen fortsatte började Ro se resultat. Hen började tycka om träningspassen och också att pressa sig själv till att öka i vikter och repetitioner. Ro lärde sig också att inte känna sig så skyldig över någon måltid ute då och då.

Men det var inte bara en raksträcka under utmaningen utan det var också en del hinder under resans gång. 24 dagar in i programmet, omkring halvvägs, hörde Ro några homofobiska kommentarer mellan medarbetare och besökare på gymmet. Vilket naturligt ledde till att Ro och hens partner kände sig arga och omotiverade. Konversationen förstärkte Ros känsla om att gymmet inte är en plats för kroppar som hens.

Och sedan som grädde på moset testade Ro positivt för Covid.

Avstämning vid fyra veckor

Efter Ros negativa upplevelse på gymmet var det helt förståeligt att hen var motvillig till att gå tillbaka. Tiden ifrån gymmet under sjukdomen hade också gjort ångesten större. Ro kände att gymmet inte längre var ett säkert utrymme och att hen inte var välkommen där. Allt det hårda arbete Ro hade lagt ner på att bygga upp sin självkänsla hade knockats och hen behövde bygga upp det igen. Det betydde att återta gymmet för att igen se det som en säker plats.

Trots de negativa upplevelserna har resan mestadels varit positiv. Ro har delat sin resa med sin partner och gymkompis, de fick äta mer än de hade trott att de skulle kunna med en kostplan och generellt var upplevelsen väldigt könsbejakande.

De sista fyra veckorna

Trots ett negativt provsvar hade Ro inte återgått till sitt vanliga jag. Hen var forfarande andfådd, och känslan av utmattning höll i sig ett tag efter sjukdomen. Hen hade också fallit ur sina rutiner och kände sig mer omotiverad till att gå till gymmet.

Den sista utvärderingen

Åtta veckor senare var Ro tillbaka på MyProteins HQ för den sista avstämningen. Hen fick genomföra samma styrketest för att mäta hur mycket hen hade utvecklats och resultaten svarade för sig själva.

Uvärderad övning Resultat dag 1 Resultat dag 60
Planka 30 sekunder 1 minut, 20 sekunder
Squats (på en minut) 11 reps 30 reps
Armhävningar (på en minut) 13 reps 20 reps

  När det kommer till fysiska förändringar så har Ro märkt att hållningen har förbättrats - delvis på grund av det ökade självförtroendet - och hen började se en större muskeldefinition.

Men den här resan hade mer än en fysisk effekt för Ro. Den gjorde också att hen kände sig mentalt stark. Hen började känna sig mer hemma i sig själv snarare än att slå ned på sig själv bara av anledningen för "att ha en kropp". Hen kände sig också starkare i sin könsidentitet.

Men Ros resa har också belyst någonting väldigt viktigt, en negativ sida av fitnessvärlden som många inte ser. Ord och handlingar kan ha konsekvenser - speciellt i utrymmen som vanligen inte beskrivs som säkra utrymmen för queerpersoner och andra underrepresenterade grupper - därför är det viktigt att se till att människor känner sig så välkomna som möjligt. Gymmet ska vara till för alla.

Att ta med sig

Ros resa har inte varit utan motgångar, men hen hanterade dem väl och slutresultatet var väldigt inspirerande. Ro nådde inte bara sina mål men hen uppnådde också mer än hen trott att hen skulle genom att upptäcka att fitness inte bara handlar om att "bli mindre". Det handlar om att hitta vad som fungerar för dig själv och sedan fortsätta med det.

Spana in fler "The Time Between" transformationer på MyProteins Youtubekanal.

Tyckte du om den här artikeln? LÄS DE HÄR ARTIKLARNA HÄRNÄST:

NÄRING

De bästa veganska kalciumkällorna

Gå inte miste om fördelarna med kalcium bara för att du har en växtbaserad kost.

1 år I årAv Monica Green
Emily Wilcock
Skribent och expert
Visa Emily Wilcock profil
Emily studerar Business Management och marknadsföring vid University of Birmingham och är nu under sitt praktikår. Hon har ett starkt intresse både för att skriva och fitness och är därför glad att kunna kombinera dem. Emily tycker om att spendera fritiden med sina vänner både i och utanför gymmet.
myprotein