Hoppa till huvudinnehåll
KOSTTILLSKOTT

7 växtbaserade proteinpulver | Så väljer du rätt

7 växtbaserade proteinpulver | Så väljer du rätt
Claire Muszalski
Skribent och expert2 år I år
Visa Claire Muszalski profil

Vi har alla hört talas om proteinpulver, men varför skulle någon välja ett växtbaserat allternativ före vassleprotein? Växtbaserade, veganska proteinpulver har kommit en lång väg från deras rötter med en kritaktig smak - det finns nu så många nya varianter när det kommer till att välja proteinpulver att vi är bortskämda med alternativ. Läs vidare för att lära dig vilket som kan vara det bästa alternativet för just dig.

Varför ska man använda proteinpulver?

Protein är en nyckelingrediens för vår allmänna hälsa, men det är ännu viktigare för personer som regelbundet går till gymmet eftersom det hjälper våra muskler att läka, växa och repareras.1 Medan det finns många livsmedelskällor till protein så är proteinpulver ett effektivt sätt att boosta ditt dagliga proteinintag och möta dina tränings- och kroppsmål.

Vassle- och kaseinprotein är de mest populära alternativen när det kommer till proteintillskott men många person föredrar också växtbaserad proteinpulver istället för produkter som är producerade från mjölk och andra animaliska källor. Oavsett om du är laktosintolerant eller undviker animaliska produkter av andra anledningar så finns det många högkvalitativa växtbaserade proteinpulver.

Fördelar med växtbaserat proteinpulver

Växtbaserat protein tillverkas från veganvänliga källor vilket betyder att det inte är några djur involverade i processen. Likväl som det har en lägre miljöpåverkan så kan växtbaserade dieter erbjuda en bred variation av näringsämnen som kan främja tarmhälsan och minska risken för kroniska åkommor.2

Vad är en komplett proteinkälla?

Protein består av aminosyror. Aminosyrornas profil är unik för för varje protein men några proteiner innehåller fler aminosyror än andra. Ett protein som innehåller alla aminosyror som kroppen behöver för att fungera anses vara ett "komplett" protein. Många animaliska produkter innehåller alla de här essentiella aminosyrorna vilket gör att de räknas som kompletta proteinkällor.

Även om en del växtbaserat protein som ärt- eller risprotein i sig själv inte är kompletta (de innehåller inte alla aminosyror) så kan du ofta välja ett proteinpulver som innehåller en blandning av växtbaserade protein med alla aminosyror. Sojaprotein är ett komplett växtbaserat protein vilket gör att sojaprotein är ett enkelt sätt att få i dig alla aminosyror som dina muskler behöver.

Vegan Protein Blend

Vegan Protein Blend är tillverkat med ärt- och bondböneisolat vilket har kompletterande aminosyraprofiler och tillammans blir de en komplett proteinkälla. Vegan Protein Blend innehåller ina artificiella färger eller smaker och det har också ett lågt sockerinnehåll.

Vegan Protein Blend kan ha en något annorlunda textur än ett typiskt vassleprotein, men det blandas ut bra i smoothies tillsammans med andra ingredienser. Det innehåller 21g protein (inklusive 5g BCAA) och 110 kalorier per servering vilket för det till ett utmärkt alternativ om ditt mål är muskeltillväxt.

Soy Protein Isolate

Soy Protein Isolate är en komplett proteinkälla producerad från fettreducerade sojabönor vilket håller ett högt proteininnehåll men lågt fett- och sockerinnehåll. Sojaprotein är en komplett proteinkälla och varje servering av Soy Protein Isolate innehåller 27g med högkvalitativt protein.

Naturligt är det svårt att konkurrera med sojaprotein som det ideala växtbaserade proteinpulvret men en del personer är allergiska mot soja vilket gör detta till ett opassande alternativ för dem.

Pea Protein Isolate

Ärtprotein är ett till populärt val av växtbaserat proteinpulver. Ärtprotein är högt raffinerat vilket betyder att det har ett högt proteininnehåll med ett lägre innehåll och fett och kolhydrater.

Det är helt soja- och mejerifritt för de med allergier även om det har ett lägre proteininnehåll per servering än Soy Protein Isolate, är Pea Protein Isolate ändå ett utmärkt alternativ för de som har en växtbaserat kost med 23g protein per servering.

Brown Rice Protein

Brown Rice Protein som är tillverkat från fullkornsris är ett bra alternativ för personer som följer en vegansk och/eller vegetarisk kost. Det innehåller 23g protein per servering och kan kombineras med vårt Pea Protein Isolate för att bilda en komplett proteinkälla. Tack vara sitt ursprung från fullkornsris innehåller det också 2.4g fibrer per servering.

Hemp Protein

Hampaprotein är ytterligare ett fullkorn- och växtbaserat proteinpulver, men det har också fördelen av att det innehåller hälsosamma fettsyror. Även om det innehåller högkvalitativt protein så är det inte en komplett proteinkälla och ger bara 15g protein per servering. Det är fortfarande en bra boost om för till totala proteinintag men relativt låg i jämförelse med andra växtbaserade proteiner.

Clear Vegan Protein

Clear Vegan Protein är inte bara ett unikt uppfriskande alternativ till mjölkiga proteinshakes, det är också influnderat med frukt och har tillsatta B-vitaminer. En servering innehåller 10g protein och ger ett uppfriskande shake i alla väder.

Clear Soy Protein

Clear Soy Protein ger näringsprofilen av ett komplett protein utan den mjölkiga testuren från andra sojaproteinpulver. När du vill har någonting lättare och uppfriskande är Clear Soy ett utmärkt alternativ som ger 11g protein per servering tillsammans med fibrer och Vitamin C.

Hur väljer man rätt proteinpulver?

När du väljer mellan olika växtbaserade proteinpulver bör du tänka på några faktorer:

Dina mål

Om du är ute efter att bygga muskler eller bulka så kanske du vill vilja ett alternativ som är proteinrikare per servering (som soja eller vegan blend). Om du bara vill höja ditt dagliga intag protein kommer alla alternativ möta dina mål.

Kostrestriktioner

Har du gar några allergier, intoleranser eller matsmätltningsproblem med någon av källorna i de här växtbaserade proteiner? Ha i åtanke hur de kanske påverkar ditt mående och välj vilket som skulle passa mest sömlöst i din dagliga rutin.

Din allmänna kost

Om du följer en vegansk eller vegetarisk kost skulle alla de här växtbaserade proteinerna vara ett bra val för att möta din mål, men tänk på hur viktigt det är att du får i dig en komplett proteinkälla i ditt proteinpulver. Om du äter en välbalanserad kost med andra växtbaserade proteinkällor under dagen eller äter mestadels äter växtbaserat men får komplett protein från andra livsmedelsgrupper kan det spela mindre roll.

Att ta med sig

Även om vi kanske tänker på vassle som den gyllene standarden av proteinpulver så finns det idag många imponerande växtbaserade proteinpulver att välja bland. Växtbaserat protein kan vara lika effektivt animaliska produkter när det kommer till att främja din hälsa, muskeltillväxt och återhämtning.2 Se över dina preferenser, den allmänna kosten och dina mål när du väljer vilket växtbaserat protein som passar bäst för dig.

Tyckte du om den här artikeln? LÄS DE HÄR ARTIKLARNA HÄRNÄST:

RECEPT

3 Recept med ärtprotein | Veganska Proteinshakes

Det finns många fantastiska recept på smoothies och shakes som innehåller ärtprotein. Här har vi samlat tre av våra veganska favoritrecept med ärtprotein.

3 år I årAv Jennifer Blow
Claire Muszalski
Skribent och expert
Visa Claire Muszalski profil
Claire är en certifierad dietist från The Academy of Nutrition and Dietetics och även cetrifierad Hälsa- och Wellnesscoach genom the International Consortium for Healt and Wellness Coaching. Hon har en kandidatexamen i biologi och en masterexamen i klinisk dietik och nutrition från University of Pittsburgh. Att prata och skriva om mat och hälsa ligger Claire varmt om hjärtat och hon använder också gärna hennes färdigheter till att hjälpa andra att nå sina mål inom träning och hälsa. Claire är också cetrifierad spinninginstruktör och älskar den mentala och fysiska energiboosten hon får av sin regebundna löpning och yoga. När hon inte spenderar tid på att hålla sig själv vid god hälsa hejar hon gärna på sin hemstads idrottslag i Pittsburgh, eller lagar mat till familjen.
myprotein