Hoppa till huvudinnehåll
TRÄNING

Skottlands förste Worlds strongest man | Tom Stoltman Road to G.O.A.T

Skottlands förste Worlds strongest man  |  Tom Stoltman Road to G.O.A.T
Monica Green
Skribent och expert2 år I år
Visa Monica Green profil

20 juni, 2021. Datumet Skottland friade sin första titel i World's strongest man. Datumet när Tom Stoltman skrev historia. Det datumet bekräftade han sin plats i Road to G.O.A.T.

Det är en no-brainer att vi hörde av oss till världens starkaste man för att ta ett snack om hans resa dit. En trofé som lyfts är en fantastisk bild, men det berättar inte hela historien. Följ med oss medan vi pratar om träning, kost, broderskärlek, cheat meals som inte riktigt är cheat meals och hur autism hittills har spelat en roll under resan.

Luke känner mig inifrån och ut

Tom växte upp i den lilla stade Invergordon i Skottland. Invergordon har omkring 3900 invånare vilket gjorde det svårt att hitta olika gym och sportklubbar att gå med i. Efter att ha spelat fotboll några år under skoltiden tog Toms bror Luke honom under sina vingar och tog med honom till det lokala gymmet där han började styrketräna. Från den dagen och framåt har Stoltmanbröderna varit vid varandras sida och började göra ett namn för sig.

"Luke är en stor del av det för mig. Från dag ett var han den första personen som jag var med på gymmet och han har varit vid min sida sedan dess. Han har varit en stor inspiration och anledning till att jag är där jag är idag."

Att ha Luke, som är sju år äldre, i sitt lag gav Tom en skärpa. Luke hade styrketränat i fler år och kunde kombinera sina kunskaper om sporten med en oöverträffad kunskap som sitt syskon vilket gav effekt.

"Luke känner mig inifrån och ut så det är inte som med en personlig tränare som behöver ställa alla de här frågorna till dig. Han visste redan allt om mig."

"Jag kan alltid se till att allting är 100%"

De som är fans till Strongmankämpen vet att han föddes med autism - en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som påverkar sociala interaktioner och kommunikation, ofta karaktäriserat av upprepade tankar och beteendemönster.

Tom öppnar regelbundet upp om sina erfarenheter med autism och har beskrivit det som en "superkraft" på sin Instagram. När vi frågade honom vad han menade med det förklarade han att det både hjälper och hindrar honom.

"Strongman är en rutinbaserad sak och det är också autism. Så, med Strongman vaknar du, äter samma tid, tränar samma tider och återhämtar dig - allt är likadant. Därför kan jag alltid säkerställa att allt är 100% för det är enkelt för mig att följa."

Sjävklart finns det också dagar då hans autism presenterar tydliga utmaningar.

"Om någonting ändras utan att jag vet det ett par dagar i förväg, eller om jag missar en måltid eller om det varit en lång resa och jag inte haft med mig tillräckligt med mat eller förberett mig tillräckligt eller med intervjuer och sådan så är autismen som värst eftersom då blir jag stressad och övertänker saker så pass att det kan vara riktigt illa ibland."

Tom har lärt sig att hantera sin autism, med hjälp från sin fru Sinead och sin syster som själv arbetar med personer med autism.

"Uppenbarligen är det ju ingenting som försvinner, jag har bara lärt mig hur jag ska hantera det. Men det finns fortfarande dagar det kommer över mig och gör mig stressad och oroad när jag egentligen inte behöver vara det."

Toms mamma brukade vara en av de personer han kunde vända sig till när han gick igenom svåra tider. Men efter hennes bortgång finns hans fru Sinead, som han varit tillsammans med sedan har var 18 år, alltid där för att säga de rätta orden när Tom behöver det.

"Jag och min fru Sinead är ett väldigt bra lag tillsammans, hon förstår mig, hon behöver inte komma fram till mig och fråga vad som är fel eftersom hon vet exakt vad det är som känns fel för mig. När jag närmar mig tävlingar vet hon exakt hur hon ska tillaga min mat. Så att ha någon som förstår det gör saker väldigt enkelt. Hon har funnits i mitt liv i 10 år. Hon har varit med längs resan, varit på varje tävling och hon känner mig inifrån och ut. Så, när du har någon sådan är det mycket enklare."

"Cheat meals är bara en del av dieten"

Om du började läsa den här artikeln i tron om att få höra om hur Tom äter kilovis med kyckling och ris varje dag så tog du fel. Cheat meals är en nyckeln till framgång i Strongman och Tom tycker att kost över lag är den heliga graalen när det kommer till Strongmanträning.

"Kost är en stor del. Du kan träna två dagar i gymmet men så länge som äter rätt kommer du vinna vilken tävling du än genomför. Det är det som var riktigt bra för mig i World's. Jag missade inte en enda måltid - höll dieten till 100% och resultaten visade det."

Så, vad är egentligen Toms diet?

"När du är omkring 8-10 veckor ut från tävling ligger du på omkring 7000-8000 kalorier per dag, vilket låter mycket men för Strongman är det inte det. Det är mycket ägg, rött kött, ris, frukt och grönsaker. Jag äter inte pasta eller något sådant - det är bara på cheat meals."

Sedan, ju närmre tävling han kommer, så går matintaget upp, och upp, och upp.

"När du kommer närmare tävlingen så börjar cheat meals läggas till - så jag kanske har ett cheat meal innan ett träningspass, plus ett extra cheat meal under helgen men jag försöker alltid äta bra mat 70-80%."

Tom säger att hans "värsta diet" var inför årets World's strongest man.

"Det handlar bara om att förse kroppen med bränsle och vid ett tillfälle låg jag på omkring 11-12 000 kalorier och det var bara bränsle - hamburgare, pommes, lasagne, pasta - livsmedel med riktigt hög kolhydrathalt som håller energin uppe och jag åt så i 8-9 dagar."

Han beskriver sedan dieten närmare tävlingen.

"När vi närmade oss World's var frukosten vanligt, mellanmålet på förmiddagen var vanligt, lunchen var kyckling och någonting annat, och sedan var målet innan träningen det viktigaste vilket kunde vara typ hamburgare och pommes och om du inte äter det kommer du inte få det bränslet.

Om du äter det målet innan träningspasset kommer det vara omkring 60% mer effektivt än om du forfarande håller samma diet som du vara på 2 månader tidigare. Vi har inte direkt "cheat meals" - de cheat mealsen är bara en del av din diet."

"När kosten går upp går träningen ner"

Du kanske inledningsvis tror att träningen sker dag ut och dag in, speciellt när en tävling börjar närma sig. Men faktum är att det är det motsatta.

"Träningen blir lite omvänd så när kosten går upp går träningen ner. Du behöver vara så utvilad och energifylld som möjligt. Så, om din tävling är om 8 dagar och du har tränat fullt upp till 2 dagar ut kommer din kropp inte hinna återhämta sig helt."

När han pratades oss igenom preppen inför World's strongest man säger Tom...

"Inför WSM gjorde jag till exempel en 12 veckors prep där de första 4 veckorna var volym, få mig vältränad och i en god kondition för att kunna lyfta vikterna. De nästkommande 4 veckorna var styrka så vi tog bort repetitionerna, och konditionsträningen och fokuserade bara på styrka.

Sedan hade vi en de-load där vi tränade med lätta vikter för att kroppen skulle återhämta sig. Sedan kunde de sista fyra veckorna se ut så att - de två första var en blandning av kondition och styrka medan de två sista kunde vara två dagar på gymmet för att allt skulle kunna återhämta sig."

Även om Tom är världens starkaste man, så håller han inte på med egolyft och allt handlar om att ha rätt teknik och vila. "Träning och göra träningen på rätt sätt är så viktigt. De-loading vid rätt tillfälle, veta när det är dags att backa tillbaks och inte bara pressa på för egots skull."

"Jag vill försvara min titel"

Tom har nu klarat av alla stora tävlingar i år och det stora fokuset ligger på 2022 och försvara kronan från World's strongest man.

"Jag vill försvara min titel och jag vill vara konsekvent i mina tävlingar nästa år. Det här året har varit tufft kring World's med all media och resor, jag kunde inte komma tillbaks till en ordentlig rutin likväl som med covid. Så förhoppningsvis kan jag få det här året överstökat, få in några bra resultat och sedan nästa år verkligen köra på med träningen igen, klara av World's och sedan konsekvent hamna på prispallen i alla tävlingar jag gör."

Han får det att låta enkelt...Om 2021 var Tom Stoltman utan en ordentlig rutin, kan vi inte hålla oss innan vi får se vad han åstadkommer med en rutin.

Att ta med sig

Tom är en inspiration för alla med dolda funktionshinder, och hans väg till världens starkaste man visar styrkan i hängivenhet och engagemang. Vi väntar ivrigt på World's Strongest Man 2022 för att se vad Tom Stolman kan göra och vi kommer stå bakom honom i att vinna och försvara sin titel och  G.O.A.T.status.

Läs våra andra Road to G.O.A.T. artiklar här...
LIVSSTIL

En världsmästare vid 18 | Laoise Quinn Road To G.O.A.T.

En världsmästare redan under studietiden.

2 år I årAv Monica Green
Monica Green
Skribent och expert
Visa Monica Green profil
Monica är ursprungligen från South London, hon tog examen i Filosofi från University of Leeds. Efter att ha upptäckt sin kärlek för gymmet under studietiden drogs Monica till styrketräning vilket var till stor hjälp för henne under stressiga tider som student. Genom att skriva för en populär studentsida utvecklade hin sina färdigheter som skribent, hon skrev populära artiklar som publicerades regelbundet. Idag är hon lycklig att kunna kombinera sin kärlek för att skriva med passionen för gymmet. På sin fritid älskar Monica att laga mat, testa på nya restauranger med vänner och utforska nya vandringsleder.
myprotein