Hoppa till huvudinnehåll
KOSTTILLSKOTT

Tillskottsguide för att bygga muskler

Tillskottsguide för att bygga muskler
Jamie Wright
Skribent och expert1 år I år
Visa Jamie Wright profil

Att nå dina mål blev precis mycket enklare - vi introducerar Myprotein bygg-ditt-egna-paket.

Paketet låter dig skräddarsy produkter som passar dina individuella mål. Välj mellan olika proteinpulver, bars, pre-workoutblandningar, snacks, tillskott och en shaker.

Bygg ihop ditt paket här.

FAQs

Vilket är det bästa tillskottet för muskeltillväxt?

Det är en svår fråga eftersom det finns så många...

Mina främsta rekommendationer är är kreatin, beta-alanin och en potent pre-workout. Självklart finns det ett viktigt kosttillskott när det kommer till muskeltillväxt (och alla andra mål): proteinpulver.

Proteinpulver är en kalorieffektivt och bekväm källa till högkvalitativt protein, det makronäringsämne som behövs för att utveckla muskelmassan. Dess kostnadseffektivitet och praktikalitet gör det till en no-brainer.

Behöver jag proteinpulver för att bygga muskler?

Proteinpulver är verkligen inte ett måste om du vill lägga på dig muskelmassa, men det är ett av de mest kostnadseffektiva och praktiska sätten att öka ditt proteinintag på.

Även om kost bör vara grunden i din kost eftersom du behöver få i dig viktiga näringsämnen så kan proteinpulver vara till hjälp eftersom de är högkvalitativa källor till protein som kräver minimal förberedelse, går enkelt att ta med sig och kan lagras en längre tid.

Så, du behöver rent tekniskt inte proteinpulver... Men det är helt klart hjälpsamt!

Behöver jag kosttillskott för att bygga muskler?

Du behöver inte kosttillskott för att bygga muskler. Vad du däremot behöver är att stimulera dina muskler till att växa genom träning, ge energi till dina prestationer och återhämtningen genom kost och tillåta din kropp att återhämta sig med en adekvat mängd vila.

Tillskott kan vara hjälpsamma med att optimera din muskelutveckling, prestation och återhämtning.

Kreatin, beta-alanin, pre-workouts, elektrolyter, proteinpulver och andra kosttillskott kan vara fördelaktigt för att hjälpa dig att utvecklas och uppnå dina mål.

De bör däremot inte förlitas på som grunden till muskeltillväxt och förändring. Som namnet själv föreslår ska de ses som en extra del i en välstrukturerad träning- och kostplan och hjälpa dig att få grymma snarare än bra resultat.

Vilka kosttillskott främjar muskeltillväxt?

Det finns många tillskott som är bra på att främja muskeltillväxt, bland dem är proteinpulver, pre-workouts, kreatin och beta-alanin, men dessa ska alla intas vid sidan av en proteinrik kost och väl utformad träningsplan.

Kreatin fungerar i huvudsak som en energiåtervinnare. Det är ett av de mest undersökta sporttillskotten och har visat sig förbättra styrka när det tas konsekvent under en lång tidsperiod.

Beta-alanin är ett annat bra tillskott för att förbättra den fysiska prestationen. Det tas bäst i två doser á 3g innan och efter träningen, men börja med 1.5g om du är ny.

Kan man bygga muskler med växtbaserat protein?

Du kan bygga muskelmassa med växtbaserat protein men du behöver vara medveten om en del saker om detta är ditt mål. Problemet med många växtbaserade proteinkällor är att de inte innehåller alla de "essentiella" aminosyrorna som behövs för muskeltillväxt.

Animaliska produkter, såsom vassleprotein, är proteinkällor av "hög kvalitet" eftersom de ofta innehåller dessa essentiella aminosyror. Veganer och vegetarianer kan behöva kombinera flera växtbaserade proteinkällor för att säkerställa att de får alla nödvändiga aminosyror som behövs för att bygga muskler.

Det finns också kompletta växtbaserade proteinkällor som soja, som kan inkluderas i en vegansk kost. Om du är ute efter ett proteinpulver kan en soja- eller växtbaserad proteinblandning vara ett bra val.

Hur ska jag ta tillskott för att bygga muskler?

För att bygga muskler är det viktigt att tajma intaget av tillskott för att få maximal effekt på dina prestationer.

De "tre stora" tillskotten för muskeltillväxt är koffein, kreatin och beta-alanin, vilka alla är vanliga ingredienser i pre-workoutblandningar (pwo).

En konsekvent konsumtion är viktigare för kreatin. Koffein bör tas mellan 30-60 minuter innan träning och beta-alanin bör tas i doser på 1.5-3g innan och efter träningen.

Efter ett träningspass är det viktigt att få i sig protein. Du kan välja en vanlig proteinshake eller så kan du välja en sk. gainer med tillsatta kolhydrater för en ökat återhämtning och muskeltillväxt.

KOSTTILLSKOTT

Tillskottsguide för viktminskning

Bygg ditt eget paket som hjälper dig att nå ditt mål.

1 år I årAv Jamie Wright

Vill du har mer tips? LÄS DE HÄR ARTIKLARNA:

Våra artiklar ska endast användas för informations- och utbildningssyfte och är inte avsedda att tas som någon medicinsk rådgivning. Om du är orolig över något, vänd dig till proffesionellt kunniga inom hälsa innan du tar kosttillskott eller inför några större förändringar i din kost.

Jamie Wright
Skribent och expert
Visa Jamie Wright profil
Han är ackrediterad med Association for Nutrition och har hjälpt hundratals klienter; från de med ätstörningar till internationellt tävlande atleter. Jamie stödjer sina klienter med evidensbaserad och holistiska kostprogram för att de ska nå sina hälso- och träningsmål. Utöver att ha sin egen praktik bidrar Jamie regelbundet till näringsområdet genom att presentera och skriva om dess många aspekter. Han har fått sin forskning presenterad på UK Obesity Congress samt utländska konferenser och har skrivit flera e-böcker samtidigt som han bidragit till andra (inklusive välgörande) idrottsorganisationer. Hans forskning har centrerats kring viktkontroll och sport-/träningsprestanda och kosttillskott. Jamie är en stor idrottsgalning, ivrig gymbesökare och älskare av allt hundrelaterat. Hans mål med att dela med sig av sin erfarenhet och den kunskap han har skaffat sig både akademiskt och professionellt gör honom till en källa till klarhet bland en mängd ”missvisande och felaktig information” som existerar i hälsa- och fitnessbranschen. Du kan spana in hans arbete på OUTWRK eller @jamiesdietguide på sociala medier.
myprotein