Hoppa till huvudinnehåll
TRÄNING

The Hijabi Boxer om Ramadan, fasta & träning

The Hijabi Boxer om Ramadan, fasta & träning
Monica Green
Skribent och expert2 år I år
Visa Monica Green profil

För muslimer runt om i världen är Ramadan den heligaste månaden på året. Den tros vara den månaden då Allah uppenbarade de första verserna i Koranen, islams heliga bok, för profeten Muhammed. Eftersom Islam använder en månkalender, infaller Ramadan under olika tider varje år. Det här året börjar den lördagen 2a april och fortgår fram till söndag 1a maj.

Ramadan är en tid för firande, reflektion och en tid att utöva disciplin. Under månaden fastar observatörer under dagsljuset och konsumerar inte mat eller vatten från gryning till skymning. Som du kan föreställa dig kan detta göra gymmet lite mer komplicerat. Men många muslimer utövar ramadan samtidigt som de håller sig aktiva - det krävs bara lite planering och hängivenhet.

För att få en inblick i hur det är för atleter som tränar under Ramadan pratade vi med Saf Syeed, AKA The Hijabi Boxer, för att få reda på hur hon tränar kring Ramadan i år.

Hur ser en typisk träningsdag ut för dig under Ramadan?

"Jag kan inte säga att alla dagar ser likadana ut. Ibland föredrar jag att träna omkring två på morgonen innan jag påbörjar min fasta och ibland föredrar jag att träna innan jag avslutar min fasta.""Så, under Ramadan är jag mer flexibel än under min vanliga rutin. Eftersom jag vanligen tränar varje dag och gör det här passet och det där passet, men under ramadan får jag bokstavligen arbeta runt hur jag mår för dagen.""Så, antingen håller jag mig till ett pass om dagen och ger 100% under det, eller så kan jag göra mitt styrkepass och sedan göra träningspasset senare under kvällen när jag har brutit fastan. Jag kommer bara prova runt med det i år."Jag kommer sätta mig ner med mitt team och se vad som kommer fungera bäst eftersom de kan ge mig råd om vad som är bäst för min träning."

Hur säkerställer du att du håller näringen på banan under Ramadan?

"När jag bodde hemma hade vi den vanliga stora festen, men eftersom jag bor själv är det en stor fördel eftersom jag inte har allt det där. Så jag brukar bara förbereda måltider under Ramadan, speciellt med min träning. Jag ser till att jag tar shakes mellan att jag brytar fastan och börjar den igen. Sådana saker är verkligen viktiga."

Är Ramadan en mindre utmaning i år?

"Det är alltid en utmaning, speciellt för din rutin och träning. Men ja, jag är glad att vi har fått tillbaka våra somrar!"

https://www.instagram.com/p/CWtd29fgY7O/?utm_source=ig_embed&ig_rid=fd5a9447-99e5-4dcc-b600-bebb66b75d68

Vilka effekter har fastan på dina prestationer?

"Efter de första svåra dagarna blir du van vid det och fasta har ändå så många generella fördelar. Jag vet att några atleter tenderar att fasta måndag till torsdag, ungefär två dagar i veckan." "Jag har ändå några träningspass fastande. På morgonen kan jag inte äta innan jag tränar, jag kan inte gå till gymmet med en full mage, så jag är ganska van med det.""Så det handlar bara om att leka med timings och sånt, och det är en riktigt bra stämning också, speciellt. Jag vet att jag förra året tränade mycket efter att jag bröt min fasta typ 02:00, så det var bara en riktigt bra stämning i allmänhet.”

Ramadan är en tid för reflektion — känner du att du är mer fokuserad under månaden?

"100%. Jag är alltid fokuserad. Jag ber alltid ovh är spirituellt väldigt bra i alla fall.""Jag känner också att boxningen ger mig disciplin, vilket jag är väldigt tacksam för. Eftersom uppenbarligen går jag upp tidigt, jag går ut för min löptur, kommer tillbaka och ber, så jag känner att under Ramadan tar jag bara en timeout och ger mig själv mer tid till att be och göra annat som egenvård."

https://www.instagram.com/p/CV_N72ogre8/?utm_source=ig_embed&ig_rid=a44c007a-1169-47e5-9fb5-dedb793e58ae

Hur påverkas din sömn under Ramadan och får du tillräckligt med sömn?

"Vet du vad, jag vet verkligen inte!"”Jag brukar spara mina större träningspass till helgen och ta en tupplur under dagen. Komma hem från jobbet, gå och sova ett par timmar, vakna för att laga mat och sedan somna igen, träna sedan.”

Hur viktig är din tro för dig?

"Den betyder mycket för mig, utan den hade jag inte varit någonting. Det är som en meditation och egenvårdsaspekt - om jag missar en bön eller något så känner jag mig inte helt rätt."

Vilket råd ger du till andra som firar Ramadan i år och hoppas kunna fortsätta med sin träning?

"Var inte för hård mot dig själv. Kom ihåg vad den här månaden handlar om och dela upp dina träningspass, arbeta runt dig och vad som fungerar bäst för dig.”

Och till sist... hur kommer du att fira Eid i år?

"Förhoppningsvis om jag inte har en match så kan jag åka hem, men om jag har det kommer jag att vara på gymmet!"

https://www.instagram.com/p/CVnvoE2gUJ2/?utm_source=ig_embed&ig_rid=6e501900-1759-4f07-943f-2a47a0ff63d1

Att ta med sig

Om du firar Ramadan i år så kan du fortfarande hålla igång din träning. Se till att du planerar dina pass efter vad som fungerar bäst för dig, ta många powernaps och ät näringsrik mat när du bryter fastan.

För att hänga med Saf, följ henne på Instagram @TheHijabiBoxer.

Tyckte du om den här artikeln?

LÄS DE HÄR ARTIKLARNA HÄRNÄST:

Monica Green
Skribent och expert
Visa Monica Green profil
Monica är ursprungligen från South London, hon tog examen i Filosofi från University of Leeds. Efter att ha upptäckt sin kärlek för gymmet under studietiden drogs Monica till styrketräning vilket var till stor hjälp för henne under stressiga tider som student. Genom att skriva för en populär studentsida utvecklade hin sina färdigheter som skribent, hon skrev populära artiklar som publicerades regelbundet. Idag är hon lycklig att kunna kombinera sin kärlek för att skriva med passionen för gymmet. På sin fritid älskar Monica att laga mat, testa på nya restauranger med vänner och utforska nya vandringsleder.
myprotein